NIKO į Filharmonijos sceną kils su iškiliais bičiuliais

Spalio 17 d. Nacionalinėje filharmonijoje pulsuos šiuolaikinė muzika. Koncerte „Minimalizmo pulsas“ lietuvių kompozitoriaus Gedimino Gelgoto vadovaujami Naujų idėjų kamerinio orkestro (NIKO) bei Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro muzikantai ketina pasirodyti drauge su vakaro svečiais – slovakų kontrabosininku Romanu Patkoló ir šveicarų smuikininku Davidu Nebelu.

 Naujų idėjų kamerinis orkestras (NIKO).<br> D.Matvejevo nuotr.
 Naujų idėjų kamerinis orkestras (NIKO).<br> D.Matvejevo nuotr.
 Naujų idėjų kamerinis orkestras (NIKO).<br> D.Matvejevo nuotr.
 Naujų idėjų kamerinis orkestras (NIKO).<br> D.Matvejevo nuotr.
 G.Gelgotas.<br> NIKO archyvo nuotr.
 G.Gelgotas.<br> NIKO archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 13, 2020, 12:06 PM

Koncerto programa, anot jos iniciatoriaus G. Gelgoto, yra kupina daugybės jungčių, sceninių ir kūrybinių draugysčių bei premjerų.

Kontraboso virtuozas Romanas Patkoló Lietuvoje lankosi ir koncertuoja pirmą kartą. Vunderkindas, užaugęs muzikų šeimoje, groti kontrabosu pradėjo būdamas 13 metų ir jau po dvejų metų skynė laurus prestižiniuose konkursuose.

Kontrabosininkas nuolat bendradarbiauja su tokiais atlikėjais kaip Anne-Sophie Mutter, Daniilas Trifonovas bei garsiausiais Europos orkestrais. R. Patkoló soliniai ir kamerinės muzikos pasirodymai vyksta prestižinėse koncertų salėse, tarp kurių – „Carnegie Hall“ ir „Kennedy Centre“ Niujorke, Berlyno filharmonija, taip pat jis kviečiamas koncertuoti žinomuose klasikinės muzikos festivaliuose – „Verbier“, Liucernos, Yehudi Menuhino ir kituose.

2018 m. R. Patkoló tarptautiniuose klasikinės muzikos apdovanojimuose „Opus Klassik“ pelnė Metų instrumentalisto apdovanojimą.

R. Patkoló ir G. Gelgoto kūrybinė draugystė užsimezgė 2018 m., kai kontrabosininkas sutiko įrašyti specialiai jam lietuvių kompozitoriaus sukurtą kūrinio „Sanctifaction“ versiją. Nuo to laiko muzikai drauge išleido ne vieną įrašą, kurį pristatė portalai „Gramophone“ ir „The Strad“, specialią laidą apie šį duetą surengė Bavarijos radijo stotis „BR-Klassik“.

Šveicarų smuikininkas Davidas Nebelas virtuoziškumu ir gilia muzikine branda žavi viso pasaulio publiką. Prestižinių tarptautinių konkursų laureatas griežia Antonio Stradivari 1707 m. pagamintu smuiku.

Šiemet garso įrašų kompanija „Sony Music“ išleido debiutinę D. Nebelo kompaktinę plokštelę, kurioje kartu su dirigentu Kristjanu Järvi ir Londono simfoniniu orkestru smuikininkas įgrojo garsaus minimalisto Philipo Glasso Koncertą smuikui. Būtent Ph. Glasso muziką, greta G. Gelgoto kūrybos, smuikininkas pristato ir šioje koncertinėje programoje „Minimalizmo pulsas“.

Tais pačiais 2018 m. prasidėjo D. Nebelo ir G. Gelgoto kūrybinė draugystė. Tais metais D. Nebelas debiutavo garsiajame Kisingerio vasaros festivalyje, kur atliko G. Gelgoto Pirmąjį koncertą smuikui. Pasak smuikininko, šis G. Gelgoto kūrinys buvo tarsi jo paties dalis, „tai pirmas kartas, kai taip aktyviai dalyvavau kūrybiniame procese. Tai galinga, fiziška muzika, kurioje jaučiu ne tik natūralią jėgą, bet ir nuostabų mistiškumą.“

Ryški premjera šioje programoje – tai 2018 m. britų violončelininko ir kompozitoriaus Peterio Gregsono parašytas kūrinys „Bach Cello Suites Recomposed“. Ši kompozicija pirmą kartą atliekama kontrabosu, pritariant styginių orkestrui (originaliai kūrinys buvo sukurtas violončelių sekstetui, tačiau šiam koncertui kompozitorius, paprašytas G. Gelgoto, parengė naują versiją).

