Oskaro Koršunovo ir Mariaus Ivaškevičiaus „Kantas“ keliasi į „Zoom“ platformą

Antroji COVID-19 pandemijos banga ir paskelbtas karantinas Lietuvoje uždarė teatrų duris, tačiau nesugebėjo „uždaryti“ teatro menininkų entuziazmo ir kūrybiškumo. Režisierius Oskaras Koršunovas ir jo OKT/Vilniaus miesto teatras pradeda teatro Zoom platformoje ciklą. Pirmasis seansas įvyks jau šį ketvirtadienį, gruodžio 3 d., 19 val. Jame – Mariaus Ivaškevičiaus pjesė „Kantas“. Tiesioginė transliacija žiūrovams vyks OKT/Vilniaus miesto teatro Facebook paskyroje.

O.Koršunovas. <br>D,Matvejevo nuotr. 
O.Koršunovas. <br>D,Matvejevo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2020, 10:30 AM

„Kantas“ – keturių veiksmų pjesė, kurioje pasakojama apie vienus pietus pas vokiečių filosofą Immanuelį Kantą. Veiksmas vyksta apie 1784 metų lapkritį Karaliaučiuje. Vyrai susirenka tradiciniam kasdieniam pašnekesiui prie pietų stalo.

„Pjesės vyrų pietūs – iš Imanuelio Kanto biografijos. Jis buvo pedantiškai susidėliojęs savo dieną. Rytą keldavosi apie 5 valandą, gerdavo arbatą, surūkydavo pypkę. Tada dirbdavo. Po to – paskaita studentams, atėjusiems pas jį į namus. Nuo 13 ar 14 valandos – pietūs, į kuriuos susirinkdavo draugai. Priklausomai nuo pokalbio, pietūs trukdavo net iki penkių valandų“, – apie pjesę „Kantas“ pasakoja jos autorius M. Ivaškevičius.

O. Koršunovui ir M. Ivaškevičiui „Kanto“ skaitymui Zoom’e pavyko suburti net keleto kartų aktorius. Tai Vytautas Anužis, Ramūnas Cicėnas, Aistė Zabotkaitė, Juozas Budraitis, Arvydas Dapšys, Algirdas Dainavičius, Arūnas Vozbutas, Elzė Gudavičiūtė, Nelė Savičenko ir Povilas Budrys.

„Tai nėra teatras tiesiogine šio žodžio prasme, tai kažkas kita. Mes nuolat galvojame apie naujas teatro formas, yapč dabartinėje pandemijos situacijoje. Zoom’o teatras yra kažkas visiškai naujo.  Taip pat rodysime spektaklių transliacijas online, nufilmuotų spektaklių įrašus. Kuriasi nauja teatro platforma. Gal tai kiek primena TV spektaklius, bet iš tiesų tai yra naujos teatro raiškos formos ir būdai užmegzti ryšį su žiūrovais. Taip pat rodysime spektaklio „Irano konferencija“ transliaciją, filmuosime spektaklį „Pasikėsinimai į jos gyvenimą“. Pastarieji spektakliai bus artimi kino estetikai. Manau, netgi pasibaigus karantinui Zoom’as ir kitos naujos teatro formos išliks“, – mintimis apie „pandemines“ teatro formas dalinasi O. Koršunovas. 

M. Ivaškevičius ir O. Koršunovas puikiai pažįsta vienas kitą. Jų kūrybinėse biografijose – bendri darbai tikroje teatro scenoje. Tai „Mališ“, „Rusiškas romanas“ ir kultiniu tapęs „Išvarymas“. Menininkai jau yra bendradarbiavę ir Zoom platformoje. Pavasarį paskelbto karantino metu jie įgyvendino tarptautinius pjesių „Alpulys“ ir „Miegantys“ skaitymus Zoom’e, suvienijusius įvairių šalių aktorius. Būtent šių dviejų bandymų sėkmė paskatino menininkus tęsti kūrybinius ieškojimus virtualioje erdvėje.

Paradoksalu, tačiau 2013 m. parašytas „Kantas“ iki šiol nėra pastatytas Lietuvoje. Scenos rampos šviesą pjesė yra išvydusi Maskvos Vladimiro Majakovskio teatre (Rusija) ir Talino teatre (Estija).

„Geriausia tai pamatyti, tai yra, įsivaizduoti – ramų, lėtą Kionigsbergo miestą Rytų Prūsijoje, kurio šiandien nebėra. Rytų Prūsijoje, kurios irgi nebėra, jis yra sostinė, bet pasaulio mastu tai – provincija. Ir pats pasaulis tuo metu dar yra palyginti jaunas, nepažinęs dviejų Pasaulinių karų, 19 amžiaus industrializacijos, dar išvis nepažinęs šio ir ateinančio amžiaus.

Prancūziją greitai sudrebins Didžioji jos revoliucija, bet ir tai kol kas – ateitis. Užtai dabartis rami. Per laikraščius gaunamos žinios, kad Amerika jau nepriklausoma, Prancūzijoje kyla į dangų pirmieji oro balionai ir su jais į pasaulį ateina pirmieji skraidantys žmonės. O tuo pat metu Islandijoje ugnikalnis spjaudo lavą. Jis jau veržiasi daugelį mėnesių ir baisūs vulkaniniai debesys gaubia ir baigia apnuodyti pusę Šiaurės Europos. Bet apie tai čia nežinoma: laikraščiai nieko nerašo. Kionigsberge jau lapkritis, o šilta, gražu, kaip rugsėjį. Įtartinai ramu“, – tokia įžanga pjesę „Kantas“ pradeda M. Ivaškevičius. 

„Kantas“ – ne vienintelis virtualaus teatro įvykis šį gruodį OKT/Vilniaus miesto teatre. Gruodžio 16 d. vyks kitos M. Ivaškevičiaus pjesės „Alpulys“, parašytos remiantis Nobelio premijos laureatės Svetlanos Aleksijevič romanu „Cinko berniukai“, skaitymas. Jį taip pat režisuos O. Koršunovas. Kitus du skaitymus galima priskirti filosofinio teatro krypčiai. Tai Platono „Dialogai“, režisuojami Ervino Koršunovo, ir filosofo Kasparo Pociaus pjesės skaitymas, režisuojamas Augtumo Danieliaus Harner. Pastarieji žiūrovų lauks taip pat dar gruodį.

M. Ivaškevičiaus pjesės „Kantas“ skaitymas, režisuojamas O. Koršunovo – jau šį ketvirtadienį, gruodžio 3 d., 19 val. Zoom platformoje. Tiesioginė transliacija žiūrovams vyks OKT/Vilniaus miesto teatro Facebook paskyroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.