Festivalio „Gaida“ atidarymui – visas mušamųjų savaitgalis su pasaulinio garso atlikėjais

Pastaraisiais metais pagrindinis Lietuvos šiuolaikinės muzikos festivalis „Gaida“ pristato bent po vieną pasaulinio garso mušamųjų grupės koncertą. O šį rudenį jubiliejinio 30-ojo festivalio proga rengiami net trys tokie išskirtiniai koncertai, kuriuose pasirodys tikri perkusijos virtuozai ir vienos ryškiausių mušamųjų grupių iš JAV ir Didžiosios Britanijos.

 „Colin Currie Group“.<br> Organizatorių nuotr.
 „Colin Currie Group“.<br> Organizatorių nuotr.
JAV mušamųjų grupė „Portland Percussion Group“.<br> Organizatorių nuotr.
JAV mušamųjų grupė „Portland Percussion Group“.<br> Organizatorių nuotr.
 Kompozitorius Steve’as Reichas. <br> Organizatorių nuotr.
 Kompozitorius Steve’as Reichas. <br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 24, 2020, 9:50 AM, atnaujinta Sep 24, 2020, 3:45 PM

Tad festivalio atidarymui susiformavo ištisas „mušamųjų savaitgalis“, kuris spalio 22, 23 ir 25 d. į Nacionalinę filharmoniją, be abejonės, sutrauks aistringus muzikos gerbėjus iš visos Lietuvos.

Spalio 22 d. pirmą kartą Lietuvoje koncertuos JAV mušamųjų grupė „Portland Percussion Group“. Pripažintas perkusininkų kvartetas atveža intriguojančią muzikos programą, kurioje skambės ypatingos sėkmės sulaukę Amerikos kūrėjų Paulo Lansky, Douglaso Hertzo, Steveno Snowdeno darbai ir kurią vainikuos Philipo Glasso kūriniai iš garsiojo ciklo „Glassworks“, pritaikyti perkusiniams instrumentams.

„Portland Percussion Group“ susibūrė prieš devynerius metus ir iškart suteikė naują postūmį Portlando, Oregono valstijos ir visos Amerikos muzikos scenai bei tapo bene ryškiausiu šiuolaikinės muzikos lyderiu visame regione. Atlikėjai bendradarbiauja su garsiausiais šių dienų JAV kompozitoriais – Steve Reich, Meredith Monk, John Adams, Michael Gordon, Paul Lansky ir kitais, jų kūrinius atlikdami savo koncertuose. Grupė nekart yra grojusi Steve‘o Reicho šedevro „Drumming“ viso ciklo atlikime, o taip pat atlikusi ir šių dienų perkusijos „hitu“ vadinamą M. Gordono kūrinį „Timber“. Ansamblis pavasarį buvo pakviestas kaip pagrindinis atlikėjas JAV nacionalinėje kompozitorių asociacijoje.

Spalio 23 d. koncertuos britų muzikos garsenybė, charizmatiškasis GRAMMY laimėtojas Colin Currie. Prieš dvejus metus surengęs stulbinamą solinį „kūno perkusijos“ pasirodymą perpildytoje Filharmonijos salėje, šįsyk įžymus perkusininkas atvyksta su savo mušamųjų virtuozų grupe „Colin Currie Group“. Koncerto programa sudaryta iš bene ryškiausių šio laikmečio kūrinių mušamiesiems.

Savaitraštis „Spectator“ pavadino Coliną Currie „meistriškiausiu ir drąsiausiu pasaulio perkusininku“, o jo vadovaujamo perkusijos virtuozų ansamblio „Colin Currie Group“ gimimas susijęs su kultinio minimalisto Steve’o Reicho muzika.

Daugiau nei prieš dešimtmetį ansamblis susibūrė būtent S. Reicho šedevro „Drumming“ atlikimui. Kompozitoriui britų interpretacija taip patiko, jog jis pasakė: „Tiesiog apstulbau išgirdęs Colino Currie grupę atliekant „Drumming“ koncertų centre „Southbank“. Tai buvo meistriška, labai ekspresyvu ir visiškai nauja“.

Šiuo metu S. Reichas kuria naują stambios formos kūrinį specialiai ansambliui „Colin Currie Group“, kurio premjera numatyta 2021 m. Tačiau Colinas Currie bei jo grupė bendradarbiauja ir su daugeliu kitų dabarties kompozitorių. Vilniuje „Colin Currie Group“ ruošiasi atlikti ir Philipo Glasso, ir Johno Lutherio Adamso muziką, o taip pat ir naujai kuriamą lietuvių minimalisto Ryčio Mažulio pasaulinę premjerą.

„GRAMMY statulėlės laimėtojo Colino Currie vadovaujamos grupės atlikimai pavyzdiniai. Kiekvienas pasirodymas veikia kaip gerai suteptas mechanizmas, atlikėjai sklandžiai migruoja nuo vieno instrumento prie kito. Atrodo, kad jie visiškai atsipalaidavę, tačiau juk žinome, koks mažas žingsnelis scenoje skiria nuo nesėkmės“, – apie „Colin Currie Group“ rašė „Daily Telegraph“.

„Colin Currie Group“ greta nuolatinių pasirodymų Londono „Southbank“ centre ne kartą koncertavo Tokijo operos koncertų salėje, „Concertgebouw“ Amsterdame, svarbus pasirodymas įvyko Elbės filharmonijoje Hamburge atidarant 2017 m. koncertų sezoną, taip pat – Paryžiaus filharmonijoje, Singapūro „Esplanade“ koncertų salėje, Kelno filharmonijoje, Helsinkio festivalyje, Londono koncertų salėse „Barbican“, „King’s Place“, Makao festivalyje, Glasgo „Minimal Festival“ ir kt.

Spalio 25 d. rengiamas koncertas, kuriame pirmą kartą Lietuvoje nuskambės legendinio Steve‘o Reicho šedevro „Drumming“ visų keturių dalių ciklas. Jį atliks į Vilnių atvykę ir bendram koncertui susijungę garsieji mušamųjų kolektyvai „Portland Percussion Group“ (JAV) ir „Colin Currie Group“ (Didžioji Britanija), prisijungus ir keletui puikių lietuvių atlikėjų.

Ištisą epochą ženklinančio, apie pusantros valandos trukmės, pasaulinėje muzikos literatūroje vieno įspūdingiausių kūrinių perkusijai atlikimas žada tapti išskirtiniu meniniu įvykiu Lietuvoje. Mat amerikiečių minimalistas Steve Reich yra tas kūrėjas, su kurio pavarde modernaus meno gerbėjai bene labiausiai sieja įdomią ir įtraukiančią muziką mušamiesiems instrumentams.

Festivalio „Gaida“ atidarymui skirtas „mušamųjų savaitgalis“ – spalio 22, 23 ir 25 d. Nacionalinėje filharmonijoje. Bilietai platinami portale www.filharmonija.lt ir Filharmonijos kasose. Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė. Aktualiosios muzikos festivalis „Gaida“ pernai buvo paskelbtas Europos festivalių laureatu (EFFE Laureate 2019-2020) – iš beveik 800 Europoje vykstančių festivalių buvo atrinkti 24 patys geriausi festivaliai, kurie tapo laureatais. „Gaida“ – vienintelis iš Lietuvoje ir Baltijos šalyse rengiamų festivalių pelnęs tokį aukštą įvertinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.