„Zoom“ teatre – Oskaro Koršunovo ir Mariaus Ivaškevičiaus „Alpulys“ pagal Svetlaną Aleksijevič

Gruodžio 16 d. OKT/Vilniaus miesto teatras kviečia į antrą Zoom teatro seansą. Žiūrovų lauks Mariaus Ivaškevičiaus pjesė „Alpulys“, parašyta pagal Nobelio premijos laureatės Svetlanos Aleksijevič knygą „Cinko berniukai“. Pjesės epicentre – Afganistano karo motinų istorijos ir jų liudijimai. Oskaro Koršunovo režisuojamo skaitymo pradžia 19 val. Žiūrovai tiesioginę transliaciją galės stebėti Zoom platformoje arba OKT/Vilniaus miesto teatro Facebook paskyroje.

O.Koršunovas ir M.Ivaškevičius. <br>Rengėjų nuotr. 
O.Koršunovas ir M.Ivaškevičius. <br>Rengėjų nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 16, 2020, 1:20 PM

Pirmasis Zoom teatro seansas, surengtas OKT/Vilniaus miesto teatro, praėjo itin sėkmingai. Jo metu buvo skaitoma kitą M. Ivaškevičiaus pjesė „Kantas“. Transliaciją jau pamatė daugiau nei 12 tūkstančių žiūrovų.

„Alpulys“ – tai M. Ivaškevičiaus pjesė, kurią jis parašė pagal Svetlanos Aleksijevič 1989-ųjų knygą „Cinko berniukai“. Čia pasakojamos sovietų karo Afganistane paliestų žmonių istorijos, konkrečiai – Afganistano karo motinų liudijimai.

„Aleksijevič dokumentinėje knygoje buvo labai akcentuojamas alpulio momentas, alpsta visi, pradedant pačia autore, kuri praranda sąmonę, Afganistane pamačiusi, kaip renkami susprogusių kareivių „skutai“, ir baigiant kiekviena motina, kuri alpsta, gavusi žinią apie savo žuvusį sūnų. Pabandžiau įsivaizduoti, kad motinos „įkrenta“ į kažkokią sapnišką alpulio erdvę, kur jos kartu būna tarpinėje akimirkoje – tarsi jau žino, kad sūnaus nebėra, bet ne iki galo, egzistuoja sustabdytame laike. Kol jos alpulyje ir nespėjo išgirsti pranešimo apie faktą, tol sūnūs tarsi yra gyvi“, – teigia M. Ivaškevičius.

Tai jau ketvirtas bendras M. Ivaškevičiaus ir O. Koršunovo kūrybinis eksperimentas Zoom platformoje. Pavasarį paskelbto karantino metu jie įgyvendino tarptautinius pjesių „Alpulys“ ir „Miegantys“ skaitymus Zoom’e, suvienijusius įvairių šalių aktorius ir visuomenininkus. Prieš porą savaičių įvyko jau minėto „Kanto“ premjera Zoom platformoje Lietuvoje, vos prieš keletą dienų – Kinijoje, kartu su Pekino „Juodosios katės“ teatro aktoriais.

„Mariaus „Alpulys“ yra labai stipri ir jaudinanti pjesė apie karą Afganistane. Jei galima taip sakyti, ši pjesę yra labiau „zoom’inė“. Tad gruodžio 16 d. vakare laukiame visų „ant zoom’o“, – kviečia režisierius O. Koršunovas.

Tarp „Alpulio“ aktorių – gerai žinomi veidai. Tai Dainius Gavenonis, Rimantė Valiukaitė, Dalia Michelevičiūtė, Vitalija Mockevičiūtė, Jolanta Dapkūnaitė, Rasa Samuolytė, Diana Anevičiūtė, Airida Gintautaitė, Aldona Vilutytė, Marius Povilas Elijas Martynenko ir Alvydė Pikturnaitė. M. Ivaškevičiaus pjesės „Alpulys“ skaitymas, režisuojamas O. Koršunovo – jau šiandien, gruodžio 16 d., 19 val. Zoom platformoje. Tiesioginė transliacija žiūrovams vyks tiek Zoom platformoje, tiek OKT/Vilniaus miesto teatro Facebook paskyroje. Daugiau informacijos rasite teatro tinklapyje internete okt.lt ir Facebook paskyroje. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.