Paaiškėjo, kas tęs šviesaus atminimo maestro P. Bingelio darbus

Antradienį, kovo 23-ąją, Kauno filharmonijoje baigėsi konkursas Kauno valstybinio choro meno vadovo ir vyriausiojo dirigento pareigoms užimti. Iš keturių pretendentų geriausiai jame pasirodė 55 metų dirigentas Robertas Šervenikas.

 R.Šervenikas (kairėje) ir E.Montvidas.<br> Lrytas.lt koliažas.
 R.Šervenikas (kairėje) ir E.Montvidas.<br> Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2021, 1:39 PM

Konkursantus vertino Kauno filharmonijos vadovas Justinas Krėpšta, jo pavaduotojas Giedrius Prunskus, meno tarybos narė chormeisterė Regina Kamičaitienė, Vytauto Didžiojo universiteto dekanas dr. Saulius Gerulis ir „Vilniaus“ choro vadovas Artūras Dambrauskas.

R.Šervenikas įveikė tris varžovus

Be vadovo Kauno choras liko praėjusį gruodį, kolektyvo įkūrėjui, meno vadovui ir vyriausiajam dirigentui P.Bingeliui (1943-2020) mirus nuo koronaviruso.

Per 50 gyvavimo metų, vedamas P.Bingelio, Kauno choras įgijo tvirtą reputaciją ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Kolektyvas buvo mėgstamas tokių pasaulinių muzikos grandų kaip lordas Yehudi Menuhinas, maestro Krzysztofas Pendereckis, vokiečių pianistas ir dirigentas Justusas Frantzas koncertų partneris, nuolatinis Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro bendražygis, aistringas lietuvių muzikos puoselėtojas.

R.Šerveniko patirtis ir kompetencija žada chorui ne menkesnius kūrybos horizontus. Dirigentas yra baigęs chorinį, operinį ir simfoninį dirigavimą Sankt Peterburgo N.Rimskio-Korsakovo konservatorijoje, nuo 1993 metų diriguoja Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui, tapo antruoju jo dirigentu. Nuo 1996 m. R.Šervenikas dėsto Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, yra Dirigavimo katedros profesorius.

Tarptautinė maestro karjera prasidėjo 1997 m., kai Mstislavas Rostropovičius jį pakvietė asistentu į Eviano festivalį statant S. Prokofjevo baletą „Romeo ir Džuljeta“. Su įvairiais kolektyvais menininkas koncertavo beveik visose Europos šalyse, Japonijoje, Pietų Korėjoje, Kinijoje, Tailande, Pietų Afrikos Respublikoje, Brazilijoje, Izraelyje, Rusijoje, Meksikoje, bendradarbiavo su žymiais pasaulio solistais. Pastarųjų metų koncertiniai dirigento maršrutai driekėsi iki Vokietijos, Švedijos, Meksikos, Šveicarijos.

2008–2018 m. R. Šervenikas buvo Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro muzikos vadovas. Šiame teatre parengė daug operų ir baletų. Nuo 2008 m. jis nuolat kviečiamas diriguoti Bavarijos valstybiniame operos teatre Miunchene, pernai debiutavo Ciuricho operos teatre.

R. Šervenikas sulaukė pripažinimo už naujų lietuvių kompozitorių kūrinių interpretacijas, yra nuolat kviečiamas diriguoti aktualiosios muzikos festivalyje „Gaida“. Maestro yra Tarptautinio Tytuvėnų vasaros festivalio ir Chaimo Frenkelio festivalio Šiauliuose meno vadovas. Jo nuopelnai Lietuvos kultūrai įvertinti Nacionaline kultūros ir meno premija (2005 m.) ir Kultūros ministerijos garbės ženklu „Nešk savo šviesą ir tikėk“.

Atsakingos pareigos – garsiam solistui

Šviesaus atminimo maestro P.Bingelis taip pat buvo Tarptautinio Pažaislio festivalio įkūrėjas ir meno vadovas. Šį vasaros festivalį „sielos rojumi“ vadino lordas Y.Menuhinas, lenkų kompozitorius ir dirigentas K.Pendereckis, legendinis baritonas Dmitrijus Chvorostovskis.

Naujuoju festivalio meno vadovu siūloma tapti 45 metų dainininkui Edgarui Montvidui. Iš Kauno kilęs artistas jau daug metų bendradarbiauja su šiuo festivaliu, drauge įgyvendina įdomius savo sumanymus.

Menininkas mano, kad sugebės suderinti naujas pareigas su dainininko karjera ir jau davė sutikimą jas užimti.

„Trijulė, įkūrusi Pažaislio festivalį – profesorius P.Bingelis, aš ir restauratorius Juozas Gudzinevičius – pasitraukėme. Nuo pirmojo festivalio praėjo 25-eri metai – esame jau nebe tie. Turi ateiti jaunimas“, – neabejojo Kauno filharmonijos direktorius J.Krėpšta.

Paskutinės kelionės dar laukia

Tad P.Bingelio įpėdiniai surasti, o su maestro iki šiol neatsisveikinta – urna su jo pelenais tebelaukia paskutės kelionės profesoriaus namuose.

Pasak J.Krėpštos, pavasarį planuotos žymiojo muziko laidotuvės yra nukeltos į liepos mėnesį. „Yra daug norinčių išlydėti maestro. Tikimės sulaukti ir jo sūnų su šeimomis iš Šveicarijos ir Norvegijos.

Urna turėtų būti pašarvota Kauno filharmonijoje. Išlydėsime kolegą su derama pagarba“, – kalbėjo J.Krėpšta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: VSD pranešėjo komisijos išvados toliau kelia aistras