Jubiliejinis festivalis „Gaida“: neeilinė programa, kurią pandemija privertė ne kartą keisti

Tarptautinę muzikos dieną, spalio 1-ąją, Europos festivalių laureatas, aktualiosios muzikos festivalis „Gaida“ paskelbė jubiliejinę – 30-ąją – programą. Nuo 1991-ųjų be pertraukos rengiamas festivalis, jau daugelį metų laikomas pagrindiniu šiuolaikinės muzikos forumu Baltijos kraštuose, ir šiemet parengė itin ryškią meninę programą, kurią pandemija vertė ne kartą koreguoti.

Estė A.Tali tituluojama viena ryškiausių dirigenčių.<br> K.Tali nuotr.
Estė A.Tali tituluojama viena ryškiausių dirigenčių.<br> K.Tali nuotr.
Serbų kilmės pianistė T.Stefanovich vadinama fortepijono estete.<br>M.Borggreve nuotr.
Serbų kilmės pianistė T.Stefanovich vadinama fortepijono estete.<br>M.Borggreve nuotr.
„Gaidoje“ skambės Vokietijoje kuriančios korėjietės U.Chin kūriniai.
„Gaidoje“ skambės Vokietijoje kuriančios korėjietės U.Chin kūriniai.
Legendinio S.Reicho šedevro „Drumming“ visų dalių ciklas Lietuvoje skambės pirmą kartą.
Legendinio S.Reicho šedevro „Drumming“ visų dalių ciklas Lietuvoje skambės pirmą kartą.
 Pianistas L.Geniušas.
 Pianistas L.Geniušas.
Airių menininkė J.Walshe tituluojama „laukine mergina“.
Airių menininkė J.Walshe tituluojama „laukine mergina“.
Festivalis „Gaida“ vyks trisdešimtą kartą.
Festivalis „Gaida“ vyks trisdešimtą kartą.
Pianistas Z.Ibelhauptas.
Pianistas Z.Ibelhauptas.
Pianistė R.Rikterė.
Pianistė R.Rikterė.
 Pianistas P.Geniušas.
 Pianistas P.Geniušas.
Pianistas ir kompozitorius, tarptautinė džiazo garsenybė N.Bärtschas. 
Pianistas ir kompozitorius, tarptautinė džiazo garsenybė N.Bärtschas. 
Bene žymiausias dabarties austrų-šveicarų kompozitorius bei dirigentas B.Furreris.
Bene žymiausias dabarties austrų-šveicarų kompozitorius bei dirigentas B.Furreris.
wn1K414Y nuotr.
wn1K414Y nuotr.
Elektroninės muzikos duetas iš Vokietijos „Dopplereffekt“ atveža futuristinį audiovizualinį gyvosios elektronikos koncertą.
Elektroninės muzikos duetas iš Vokietijos „Dopplereffekt“ atveža futuristinį audiovizualinį gyvosios elektronikos koncertą.
Daugiau nuotraukų (14)

Lrytas.lt

Oct 2, 2020, 12:25 PM, atnaujinta Oct 5, 2020, 12:16 PM

Nuo spalio 22 d. iki lapkričio 7 d. „Gaida“ vėl kvies atrasti įvairiausias muzikos spalvas ir skambesius, kurie pasklis skirtingose Vilniaus erdvėse: Nacionalinėje filharmonijoje, Kongresų rūmuose, Šiuolaikinio meno centre, „Menų spaustuvėje“.

Atsižvelgiant į Vyriausybės nustatytus reikalavimus, festivalio rengėjai ruošiasi įgyvendinti visas reikiamas saugumo priemones koncertų metu, masiškesnių renginių šiemet atsisakyta, dėl nustatytų privalomų atstumų laikymosi festivalio koncertuose galės apsilankyti dukart ar dar mažiau žmonių nei įprastai.

Kadangi ir šiaip ribotas vietų kiekis koncertų salėse šį rudenį itin smarkiai sumažėja, tad muzikos mėgėjams, norintiems patekti į festivalio koncertus, vertėtų suskubti. Visa koncertų programa paskelbta festivalio www.gaida.lt tinklapyje.

