Klaipėdos dramos teatras grįžta į sceną kupinas sumanymų

Klaipėdos valstybinis dramos teatras (KVDT) po daugiau kaip metų tylos atnaujina savo veiklą – vyksta repeticijos, žiūrovai kviečiami į repertuarinius spektaklius, kurie buvo atidėti dėl koronaviruso pandemijos.

 "Saulės vaikai". Laura Groza.<br> "Kemel photography" nuotr.
 "Saulės vaikai". Laura Groza.<br> "Kemel photography" nuotr.
 Klaipėdos dramos teatro direktorius Tomas Juočys.<br> A.Kubaičio nuotr.
 Klaipėdos dramos teatro direktorius Tomas Juočys.<br> A.Kubaičio nuotr.
 Lenkijos režisierė Agata Duda-Gracz.<br> G.Nowako nuotr.
 Lenkijos režisierė Agata Duda-Gracz.<br> G.Nowako nuotr.
 A.Duda-Gracz - teatro režisierė ir pedagogė.<br> "Kemel photography" nuotr.
 A.Duda-Gracz - teatro režisierė ir pedagogė.<br> "Kemel photography" nuotr.
"Faustas". Janas Klata. <br>P.Neuberto nuotr. 
"Faustas". Janas Klata. <br>P.Neuberto nuotr. 
 Oskaras Koršunovas pristatys "Otelą".<br> A.Kubaičio nuotr.
 Oskaras Koršunovas pristatys "Otelą".<br> A.Kubaičio nuotr.
"Makbetas". Alessandras Serra.<br> KVDT nuotr.
"Makbetas". Alessandras Serra.<br> KVDT nuotr.
 Tarptautinis teatro festivalis "TheATRIUM".<br>A.Kubaičio nuotr. 
 Tarptautinis teatro festivalis "TheATRIUM".<br>A.Kubaičio nuotr. 
Gintaras Grajauskas - "TheATRIUM" meno vadovas. <br>A.Kubaičio nuotr.
Gintaras Grajauskas - "TheATRIUM" meno vadovas. <br>A.Kubaičio nuotr.
"Godo atvyko". Kiyoshi Kiyama.<br>M.Kazuy nuotr.
"Godo atvyko". Kiyoshi Kiyama.<br>M.Kazuy nuotr.
 Italijos duetas "Musica Nuda".<br> A.Kubaičio nuotr.
 Italijos duetas "Musica Nuda".<br> A.Kubaičio nuotr.
 Teatro festivalis "TheATRIUM" Klaipėdoje.<br> A.Kubaičio nuotr.
 Teatro festivalis "TheATRIUM" Klaipėdoje.<br> A.Kubaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Gediminas Pilaitis

Apr 27, 2021, 9:22 AM, atnaujinta Apr 27, 2021, 5:02 PM

Vasarą uostamiestyje vėl šurmuliuos tarptautinis teatro festivalis „TheATRIUM“ – jau paskelbta penktojo tokio forumo programa.

Palengva gaivins repertuarą

Žiūrovai KVDT scenoje pamatys naujausią anksčiau vos kelis kartus rodytą latvių režisierės Lauros Grozos spektaklį „Saulės vaikai“ pagal rusų rašytojo ir dramaturgo Maksimo Gorkio pjesę.

Pastaruoju metu su Klaipėdos dramos teatru aktyviai bendradarbiauja kita latvių kūrėja Mara Kimelė – bus rodomas jos režisuotas spektaklis „Tėvas“ pagal Augusto Strindbergo pjesę.

Į repertuarą įtrauktas Lietuvos muzikos ir teatro akademijos auklėtinių spektaklis "Kreditoriai", pagal to paties A.Strindbergo pjesę (pastatymo vadovas pedagogas - KVDT aktorius Darius Meškauskas).  

„Po ilgos pauzės pasirinkome pagarbią žiūrovams taktiką – nepuolame rodyti visų iš eilės repertuarinių spektaklių, atgaivinsime juos vieną po kito. Grįžtame į sceną nusiteikęs viltingai, bet niekas nežino, kaip viskas klostysis toliau, todėl džiūgauti dar anksti. Dabar mums svarbiausia –  neprarasti tempo ir žiūrovų pasitikėjimo“, – kalbėjo KVDT direktorius Tomas Juočys.

Atgijančio dramos teatro Didžiojoje salėje žiojės properšos – pandemijos sąlygomis čia negali būti daugiau 150 žiūrovų. Per spektaklius susėdę kėdėse teatro mylėtojai užims ne daugiau kaip trečdalį sėdimų vietų.

„Šiais laikais, kai teatrai sutinka dirbti nekomerciškai, net ir tiek žiūrovų – gerai. Galėjome startuoti dar anksčiau, teatralai, kaip ir sportininkai, bijo iškristi iš gyvenimo, prarasti formą“, – pažymėjo T.Juočys.

Neišvengė pandemijos kirčių

Uostamiesčio dramos teatras, kaip kitos didesnės Lietuvos kultūros ir meno įstaigos, neišsisuko nuo „COVID-19 kirčių – virusine liga persirgo apie 10 proc. darbuotojų, bet protrūkių čia nebuvo.

„Repeticijas buvome sustabdę tik nuo gruodžio pradžios iki vasario. Visi spektakliuose dalyvaujantys aktoriai testuojami kartą per savaitę, laukiame ir skiepų“, – kalbėjo T.Juočys.

