VII festivalis „Kalėdinis Vilnius“ spinduliuos viltį ir vienys gerbėjus virtualiai

Tradicinis, šiemet jau septintą kartą vyksiantis, festivalis „Kalėdinis Vilnius“ keliasi į skaitmeninę erdvę.

 Festivalį „Kalėdinis Vilnius“pradės (iš kairės) S.Zajančauskaitė, D.Dėdinskaitė ir G.Pyšniakas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Festivalį „Kalėdinis Vilnius“pradės (iš kairės) S.Zajančauskaitė, D.Dėdinskaitė ir G.Pyšniakas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Daug koncertinių turų praradę (iš kairės) T.Motiečius, D.Dėdinskaitė ir G.Pyšniakas atsiradusią pauzę išnaudojo įrašams.<br> U.Žilinskės nuotr.
 Daug koncertinių turų praradę (iš kairės) T.Motiečius, D.Dėdinskaitė ir G.Pyšniakas atsiradusią pauzę išnaudojo įrašams.<br> U.Žilinskės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-12-27 21:14, atnaujinta 2020-12-27 21:15

Gruodžio 28–31 dienomis „ARS Lituanica“ feisbuko puslapyje bus transliuojami iš anksto parengti koncertų vaizdo įrašai iš Lietuvos nacionalinės filharmonijos, Vilniaus rotušės, „Organum“ koncertų salės ir „MAMA Studios“ įrašų studijos.

„Labai džiaugiamės, kad technologinės galimybės leis nenutraukti tradicijos, ir koncertai iš įprastinių salių persikels į jūsų namus“, – sakė festivalio organizatoriai.

Rengiant VII „Kalėdinio Vilniaus“ koncertų įrašus, prisidėjo geriausi garso režisieriai Lietuvoje – tarptautinio pripažinimo sulaukę „Grammy“ nominantai Aleksandra ir Vilius Kerai bei ilgametę patirtį turintis, nuolat su geriausiais Lietuvos atlikėjais bendradarbiaujantis Arūnas Zujus.

Festivalio organizatoriams idėjas padėjo įgyvendinti rėmėjai – Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus savivaldybė, Geros valios fondas, „Organum“ koncertų salė, partneriai – Lietuvos nacionalinė filharmonija, Vilniaus Rotušė, „Laiptų galerija“, Rokiškio klasikinės muzikos festivalis.

Iki Naujųjų „ARS Lituanica“ feisbuko pakyroje išgirsime keturias festivalio programas.

Gruodžio 28 d. 19 val.

SVETIMI NAMAI

Dalia DĖDINSKAITĖ, smuikas

Gleb PYŠNIAK, violončelė

Simona ZAJANČAUSKAITĖ, fortepijonas

Programa: litvakų kompozitorių kūriniai

Prieš pat karantino pradžią 2020 m. kovo 10 dieną Odesoje debiutavęs projektas „Svetimi namai“ netrukus turėjo būti sustabdytas, o visi koncertai užsienyje – atšaukti.

Tai tapytojo Matvejaus VAISBERGO (Ukraina) darbų įkvėpta muzikinė programa, skirta Vilniaus Gaono bei Lietuvos žydų istorijos metams. Jos atsiradimo istorija nepaprasta.

Ukrainiečių tapytojas M.Vaisbergas, plenero metu atsidūręs Lietuvoje ir aplankęs Žagarės miestelį, ten patyrė nepaprastų išgyvenimų. Jį sukrėtė kadaise itin tankiai žydų apgyvendinto miestelio istorija. Iškart po šio apsilankymo Žagarėje tapytojas sukūrė paveikslų ciklą „Svetimi namai“, kuriame įamžino jau negyvenamus žydų namus.

Šio paveikslų ciklo įkvėpti smuikininkė Dalia DĖDINSKAITĖ, violončelininkas Glebas PYŠNIAKAS ir pianistė Simona ZAJANČAUSKAITĖ sudarė litvakų kompozitorių programą, kurioje skamba pamiršti ir retai Lietuvoje atliekami kūriniai.