Tai tarsi naujas žvilgsnis į J. S. Bacho šešias siuitas violončelei. Šioje interpretacijoje publikai gerai žinomos J. S. Bacho melodijos dėl netikėtų harmonijų ir subtilaus perkomponavimo atsiskleidžia naujomis spalvomis.

P. Gregsono ir G. Gelgoto kūrybinė partnerystė užsimezgė prieš porą metų vykusiame festivalyje „Midsummer Vilnius“ – tada G. Gelgotas dirigavo P. Gregsono kūrinį „Sequence (Four)“, jį atliko smuikininkė Mari Samuelsen, NIKO ir pats kompozitorius.

Taip pat šįvakar skamba Philipo Glasso minimalistinė pjesė smuikui solo „Epilogue“ bei rusų ir vokiečių smuikininko, kompozitoriaus, dirigento, aktoriaus ir netgi komiko (neretai su pianistu Hyung-ki Joo rengiančio muzikines komedijas) Aleksey’aus Igudesmano nuotaikinga kompozicija smuikui „Applemania“.

Nemažai dėmesio koncerte tenka ir šios programos sumanytojo Gedimino Gelgoto kūrybai – atliekamos pripažinimą pelniusios kompozicijos „Cadenza“, „Transitory“, „Higher Energy“ ir „Sanctifaction“ bei naujas kūrinys.

G. Gelgotas – tai lietuvių jaunosios kartos kompozitorius minimalistas, kurio kūrinius atlieka tarptautinį pripažinimą pelnę menininkai Kristjanas Järvi, Mari Samuelsen, Lidia Baich, Davidas Nebelas, Mikhailas Simonyanas, David Geringas, Vytautas Sondeckis, Sergey Nakariakovas, Ole Edvardas Antonsenas, Romanas Patkoló, Justina Gringytė ir kt.

Kompozitoriaus muzika skamba prestižinėse koncertų salėse – tai „Théâtre des Champs-Élysées“ Paryžiuje, Berlyno „Konzerthaus“, Ciuricho „Tonhalle“, Marijos teatras Sankt Peterburge, Čaikovskio koncertų salė Maskvoje; taip pat festivaliuose „Beethovenfest“, „Schleswig-Holstein“, „Young Euro Classics“, Uznamo, Kisingerio vasaros ir kt. G. Gelgoto kūriniai buvo pristatyti ir tarptautinei auditorijai, juos transliavo „Mezzo TV“, radijo stotys „Classic FM“, BBC, „Radio France“, WQXR, „BR-Klassik“ ir kt.

G. Gelgoto kūryba palankiai buvo įvertinta po šiemet vykusio kompozitoriaus autorinio kūrybos vakaro prestižinėje Sankt Peterburgo filharmonijoje. Koncerto recenzijoje kultūriniame tinklalapyje „russculture.eu“ muzikologė N. Rogožina rašė: „Akivaizdu, kad G. Gelgotas mąsto ne tik kaip kompozitorius, bet ir kaip režisierius. Rafinuotumas, įgūdžiai, o drauge ir paprastumas, skonis, džiaugsmas.

Kalbant apie išraišką, atsidavimą minimalizmui ir jo energijai, G. Gelgoto muzika tarsi primena Alfredo Schnittke’s kūrybą, kartu būdama absoliučiai originali, kurioje judėjimo vektorius yra gyvenimo džiaugsmas. Gedimino asmenybė – tai gilumas, laisvė, judrumas, drąsa ir, svarbiausia, atvirumas.

Instrumentų skambesį Gediminas papildo ir savo balsu – tai organiška vienybė, ir archajiška, ir moderni! Kaip kūrėjas jis jaučiasi taip pat patogiai bet kurioje muzikinėje erdvėje – nuo baroko iki itin „aštrių“ trečiojo tūkstantmečio ritmų.“

Šiame koncerte pristatomas naujas G. Gelgoto kūrinys „Lock Me In Your Light (Saint Luke)“. Šią muziką autorius rašė būtent pastarąjį pusmetį, kai įprastinį muzikantų ritmą visame pasaulyje sukaustė viruso pandemija.

Kaip ir būdinga kūrėjui, kūriniui pirmą kartą atlikti G. Gelgotas pasitelkia 2006 m. savo įkurtą, klausytojų pamiltą ir visoje Europoje, taip pat Azijoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose jau penkioliktą sezoną koncertuojantį NIKO.

Koncertas „Minimalizmo pulsas“ vyks spalio 17 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?