Pandemijos sukaustytų atlikėjų kalėdinė dovana pasiekė pasaulio lietuvius

Tarptautinis muzikos festivalis „Le strade d’Europa. Lietuva – Italija“ per Lietuvos ir Italijos miestus šiemet turėjo nuvilnyti jau dvyliktą kartą. Ilgai brandintus, planuotus ir derintus profesionaliausio Italijos lietuvių rengiamo muzikinio projekto šioje šalyje koncertus sukaustė pandemija. Tačiau festivalio klausytojai pamiršti neliko.

„Ars Lituanica Trio“ – Dalia Dėdinskaitė (smuikas), Glebas Pyšniakas (violončelė) ir Tadas Motiečius, (akordeonas).<br> Ameninio albumo nuotr.
„Ars Lituanica Trio“ – Dalia Dėdinskaitė (smuikas), Glebas Pyšniakas (violončelė) ir Tadas Motiečius, (akordeonas).<br> Ameninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 27, 2020, 11:09 AM, atnaujinta Dec 27, 2020, 11:45 AM

Dvylika metų kasmet festivalis „Le strade d’Europa“ keliavo po Romos, Akvilos, Palermo, Galezės miestų, taip pat Vilniaus koncertų sales. Pristatydavo italams naujosios kartos atlikėjus, prestižinių tarptautinių konkursų laureatus ir tarptautinėje erdvėje pripažintus scenos meistrus bei kompozitorius iš Lietuvos, Italijos, Lenkijos, Latvijos, Estijos, Baltarusijos, Čekijos, Slovakijos, Turkijos, Pietų Korėjos, Taivano, JAV.

Idėja surengti šį festivalį kilo Italijoje gyvenančiai klavesinininkei Nijolei Dorotėjai Beniušytei ir tuometei Lietuvos kultūros atašė Italijoje Irmai Šimanskytei. Nuo pirmųjų festivalio metų renginys yra globojamas Lietuvos Respublikos ambasados Italijoje.

Ilgainiui jis ėmė bendradarbiauti su profesionaliomis koncertinėmis įstaigomis – Lietuvos nacionaline filharmonija, Romos filharmonijos Akademija, prestižiniu klasikinės muzikos festivaliu „Alba Music Festival“, Teramo miesto pagrindine koncertų įstaiga „Primo Riccitelli“, „Amici della Musica di Busca“, Palermo koncertų įstaiga „Circolo Unione“ ir miesto rūmaii „Palazzo Pretorio“, Genujos savivaldybe.

Užsimezgė bendradarbiavimas su Lietuvos garbės konsulais Italijoje: Alessandro Palmigiano Sicilijoje, Massimo Manuelli Ligūrijoje ir Maurizio Cocciolito Abrucuose. Vykdant profesionalios lietuvių kultūros sklaidos užsienyje misiją, šie ryšiai leido sukurti stabilią koncertinę platformą lietuvių atlikėjams Italijoje, o festivalis tapo prestižiniu tarptautiniu renginiu.

Šiemet „Le strade d’Europa“ dar labiau išplėtė geografines plotmes ir pirmą kartą turėjo skambėti net aštuoniuose Italijos miestuose: Romoje, Akviloje, Palerme, Galezėje, Alboje, Buske, Genujoje, Parmoje. Scenose turėjo pasirodyti prestižinių tarptautinių konkursų laureatai, tarptautinėje erdvėje pripažinti scenos meistrai „Ars Lituanica Trio“ – Dalia Dėdinskaitė (smuikas), Glebas Pyšniakas (violončelė) ir Tadas Motiečius, (akordeonas). Deja, dėl pandemijos visos koncertų datos buvo atšauktos ir nukeltos į ateinančių metų pavasarį.

„Šie metai festivaliui turėjo būti išskirtiniai, – naujienų portalui ITLIETUVIAI.IT sakė festivalio meno vadovė N.D.Beniušytė. – Festivalis pirmą kartą buvo pastebėtas ir palankiai įvertintas Lietuvos kultūros tarybos, kuri skyrė finansavimą, leidžiantį ne tik svajoti, bet ir realiai, kokybiškai įgyvendinti sumanymus, pristatyti mūsų šalies kultūrą Italijoje.

Ilgo įdirbio dėka pavyko rankomis sukirsti su prestižinėmis Italijos koncertų įstaigomis, kurios sutiko į savo koncertų sezonus įtraukti „Ars Lituanica Trio“ koncertus. Deja, ilgai planuoti ir derinti koncertai, dėl pasaulinės pandemijos protrūkio, buvo nukelti į 2021 m. pavasarį.“

N. D. Beniušytė neslėpė nusivylimo, bet kartu neprarado vilties, kad atlikėjai ir klausytojai vėl galės susitikti koncertų salėse.

„Klasikinės muzikos atlikėjams šie metai daugiausiai reiškė kūrybinę pauzę, o klausytojams – pasiilgtus vakarus teatruose ir koncertų salėse. Tačiau tuo pat metu susiklosčiusi situacija suteikė nepaprastą technologinį postūmį perkeliant koncertų įrašus į skaitmeninę erdvę. Taip klausytojams kelių mygtukų paspaudimu atsivėrė geriausių pasaulio skaitmeninių salių bazės, įrašai, transliacijos. Ši pandemija akivaizdžiai parodė, kad muzikai neegzistuoja kliūtys, o muzikantai yra viena iš išradingiausių profesijų.“

Tad ir festivalio „Le strade d‘Europa. Lietuva – Italija“ klausytojai Italijoje ir visame pasaulyje neliko pamiršti.

Gruodžio 26 d. „Musica Vitale“ ir naujienų portalo ITLIETUVIAI.IT feisbuko paskyrose bei „Youtube“ kanale klausytojai iš viso pasaulio galėjo išgirsti „Ars Lituanica Trio“ koncerto transliaciją. Koncerte skambėjo litvakų kompozitorių kūriniai iš muzikos ir tapybos ciklo „Svetimi namai“ bei tango novatoriaus, italų kilmės kompozitoriaus iš Argentinos Astoro Piazzollos muzika.

Prie koncerto transliacijos prisijungė Lietuvos Respublikos ambasada Italijoje, Lietuvos meno ir kultūros naujienų portalas „Arte e Cultura Lituana in Italia“, naujienų portalas ITLIETUVIAI.IT, „Pasaulio lietuvių žinios“, Lietuvos kultūros institutas, Romos Fliharmonijos akademija, Teramo muzikos ir teatro draugija „Primo Riccitelli“, Pasaulio lietuvių bendruomenė, Italijos lietuvių bendruomenė ir jos apylinkės Romoje, Pjemonto, Sicilijos, Toskanos, Veneto, Ligūrijos, Apulijos ir Bazilikatos, Emilijos Romanijos, Sardinijos regionuose, Lietuvos garbės konsulai Ligūrijos, Toskanos, Veneto, Sicilijos regionuose.

Sausio 8-ąją koncertą transliuos ir tarptautinis klasikinės muzikos festivalis „Alba Music Festival“.

Parengta pagal naujienų portalą ITLIETUVIAI.IT

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.