Per pandemiją net dukart uždarytas teatras elgėsi garbingai – neperkelinėjo repertuarinių spektaklių, neguodė žiūrovų tuščiais pažadais, tiesiog grąžino jiems pinigus už iš anksto įgytus bilietus.

„Pasitikėjimas, gyvas ryšis su publika mums - didžiausia vertybė. Nenorime klimpti į skolas, todėl raginame žiūrovus lankytis teatre, o jeigu spektakliai vėl pakibs ore – finansinių nuostolių niekas nepatirs. Net jeigu žmonės patys jausis nesaugiai, grąžinsim jiems pinigus“, – patikino T.Juočys.

„TheATRIUM“ burių nenuleidžia

Pandemijos sąlygomis įsukti solidžius renginius nėra lengva užduotis, tačiau teatralai rankų nenuleido net tada, kai Klaipėdos savivaldybė netikėtai atsisakė remti jau tradiciniu tapusį, uostamiestį ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje garsinantį tarptautinį teatro festivalį „TheATRIUM“.

„Pernykščio festivalio nespraudėme į virtualiąją erdvę, tai būtų buvę nesąžininga prieš žiūrovus - jokios nuotolinės transliacijos neatstos gyvo spektaklio. Kiek pakoreguotą programą perkėlėme į šiuos metus. Nebuvo nė minties atsisakyti ryškaus festivalio akcento - Lietuvos teatrų vitrinos. Ji grįš kitais metais“, – tvirtino „TheATRIUM“ meno vadovas Gintaras Grajauskas.

Nuo vasario Klaipėdoje vėl darbuojasi iškili Lenkijos režisierė, dramaturgė ir scenografė Agata Duda-Gracz, uostamiesčio scenoje statanti spektaklį apie dailininko Michelangelo Caravaggio gyvenimą ir kūrybą „Tarp Lenos kojų, arba Švenč. Mergelės Marijos mirtis pagal Michelangelą Caravaggio“.

Šio spektaklio partneris – Lenkijos Adomo Mickevičiaus institutas Vilniuje. Premjera numatyta birželio 8–9 dienomis.

O.Koršunovas pristatys „Otelą“

„Seniai norėjau sukurti spektaklį apie M.Caravaggio. Mane įkvėpė paradoksiškas jo gyvenimo kelias: dvigubas žudikas, paleistuvis, aferistas ir tuo pat metu dailės fanatikas tapė žiaurius, bet meile pasauliui alsuojančius paveikslus. Jo realizmas, nepaisant išorinio atgrasumo, kupinas įstabaus švelnumo ir tikėjimo“, - kalbėjo savo antrąjį spektaklį „TheATRIUM“ scenoje pristatanti A.Duda-Gracz.

Festivalio programoje – kito lenkų režisieriaus Jano Klatos spektaklis „Faustas“, jau pastatytas Čekijoje. Bus rodomas Italijoje 2018 metų spektaklio laurus pelnęs režisieriaus Alessandro Serra savito kolorito spektaklis „Makbetas“, kurtas su Sardinijos aktoriais, vaidinamas sardų kalba.

„Žiūrėdamas itališkąją "Makbeto" versiją suvoki, kad šis spektaklis pasakoja amžiną istoriją, prasidėjusią dar iki Kristaus ir tebevykstančią dabar“, – pasakojo G.Grajauskas.

„Makbeto“ režisierius A.Serra festivalyje TheATRIUM" ves penkių dienų meistriškumo dirbtuves uostamiesčio teatralams.

Bus pristatyta jau kelis kartus atidėliota premjera – Oskaro Koršunovo režisuota Villiamo Shakespeare'o drama „Otelas“. Pernai šis spektaklis turėjo atidaryti prestižinį Avinjono (Prancūzija) teatro festivalį.

„TheATRIUM“ svečiai galės susipažinti su Japonijos teatru – Klaipėdos scenoje jie pamatys režisieriaus Kiyoshi Kiyama spektaklį „Godo atvyko“.

Teatro aikštėje šėls muzikantai

Šių metų festivalio „TheATRIUM“ naujovė – „Triumo“ erdvė. Ji įsikurs Mėmelio mieste, buvusioje industrinėje teritorijoje – klaipėdiečių pamėgtoje laisvalaikio leidimo vietoje „Hofe“ (anksčiau "Švyturio" menų dokas").

„Hofe" menininkė Aglaja Ray surengs performansą „Technoteologija“, skambės kompozitoriaus ir garso menininko Arturo Bumšteino programa („Iš garso efektų bibliotekos“, „Operomanija“), dramaturgės Birutės Kapustinskaitės ir režisieriaus Karolio Kaupinio muzikinės improvizacijos „Radvila Darius, Vytauto“.

„Teatro erdvės pritaikytos įvairaus pobūdžio renginiams, bet suprantame, jog kartais reikia išeiti ir už jų ribų. Norime pasiekti žmones, kurie dar nežinojo apie mus, o gal nedrįsdavo iki mūsų ateiti“, – „Triume“ vyksiančios festivalinės programos esmę atskleidė kuratorė Kristina Žiogaitė.

Beveik dvi savaites vyksiančią teatro fiestą „TheATRIUM“ vainikuos nemokamas organizatorių padėkos koncertas uostamiesčio gyventojams ir svečiams senamiestyje.

Teatro aikštėje pasirodys žinomi atlikėjai, koncertuos klaipėdiečiams jau pažįstama, kraują kaitinanti italų muzikos grupė „Musica Nuda“ – vokalo ir kontraboso duetas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.