Išgirdęs žinią apie Vaclovo Daunoro mirtį Lietuvos operos pasaulis suvokė: išėjo Karalius Paskelbta laidotuvių data

Spalio 19-ąją, eidamas 84-uosius gyvenimo metus, Vilniuje mirė legendinis operos bosas Vaclovas Daunoras.   

Vaclovas Daunoras.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vaclovas Daunoras.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Daunoras vaidina Borisą Godunovą. <br> LNOBT nuotr.
V.Daunoras vaidina Borisą Godunovą. <br> LNOBT nuotr.
Vincentas Kuprys, Vaclovas Daunoras ir Eduardas Kaniava.<br>LNOBT nuotr. 
Vincentas Kuprys, Vaclovas Daunoras ir Eduardas Kaniava.<br>LNOBT nuotr. 
V.Daunoras. <br>M.Aleksos nuotr. 
V.Daunoras. <br>M.Aleksos nuotr. 
Vaclovas Daunoras.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vaclovas Daunoras.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vaclovas Daunoras.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vaclovas Daunoras.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2020-10-19 23:00, atnaujinta 2020-10-20 14:02

Atsisveikinimas su operos solistu V.Daunoru vyks Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro Didžiojoje salėje spalio 23 d. (penktadienį) nuo 9 iki 14 valandos. Urna iš teatro išnešama 14 val. 

Laidotuvės 15 val. Antakalnio kapinių Menininkų kalnelyje. 

Šventos Mišios už velionį bus aukojamos spalio 22 d. (ketvirtadienį) 19 val. Vilniaus Bernardinų bažnyčioje.

V.Daunoras (1937–2020) laikomas vienu ryškiausių artistų Lietuvos operos istorijoje. 1960 m. jaunas solistas debiutavo operoje „Karmen“ Eskamiljo vaidmeniu. 1962 m. iškovojo trečią vietą M. Glinkos konkurse Maskvoje. 1966 m. tarptautiniame P. Čaikovskio konkurse Maskvoje pelnė ketvirtą vietą. 

V. Daunoras stažavo Milano „La Scala“ teatre ir 1967 m. debiutavo jo scenoje kartu su garsiuoju Luciano Pavarotti: italas G. Verdi „Rigolete“ atliko Hercogo, o lietuvis – Monteronės partiją.    1971 m. tarptautiniame Tulūzos dainininkų konkurse Prancūzijoje V. Daunoras laimėjo Grand Prix. Šis konkursas priklauso aukščiausio meistriškumo konkursų kategorijai, tad jį laimėjusiems dainininkams vėliau nebeleidžiama varžytis kituose konkursuose.  

 

Daugiau nei tris dešimtmečius V. Daunoras dainavo Lietuvos operos ir koncertinėse scenose. Vėliau tuo metu sukauptą artistinę ir vokalinę patirtį dainininkas vaizdingai išdėstė savo memuaruose, kuriuose atskleidė menininko ir totalitarinės sistemos konfliktą, dramatiškus ir kurioziškus savo biografijos puslapius. 

Laisvalaikio valandas žymus operos solistas skirdavo tapybai ir žvejybai. 

Lietuvai atgavus nepriklausomybę, V. Daunoras išvyko gyventi į JAV. 1995 m., būdamas 58-erių, sugebėjo debiutuoti prestižiniame Niujorko „Metropolitan Opera“ teatre ir jame dainavo net dešimtį sezonų. 2005 m. solistas baigė karjerą dėl jam diagnozuotos Parkinsono ligos. 

2018 m. pasirodė muzikologės Jūratės Katinaitės parengta monografija apie V. Daunorą „Karalių kuria aplinka” (Raimondo Paknio leidykla). Pristatant šią knygą legendiniam solistui buvo suteiktas LNOBT emerito garbės vardas. 

„Karaliui nereikia vaidinti karaliaus. Jam išėjus į sceną, iš aplinkos reakcijos ir elgesio publika turi suprasti, kad įėjo karalius. Karalių kuria aplinka, jam nereikia vaidinti savo didybės“, – teigė pats V. Daunoras. 

Išgirdęs žinią apie jo mirtį, Lietuvos operos pasaulis akimirksniu suvokė: išėjo Karalius. 

* * *

Valstybės vadovai išreiškė užuojautą artimiesiems, bičiuliams ir kolegoms dėl Vaclovo Daunoro netekties.

„Netekome neeilinio Lietuvos balso, užbūrusio daugelio gerbėjų širdis visame pasaulyje“, – sakė prezidentas Gitanas Nausėda.

Jo teigimu, Lietuva V. Daunorą prisimins ne tik kaip įvairialypio talento kūrėją, išbandžiusį save ir tapyboje, bet ir visuomeniškai aktyvų žmogų.

V. Daunoras buvo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys. Už nuopelnus atkuriant ir įtvirtinant Lietuvos valstybę jam 2000 metais įteiktas Nepriklausomybės medalis.

Pasak Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio, Lietuva neteko legendinės asmenybės, įkvėpusios kartas.

„Lietuvos teatro scena neteko išskirtinio talento ir legendinės asmenybės, savo atkaklumu ir drąsą įkvėpusio kartas“, – teigė Seimo pirmininkas V. Pranckietis.

„Savo darbais jis nešė priespaudoje tūnojusios Lietuvos kultūrą po visą pasaulį ir skleidė žinią apie laisvą ir operą mylinčią mūsų tautą“, – pridūrė jis.

„Netekome vokalo deimanto, labai ryškiai spindėjusio Lietuvos ir garsiausiose pasaulio operos scenose, – teigė kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas. – Tai buvo išskirtinio balso, talento ir charizmos artistas. Vaclovo Daunoro sukurti vaidmenys – tai kūrybingos ir itin įtaigios solisto transformacijos, nesikartojančio artistiškumo liudijimai, kuriuos valdė begalinis vaidmens troškimas, noras operoje išgyventi dar vieną gyvenimą, kuriuo patikėtų publika. Sukauptomis vokalo meno žiniomis jis dosniai dalijosi su jaunaisiais kolegomis. Vaclovo Daunoro pasiekimai ir nuopelnai yra neatsiejama mūsų valstybės kultūros dalis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.