Dėl netikėtai atšaukto koncertinio turo ir ištikusios kūrybinės pauzės atsirado galimybė užfiksuoti šį projektą skaitmeniniu formatu. Lietuvos filharmonijoje nufilmuotas koncertas bus transliuojamas internetu gruodžio 28 d. Koncertą įrašė tarptautinio pripažinimo sulaukę garso režisieriai, „Grammy“ nominantai Aleksandra ir Vilius Kerai.

Įrašas bus transliuojamas ir čia: 

Prie projekto idėjos reikšmingai prisidėjo Šiaulių „Laiptų galerijos“ direktorė Janina Ališauskienė, kuri padėjo sujungti M.Vaisbergo tapybą ir litvakų kompozitorių muziką į vientisą ciklą. Atšaukus karantiną ši tapybos ir muzikos sintezė bus pristatoma Lietuvoje ir Ukrainoje.

Gruodžio 29 d. 19 val.

LANGAS Į LIETUVĄ

Dalia DĖDINSKAITĖ, smuikas

Gleb PYŠNIAK, violončelė

Gintaras JANUŠEVIČIUS, fortepijonas

Programa: lietuvių kompozitorių kūriniai smuikui, violončelei ir fortepijonui

„Langas į Lietuvą“ – projektas, kuris buvo skirtas Lietuvos Respublikos nepriklausomybės atkūrimo 25-osioms metinėms paminėti. Jo sumanytojų – smuikininkės D.Dėdinskaitės, violončelininko G.Pyšniako ir pianisto Gintaro Januševičiaus – idėja buvo parengti lietuviškos kamerinės muzikos programą, kuri būtų įdomi užsienio šalių klausytojams, ir kuo plačiau ją pristatyti. Projektas „Langas į Lietuvą“ buvo atliktas daugiau nei 40 koncertų Europoje ir JAV, įamžintas kompaktinėje plokštelėje.

Kaip ryškiausių lietuvių kamerinės muzikos kompozicijų rinkinys „Langas į Lietuvą“ turi išliekamąją vertę ir vis dar skamba Lietuvos ir užsienio koncertų salėse.

Šįsyk Lietuvos nacionalinio orkestro pirmasis smuikas D.Dėdinskaitė, Čiurlionio kvarteto violončelininkas G.Pyšniakas ir Vokietijoje gyvenantis ir aktyviai koncertuojantis pianistas G.Januševičius, pasinaudoję karantino metu atsivėrusia proga įamžinti šį projektą videoformatu, dovanoja klausytojams koncerto įrašą.

Koncertas įrašytas „Organum“ koncertų salėje. Prie koncerto įrašo reikšmingai prisidėjo vienas geriausių garso režisierių Lietuvoje A.Zujus.

Gruodžio 30 d. 19 val.

FOLK IN JAZZ

Ugnė BAKANAUSKAITĖ, vokalas

Dalia DĖDINSKAITĖ, smuikas

Gleb PYŠNIAK, violončelė

Tadas MOTIEČIUS, akordeonas

Programa: Leonido MIELDAŽIO kompozicijos

FOLK IN JAZZ – analogų Lietuvoje neturintis muzikinis projektas, kuriame susipina džiazas, liaudies melodijos ir klasikinė muzika. Pagal Lietuvos regionų liaudies dainas sukurti originalūs Leonido Mieldažio kūriniai vokalui, smuikui, violončelei ir akordeonui vienija įvairius muzikos stilius, imponuoja iškart atpažįstamu skambesiu. Projekto tikslas – supažindinti plačiąją publiką su lietuvių liaudies dainų melodijomis ir tekstais, pritaikant jiems XXI a. muzikinę kalbą.

Šis multistilistinis projektas atspindi pasaulines muzikos tendencijas, kai nyksta ribos tarp skirtingų muzikos žanrų ir stilių, džiazo idėjos skverbiasi į klasikinės muzikos pasaulį ir atvirkščiai, o savitą lietuvišką atspalvį šioms kompozicijoms suteikia archajiškos liaudies intonacijos.