Jubiliejinio 30-ojo festivalio „Gaida“ programa šiemet projektuojama skirtingais formatais, o vienas jų – „Žvilgsniai į ...“ – tarsi bandymai per dvylika festivalio koncertų pažvelgti į įvairias temas, sritis ar aspektus, kurie inspiruoja kūrėjus, atlikėjus ar patį festivalį.

Taip festivalyje atsirado 9 atskiros rubrikos, į kurias pateko vienas, du ar net trys koncertai, pavyzdžiui, „Žvilgsnis į moteris“ bei „Žvilgsnis į vyrus“, arba „Žvilgsnis į praeitį“ bei „Žvilgsnis į ateitį“ ir pan. Tai lyg skirtingi prasminiai kodai, atrakinantys šių metų „Gaidos“ koncertus ir jų programas. Festivalyje šiemet iš viso planuojama iki 15 įvairių renginių.

Amžinąją vyro ir moters dichotomiją „Gaidoje“ įkūnys du simfoninės muzikos koncertai. Viename jų, paskirtame rubrikai „Žvilgsnis į moteris“, spalio 30 d. Kongresų rūmuose pasirodys įžymios šių dienų atlikėjos moterys: fortepijono estete vadinama serbų kilmės pianistė Tamara Stefanovich, viena ryškiausių dirigenčių estė Anu Tali bei originaliausia dabarties airių muzikos menininke ir „laukine mergina“ tituluojama Jennifer Walshe (balsas).

Šiame Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro koncerte skambės išskirtinai vien tik moterų kompozitorių kūriniai: garsiosios suomės Kaijos Saariaho, Hamburgo Elbės filharmonijoje reziduojančios korėjietės Unsuk Chin, pačios J.Walshe bei lietuvės Justinos Repečkaitės (nuskambės jos naujo kūrinio premjera).

Lyg savotiška priešingybė šiam, sakytume, feministiniam manifestui festivalyje parengtas ir „Žvilgsnis į vyrus“ – lapkričio 7 d. Nacionalinėje filharmonijoje nuskambės pianisto Luko Geniušo, garsaus austrų smuikininko Ernsto Kovačičiaus ir bene žymiausio dabarties austrų-šveicarų kompozitoriaus bei dirigento Beato Furrerio koncertas su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru.

Programoje – žymiųjų vyrų kūrėjų opusai: legendinis lenkų kompozitoriaus Witoldo Lutoslawskio fortepijoninis koncertas, du ryškiausi paties Beato Furrerio opusai ir lietuvio Mariaus Baranausko naujo kūrinio premjera.

Rubrikoje „Žvilgsnis į balsus“ – spalio 28 d. „Menų spaustuvėje“ pristatomas originalus teatro ir šiuolaikinės muzikos spektaklis balsams, vaizdo projekcijai ir elektronikai „A History Of The Voice“ („Balso istorija“), kurio autorė – minėtoji šiuolaikinės scenos provokatorė J.Walshe, o atlikėjai – įspūdinga belgų performatyvaus vokalinio meno grupė „Hyoid“. 

Rubrikoje „Žvilgsnis į mušamuosius“ – net trys išskirtiniai koncertai, ištisas mušamųjų savaitgalis Nacionalinėje filharmonijoje, skirtas „Gaidos“ atidarymui: spalio 22 d. pirmą kartą į Lietuvą atvyksta viena geriausių JAV mušamųjų grupių „Portland Percussion Group“, spalio 23 d. koncertuos prieš keletą metų mūsų publiką pavergusio britų perkusijos virtuozo, „Grammy“  laimėtojo Colino Currie grupė „Colin Currie Group“, o spalio 25 d. šios dvi perkusijos virtuozų grupės, prisijungus keletui puikių lietuvių atlikėjų, drauge pirmą kartą Lietuvoje atliks legendinio Steve’o Reicho šedevro „Drumming“ visų dalių ciklą.

30 metų – nemažas laikotarpis, per kurį „Gaidos“ scenose buvo atlikta išties daug lietuviškos muzikos premjerų, daugiausia negu bet kuriame kitame festivalyje.

