Tarp pretendentų pakeisti vieną įtakingiausių muzikų – ir Mirga Gražinytė-Tyla

Britų muzikos pasaulį sudrebino žinia: Londono simfoninio orkestro (LSO) meno vadovas, vienas iškiliausių šių laikų dirigentų Seras Simonas Rattle'as palieka gimtąją Angliją ir rengiasi tapti Vokietijos piliečiu.

M.Gražinytė-Tyla minima tarp galimų S.Rattle'o įpėdinių Londone.<br> Lrytas.lt koliažas.
M.Gražinytė-Tyla minima tarp galimų S.Rattle'o įpėdinių Londone.<br> Lrytas.lt koliažas.
 Sausio 19-ąją S.Rattle'ui sukanka 66-eri.<br> O.Helbigo nuotr.
 Sausio 19-ąją S.Rattle'ui sukanka 66-eri.<br> O.Helbigo nuotr.
 M.Gražinytė-Tyla.<br> D.Matvejevo nuotr.
 M.Gražinytė-Tyla.<br> D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 19, 2021, 4:42 PM, atnaujinta Jan 23, 2021, 6:57 PM

Prieš kelias dienas maestro, šiandien švenčiantis 66-ąjį gimtadienį, pranešė pratęsęs sutartį su LSO iki 2023-ųjų, o tada tapsiąs Bavarijos radijo simfoninio orkestro Miunchene meno vadovu. Be to, jis nusprendęs įsigyti Vokietijos pasą, kad galėtų netrukdomai keliauti po Europą.

Garsenybė palieka Angliją

Naujienos buvo netikėtos, nes dirigentas tik prieš trejus metus grįžo dirbti į Jungtinę Karalystę iš Vokietijos. S.Rattle'o labai nekantriai laukta gimtinėje – su jo parvykimu sietos net naujos koncertų salės Londone statybos.

Tačiau per 16 metų, praleistų Vokietijoje, kur S.Rattle'as vadovavo Berlyno filharmonijos orkestrui, jis su šeima – žmona čekų mecosopranu Magdalena Kožena ir trimis vaikais – spėjo suleisti šaknis šioje šalyje ir iki šiol praleidžia daug laiko Vokietijos sostinėje. Pandemija ir karantinas, S.Rattle'o teigimu, paskatino jį pasirinkti darbą arčiau namų.

Aišku, ne mažiau svarbi jo karjeros posūkio priežastis – „Brexit“ ir noras išvengti judėjimo apribojimų. Dėl to maestro tik dabar prireikė vokiško paso. „Tai buvo būtinybė. – aiškino S.Rattle'as. – Faktas, kad muzikantams ir menininkams staiga prireikė vizų kelionėms į Europą, neturi nieko bendro su „Brexit“ privalumais, kurių tikėjomės“.

ES ir JK susitarti nepavyko

Beje, britų vyriausybė neseniai išsiuntinėjo pranešimą visiems, kurie pasirašė peticiją, reikalaujančią leisti muzikantams koncertuoti Europos Sąjungoje ir JK be darbo vizų.

Pranešime tikinama, kad derybose su ES siekta kuo palankesnių sąlygų muzikos verslui, kurio indėlį į šalies ekonomiką valdžia labai vertina („Euronews“ duomenimis, muzikos industrija JK uždirbdavo 5,4 mlrd svarų strelingų per metus, kai žvejyba, dėl kurios derėtasi aršiausiai, – tik 1,4 mlrd).

Vyriausybė tvirtina, kad derybose rėmėsi britų muzikos ekspertų patarimais, siūlė įtraukti menininkų gastroles į leistinų trumpalaikių veiklų ES sąrašą, bet kita pusė pasiūlymą atmetė. ES derybininkas Michelis Barnier teigė priešingai, esą britai nepalaikė jų siūlyto žmonių mobilumo paketo, kuris apėmė ir atlikėjų judėjimo ypatumus po „Brexit“.

Peticijos rėmėjai iš laiško sužinojo ir tai, kad JK liks iš dalies atvira kitų šalių muzikantams. Šie galėsią čia dalyvauti įvairiuose renginiuose, konkursuose, perklausose be formalaus rėmimo ir vizų iki 6 mėnesių, jei jų išlaidos neviršys įplaukų, ir tiek pat laiko gauti užmokestį už pasirodymus festivaliuose.

Jau spėliojama apie įpėdinius

S.Rattle'ui išvykus į Miuncheną, liks neužimta viena geidžiamiausių darbo vietų klasikinės muzikos pasaulyje. Kas pratęs iškilių LSO vedlių plejadą? Šiam orkestrui yra vadovavę tokie korifėjai kaip Andre Previnas, Claudio Abbado, Seras Colinas Davisas, Valerijus Gergijevas.

Klasikinės muzikos portalas „Classic FM“ tarp pretendentų mini ir 34 metų M.Gražinytę-Tylą, kuri jau šeštus metus vadovauja Birmingamo simfoniniam orkestrui JK. Su šiuo kolektyvu savo karjerą net 18 metų buvo susiejęs ir S.Rattle'as.

M.Gražinytė meno vadovės pareigas Birmingame perėmė iš latvio Andrio Nelsono, dabartinio Bostono simfoninio ir Leipcigo „Gewandhaus“ orkestrų vadovo. Jis taip pat laikomas vienu pretendentų į LSO vadovus greta dar kelių iškilių vardų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.