Į scenas grįžtantys teatrai išbando naujus formatus

Koronavirusas privertė keistis ir išbandyti naujus dalykus. Pokyčiai neaplenkė ir teatrų, kurie sugebėjo gana operatyviai sureaguoti į sudėtingą situaciją ir prie jos prisitaikyti, nors iki COVID-19 bangos daugeliui atrodė kaip viena sunkiausiai inovacijoms pasiduodančių kultūros sričių.

 Spektaklis „Respublika“.<br> A.Vasilenko nuotr.
 Spektaklis „Respublika“.<br> A.Vasilenko nuotr.
 Spektaklis „Respublika“.<br> A.Vasilenko nuotr.
 Spektaklis „Respublika“.<br> A.Vasilenko nuotr.
 Spektaklis „Respublika“.<br> A.Vasilenko nuotr.
 Spektaklis „Respublika“.<br> A.Vasilenko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 15, 2020, 10:08 AM

Po sudėtingo karantino laikotarpio, kai buvo priversti atšaukti dešimtis spektaklių, teatrai grįžta, pradeda naują sezoną ir bando naujus formatus, kurie platesnių galimybių atveria ne tik patiems kūrėjams, bet ir publikai.

„Šalyje įvedus karantiną teatrų veikla sustojo. Vien tie, su kuriais dirbame mes, karantino laikotarpiu atšaukė ar į vėlesnes datas perkėlė per 600 spektaklių. Tačiau pavasarį buvusį štilį keitė kur kas aktyvesnė vasara. Buvome įpratę, kad teatrų sezonas baigiasi birželio pabaigoje, o šiemet dauguma teatrų savo spektaklius aktyviai rodė visą vasarą.

Taip buvo bandoma grąžinti skolą žiūrovams ir atsigriebti už prarastą laiką. Žinoma, rezultatai, kurių pavyko pasiekti spektaklių rodymu vasarą, tikrai neprilygsta tiems, kuriuos teatrai būtų pasiekę dirbdami įprastu režimu“, – situaciją apžvelgė bilietų platinimo bendrovės „Tiketa“ komercijos direktorius Laurynas Vairys.

Žiūrovų – dvigubai mažiau

Dėl galiojusių apribojimų vasarą teatrai savo spektaklius perkėlė į atviras erdves. Po atviru dangumi buvo galima išvysti Oskaro Koršunovo teatro, Lietuvos nacionalinio dramos teatro, „Atviro rato“ spektaklių, taip pat Vilniaus miesto operos, A.Šeiko šokio teatro, Klaipėdos jaunimo teatro pasirodymų.

Ruduo ir nuo rugsėjo 1-osios panaikinti ribojimai renginiams uždaroje erdvėje teatralus sugrąžino į sales. Šiuo sugrįžimu daugelis džiaugiasi: rodyti spektaklį tam pritaikytoje erdvėje – paprasčiau, tačiau siekiant užtikrinti valdžios institucijų nurodymų vykdymą, turi būti ribojami žiūrovų srautai ir išlaikomas bent 1 metro atstumas tarp žiūrovų salėje, o tai reiškia, kad šį sezoną spektaklį salėje gali stebėti bent dvigubai mažiau žiūrovų nei anksčiau.

Suvaržymų ir ribojimų spaudžiamiems teatrams sprendimą pasiūlė „Tiketa“. Lietuvos nacionalinis dramos teatras (LNDT) pirmasis pasinaudojo naująja „Tiketa“ funkcija – spektaklius teatras rodys ne tik salėje, bet ir tiesiogiai transliuos internetu.

Spektakliai – ir internetu

„Lietuvos nacionalinis dramos teatras jau pradėjo 81-ąjį sezoną spektaklio „Respublika“ premjera. Šis spektaklis buvo išskirtinis savo forma, dydžiu ir trukme. Jis sulaukė didžiulio žiūrovų susidomėjimo, visi bilietai į tris rodymus buvo išpirkti dar gerokai prieš premjerą.