Ta proga festivalis pabandė pažvelgti į ryškiausius artimos ir tolimesnės praeities lietuvių kūrinius – dviejuose koncertuose žymiausi lietuvių solistai ir muzikos atlikėjai (rubrikoje „Žvilgsnis į praeitį“) pristatys 12 lietuvių muzikos viršūnių, kurių autoriai yra žymiausi mūsų kompozitoriai: Bronius Kutavičius, Algirdas Martinaitis, Osvaldas Balakauskas, Onutė Narbutaitė, Feliksas Bajoras, Mindaugas Urbaitis, Raminta Šerkšnytė ir kt.

Pirmajame šio „žvilgsnio“ koncerte spalio 27 d. Nacionalinėje filharmonijoje pasirodys daugelio lietuviškų premjerų atlikėjas, charizmatiškasis Petras Geniušas ir Lietuvos kamerinis orkestras, kuriam diriguos energingasis Karolis Variakojis, solistas Ugnius Dičiūnas (obojus).

Antrajame – lapkričio 3 d. koncertuos Rūtos Rikterės ir Zbignevo Ibelhaupto fortepijoninis duetas, net trys styginių kvartetai – Vilniaus, Čiurlionio ir „Chordos“, dainininkė Nora Petročenko (balsas), pianistai Rokas Zubovas ir Indrė Baikštytė, Arnoldas Gurinavičius (kontrabosas), Marius Balčytis (trombonas), Laurynas Lapė (trimitas). 

Greta nostalgiškosios praeities gijos festivalio programoje yra ir vienas renginys su rubrika „Žvilgsnis į ateitį“ – lapkričio 6 d. Šiuolaikinio meno centre planuojamas paslaptingojo elektroninės muzikos dueto iš Vokietijos „Dopplereffekt“ pasirodymas. Pirmą kartą į Lietuvą atvykstantis duetas atveža futuristinį audiovizualinį gyvosios elektronikos koncertą. Įžanginį to vakaro pasirodymą surengs kylanti lietuviškosios IDM scenos žvaigždė Monikaze. 

Vis dėlto „Žvilgsniu į ateitį“ pavadinta galėtų būti beveik visa festivalio programa, mat „Gaidoje“ daugumoje skamba šio meto kūriniai, kurių autoriai, ypač naujosios klasikos meistrai, juos kurdami neretai projektuoja savo žvilgsnius į ateitį.

Festivalyje kaip tik vienas išskirtinis koncertas skirtas rubrikai „Žvilgsnis į meistrus“ – spalio 29 d. charizmatiškieji ansamblio „Synaesthesis“ (vad. K.Variakojis ir Marta Finkelštein) atlikėjai rengia dviejų įžymių dabarties pasaulio kompozitorių ir pripažintų muzikos meistrų – Vokietijoje kuriančios korėjietės Unsuk Chin ir Austrijoje bei Šveicarijoje gyvenančio Beato Furrerio – ryškiausių kūrinių instrumentiniam ansambliui programą.

Be to, festivalyje bus rengiami ir atskiri susitikimai-pokalbiai su šiais kompozitoriais, taip pat ir su jau minėta J.Walshe. 

O lapkričio 4 d. rubrikoje „Žvilgsnis į atmintį“ – antras „Synaesthesis“ koncertas, kuriame tyrinėjamas atminties fenomenas: atlikėjai pristatys visiškai naują Dominyko Digimo ir Kristijono Dirsės kūrinį – muzikinio filmo „Why Does This Appear?“ premjerą su gyvu atlikimu.

Paskutinė festivalio rubrika – „Žvilgsnis į save“, kurioje įžymaus pianisto ir kompozitoriaus, tarptautinės džiazo garsenybės Niko Bärtscho pasirodymas.

Lapkričio 5 d. Šiuolaikinio meno centre tikimasi išties neeilinio ir magiško vakaro, kurio metu N.Bärtschas, viena laukiamiausių asmenybių pasaulio scenose, pagros savo kūrinių koncertą fortepijonui solo.

Jubiliejinis 30-asis tarptautinis aktualiosios muzikos festivalis „Gaida“ – nuo spalio 22 iki lapkričio 7 d. Bilietai į festivalio koncertus platinami Nacionalinės filharmonijos kasose ir www.filharmonija.lt, portaluose „Bilietai.lt“ ir „Tiketa“. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.