Pirmąją žiemos dieną internetu – pamario ir M. K. Čiurlionio įkvėpta šiuolaikinės muzikos programa

Pirmąją žiemos dieną Vilniaus miesto šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“ kviečia kartu keltis į Kintus vasarą ir tiesiogiai internetu stebėti filmu virtusią programą „Miške. Garso ekologija“. Kintų gamtos įkvėpti keturi kompozitoriai – Justina Šikšnelytė, Beata Juchnevič, Yiorgis Sakellariou ir Kevinas Langas sukūrė po kompoziciją, skirtingai interpretuojančią kartu su „Synaesthesis“ atlikėjais išgyventas gamtos patirtis pamario krašte. 

Synaesthesis.<br>T.Tereko nuotr. 
Synaesthesis.<br>T.Tereko nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2020, 10:35 AM

„...Norėčiau sudėti simfoniją iš bangų ošimo, iš šimtametės girios paslaptingos kalbos, iš žvaigždžių mirksėjimo, iš mūsų dainelių ir bekraščio mano ilgesio...“ – tai citata iš Čiurlionio laiško jo būsimai žmonai, rašytojai Sofijai Kymantaitei, kuri tapo vienu šios programos įkvėpimų. 

Paskelbę viešą kvietimą, „Synaesthesis“ nariai Vytenis Gurstis (fleita), Artūras Kažimėkas (klarnetas), Monika Kiknadzė (altas), Pranas Kentra (el. gitara), Marta Finkelštein (fortepijonas) ir dirigentas Karolis Variakojis atsirinko keturis kūrėjus, su kuriais Kintuose leidosi į gamtos patyrimą. Jo metu laiveliais žvalgė marių gamtą, dalyvavo miško maudynėse, klausėsi ornitologų pasakojimų, kol galiausiai parengė visų šių patirčių įkvėptą šiuolaikinės muzikos programą. Jos premjera įvyko Kintų festivalyje, o, vietoje lapkritį Vilniuje suplanuoto koncerto, gruodžio 1 d. ansamblio nariai kviečia programos klausytis internetu, kartu stebint tiek premjerinio koncerto, tiek kūrybinių užkulisių vaizdus. 

„Labai norėjau, kad šios rezidencijos filmuotame montaže atsispindėtų atmosfera, kurioje gyvenome visą savaitę. Miškas, paukščiai, saulė, ilgi vakarai ir pokalbiai buvo neatsiejama Kintų rezidencijos patirtis. Bandžiau tą užfiksuoti kalbėdamasi su kompozitoriais ir tikiuosi, kad pavyks nukelti žiūrovus į koncertų salę, o tai padės iš arčiau pažinti ansamblį „Synaesthesis“ bei jų gražų darbą“, – pasakojo rezidenciją ir koncertą filmavusi ir video medžiagą parengusi menininkė Ilmė Vyšniauskaitė. 

Programos „Miške. Garso ekologija“ transliacija internetu vyks gruodžio 1 d., nuo 19 val., ansamblio youtube ir facebook paskyrose (nuorodos – žr. žemiau). Jų metų skambės kūrniai: Beatos Juchnevič „Whispers From the Ground“, Yiorgio Sakellariou „The Rue of Demeter“, Justinos Šikšnelytės „Sach'a-Sach'a“ ir Kevino Lango „A Natural Sound Scene, Artificialized“. 

Projekto rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė, projekto partneriai – „Kintai Arts“. 

Nuorodos į tiesioginę programos „Miške. Garso ekologija“ transliaciją ansamblio facebook paskyroje bei ansamblio youtube platformoje, šioje nuorodoje: https://www.youtube.com/watch?v=_Lc70yoLUXU 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?