„Folk in Jazz“ idėja muzikantams kilo prieš kelerius metus. Įvairiose muzikos klausymo platformose galima rasti šio projekto albumą, o virtualaus festivalio „Kalėdinis Vilnius“ metu bus transliuojamas „MAMA Studios“ nufilmuotas koncerto įrašas. Koncertą padėjo įrašyti vienas geriausių garso režisierių Lietuvoje A.Zujus.

Gruodžio 31 d. 19 val.

NAUJUOSIUS PASITINKANT

Dalia DĖDINSKAITĖ, smuikas

Gleb PYŠNIAK, violončelė

Tadas MOTIEČIUS, akordeonas

Programa: litvakų kompozitorių kūriniai, A. Piazzolla

2020-ieji dėl pasaulinės pandemijos tapo išskirtiniais metais, kuriuos atsiminsime dar ilgai. Klasikinės muzikos atlikėjams šie metai daugiausiai reiškė kūrybinę pauzę, o klausytojams – pasiilgtus vakarus teatruose ir koncertų salėse.

Tačiau kartu susiklosčiusi situacija suteikė nepaprastą technologinį postūmį: usirūpinta kuo daugiau koncertų ir spektaklių perkelti į skaitmeninę erdvę, klausytojams kelių mygtukų paspaudimu atsivėrė geriausių pasaulio salių duomenų bazės, įrašai, transliacijos. Daug kokybiškų koncertų įrašų tapo nemokami ir prieinami patogiausiu klausytojams metu.

Panašiai nutiko ir su šia koncertine programa, kuri turėjo būti atliekama koncertiniuose turuose Italijoje ir Kinijoje. Lapkričio 6 – 18 dienomis Alba, Buska, Genujos, Parmos, Romos, Teramo ir Palermo miestuose turėjo įvykti ilgai planuoti ir derinti aštuoni koncertai, kurie, deja, dėl sunkiai suvaldomos pasaulinės pandemijos protrūkio buvo nukelti į 2021 m. pavasarį. Taip pat nukeltas ir koncertinis turas prestižinėse Kinijos koncertų salėse, tarp jų – žymiajame Pekino scenos menų centre.

Tačiau netikėtai atsiradusią pauzę atlikėjai išnaudojo koncerto įrašymui Vilniaus rotušėje ir nusprendė padovanoti jo transliaciją Lietuvos klausytojams Naujųjų metų išvakarėse. Prie koncerto įrašo reikšmingai prisidėjo tarptautinio pripažinimo sulaukę garso režisieriai, „Grammy“ nominantai Aleksandra ir Vilius Kerai.

Šio koncerto įrašas jau transliuotas Italijoje gruodžio 26 d. VšĮ „Musica Vitale“ feisbuko paskyroje ir „Youtube“ kanalu, prie transliacijos prisijungė tokios organizacijos kaip Romos akademinė filharmonija, Lietuvos Respublikos ambasada Italijoje, „La Riccitelli Teramo“, „Arte e Cultura Lituana in Italia“, Pasaulio lietuvių žinios, itlietuviai.it, Lietuvos kultūros institutas, Pasaulio lietuvių bendruomenė, Romos, Pjemonto, Sicilijos, Toskanos, Veneto, Ligurijos, Apulijos ir Bazilikatos, Emilijos Romagnos regionų lietuvių bendruomenės, Ligurijos, Toskanos, Veneto, Sicilijos garbės konsulai. Sausio 8 d. šį koncertą transliuos Alba Music Festival.

Kad ir kokie buvo Senieji, kad ir koks neįprastas būtų Naujųjų metų sutikimas, kad ir kokių netradicinių sprendimų tektų šiuo laikotarpiu imtis, išlaikykime vieną tradiciją – praleisti gruodžio 31 d. vakarą šviesiai ir su muzika.

Pirmoje koncerto dalyje skambės litvakų kompozitorių kūriniai iš muzikos ir tapybos ciklo „Svetimi namai“, o antrojoje dalyje festivalį tradiciškai užbaigs A.Piazzollos muzika. Tegul ji suteikia vilties, kad net jei ir negalime susitikti akis į akį, muzika vis tiek mus jungia!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.