Į folkloro sceną įsiveržę „Robaksai“ pristato albumą „Kreiva šleiva karvė“

Tradicinės muzikos ribas drąsiai plečianti postfolkloro grupė „Robaksai“ pavasarį kviečia pasitikti su trenksmu: tik ką dienos šviesą išvydęs albumas „Kreiva šleiva karvė“ nepaliks abejingų nei seno gero folko gerbėjų, nei smagios improvizacinės muzikos klausytojų.

 Albumo viršelis.
 Albumo viršelis.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2021, 8:33 PM

Albume „Kreiva šleiva karvė“ skamba lietuvių ir kaimyninių tautų tradicinių šokių muzika. Tai – 9 ritmingai skambantys ir šokti kviečiantys kūriniai, kuriuos muzikantai savaip interpretavo ir prisijaukino.

Albume išgirsite pačią įvairiausią muziką: nuo archajiškų sutartinių iki visiems pažįstamų smagių šokių. Negana to, „Robaksų“ kuriama muzika išeina iš mums pažįstamo folkloro apibrėžimo: grupės nariai – improvizacinės, džiazo ir tradicinės muzikos mokslų ragavę profesionalai, taigi jų rankose instrumentai folklorą groja visai kitaip.

Anot grupės lyderio Mariaus Mockevičiaus, visi šie susipynę stiliai pagyvina tradicinės muzikos skambesį: „Stebime, kaip į tai reaguoja žmonės, bandome išplėsti folkloro ribas. Nors mes savo kuriamą muziką vadiname jau nebe folkloru, o postfolkloru. Kitaip tariant, stengiamės, kad mūsų muzikos klausydamos močiutės norėtų pašokti, o sudėtingesnio šiuolaikinio džiazo mėgėjai atrastų dar negirdėtą skambesį.“

„Robaksai“, apsiginklavę gitaromis, būgnais, saksofonais, klavišiniais ir armonikomis, kuria abejingų nepaliekantį skambesį: čia į tradicines melodijas įsilieja ir regio, roko, džiazo bei „world“ muzikos natos.

Paklaustas, ką reiškia grupės „Robaksai“ pavadinimas, M. Mockevičius atskleidžia šio paslaptingo žodžio kilmę: „Kadaise varčiau įvairių regionų tarmių žodynus ir ieškojau žodžio, kuris būtų autentiškas ir atspindėtų mūsų kuriamos muzikos dvasią. Štai kaip tik ir radau Suvalkijoje vartojamą žodį robaksas, kurio reikšmė yra jaunimo vakaronė. Pagalvojau, kad mes kaip tik daug grojame naktišokiuose, šokančio ir patrakusio jaunimo susibūrimuose, taigi robaksai nuostabiai atspindi mūsų grupės kryptį!“.

Grupei labai artimi tradiciniai šokiai, nes jie glaudžiai susiję su kūryba, gimstančia čia ir dabar. Pasak „Robaksų“ lyderio, tradiciniai šokiai panašūs į improvizaciją. „Mokaisi pagrindinių polkų, valsų, fokstrotų žingsnelių ir tada tiesiog pasikvieti porą, imi šokti, derini žingsnius; šokis – tarsi socialinis reiškinys. Tai skiriasi nuo tautinių šokių, kuriuos mes stebime per Dainų šventę, kurie sudėlioti pagal griežtas struktūras“, – teigė muzikantas. Būtent šiuos šokių ritmus albume „Kreiva šleiva karvė“ ir pristato į folkloro sceną tarsi viesulas įsiveržę „Robaksai“.

Pasak M. Mockevičiaus, albumo „Kreiva šleiva karvė“ kūryba ir įrašymas užtruko išties ilgai. „Kūrėme albumą bemaž metus. Kiekvienas grupės narys dalyvauja ir kituose muzikiniuose projektuose, taigi įdėjome išties daug pastangų tiek derindami savo laiką, tiek stengdamiesi klausytojams pateikti patį geriausią įrašo variantą“, – pasakojo „Robaksų“ lyderis.

Albumas „Kreiva šleiva karvė“ išleistas CD formatu. Jį įsigyti galima tiesiogiai susisiekus su grupe jų feisbuko paskyroje.

Apie grupę. „Robaksai“ – eksperimentinis muzikinis projektas skirtas tradiciniams šokiams. Lietuvių ir kitų tautų šokių melodijos ir jų tradicinis skambesys apipinamas šiuolaikinėmis interpretacijomis, sukuriančiomis unikalią muziką. Eksperimentuojant tradicinė muzika jungiama su džiazo, regio, roko, „world music“ improvizacijomis, taip perteikiant kiekvieno grupės muzikanto individualias muzikines patirtis ir pasaulėvaizdžius. Savitą atspalvį tradicijai suteikia ir neįprasti folklorui instrumentai – gitara, saksofonas, būgnai ir kt.

Grupės sudėtis: Daumantas Čepulis – armonika, vokalas; Marius Mockevičius – gitara, klavišiniai, vokalas; Faustas Gasperavičius – saksofonas; Martynas Stoškus – būgnai; Danielius Skeivelas – gitara, Vainius Indriūnas – bosinė gitara.

Albumo gyvo garso koncertas Youtube: 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.