„Respublika“ pradėjome ir naują etapą teatro gyvenime – tiesiogines spektaklių transliacijas internetu. Esame numatę rengti visų premjerų transliacijas internetu ir labai kviečiame žiūrovus – ypač iš kitų miestų ar net kitų šalių – pasinaudoti proga pamatyti naujausią Lietuvos nacionalinio dramos teatro produkciją neišeinat iš savo namų“, – ragino LNDT generalinio direktoriaus pavaduotoja Ieva Skaržinskaitė.

Tiesiogiai internetu numatyta transliuoti 4 LNDT premjeras. Pirmoji – „Respublika“ – jau parodyta teatro gerbėjams. Ją internetu stebėjo beveik tiek pat žiūrovų, kiek ir gyvai žiūrovų. Tiesiogiai internetu bus galima pamatyti ir spektaklių „Vaidina Marius Repšys“, „Alisa“ bei „Didysis kelias“ premjeras.

Teatre veiks skaitykla

Atviresnis žiūrovams šį sezoną planuoja būti ir Klaipėdos dramos teatras. „2020–2021 m. sezone stengsimės žiūrovui sudaryti maksimaliai paprastas sąlygas planuoti savo apsilankymą teatre. Taigi kiekvienas, įsigijęs bilietą iš anksto, galės bet kuriuo metu jį grąžinti.

Nekeičiame savo planų dirbti su geriausiais režisieriais, todėl dar iki Naujųjų metų pristatysime dvi premjeras: rugsėjo 19–20 d. vyks latvių režisierės Lauros Grozos spektaklio pagal M. Gorkij pjesę „Saulės vaikai“ premjera, o gruodžio pradžioje turėsime vieno įdomiausių Latvijos režisierių Elmāro Senkovo režisuoto spektaklio „Varovai“ premjerą.

Siekiame tapti kuo atviresni lankytojams, todėl nuo rugsėjo atidarome teatre skaityklos erdvę. Po Naujųjų metų bus dar daugiau svarbių teatrui ir žiūrovams įvykių. Taigi pagrindinė Klaipėdos dramos teatro siunčiama žinutė – pandemija daro įtaką mūsų gyvenimui, bet negali nulemti mūsų mąstymo ir jausmų“, – tikino Klaipėdos dramos teatro vadovas Tomas Juočys.

Atsitiesia po smūgio

Prie situacijos prisitaikyti bando ir Nacionalinis Kauno dramos teatras, kuris pasitinka jau 101-ąjį sezoną. Teatras iki kitų metų sausio yra numatęs pristatyti net 5 premjeras, pirmąją – Gyčio Padegimo pjesės „Pirmeiviai“ premjerą – žiūrovai išvydo dar vasaros pabaigoje, o antroji – tarptautinė premjera su Slovėnijos kūrybine komanda „Elektra“ – buvo pristatyta savaitgalį.

Lapkritį dienos šviesą išvys teatro „Utopia“ ir NKDT koprodukcija „Batsiuviai“, gruodį – teatro šimtmečio sukakčiai dedikuojama premjera pagal Vydūno kūrybą „Ne sau žmonės“, kurią režisuoja Jonas Vaitkus.

Paskutinę metų premjerą pagal rusų dramaturgo Kirilo Fokino pjesę „Spaced Away“ ruošia NKDT debiutuojanti Agnija Leonova. Pastarasis pastatymas turėtų virsti ne tik scenoje įgyvendinamu, bet ir internetu transliuojamu spektakliu.

Remiantis šalies teatrus ir klasikinės muzikos organizatorius vienijančio gido teatrai.lt duomenimis, į sales grįžo ir po patirto smūgio atsitiesti bando daugelis kūrėjų. Iki metų pabaigos teatro ir klasikos mėgėjai jau kviečiami aplankyti per 1 tūkst. renginių, tačiau renginių tinklelis nuolat pildomas.

Tikėtina, kad premjerų bent šio sezono pradžioje matysime šiek tiek mažiau, tačiau bus ne viena proga išvysti pamėgtus ar dar nespėtus pamatyti geriausius ir populiariausius spektaklius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.