Prie fortepijono susitiks žymios pianistų dinastijos atstovai

Gegužės 7 d. Nacionalinė filharmonija kviečia į orkestro muzikos koncertą „Dinastija“. Jame Modesto Barkausko diriguojamas Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (LNSO) muzikuos su dviem solistais, atstovaujančiais žymiai Lietuvos pianistų dinastijai.

 A.Žvirblytė ir P.Anderssonas.<br> D.Matvejevo nuotr.
 A.Žvirblytė ir P.Anderssonas.<br> D.Matvejevo nuotr.
(Iš kairės) P.Anderssonas, A.Žvirblytė ir V.Vitaitė.<br> D.Matvejevo nuotr.
(Iš kairės) P.Anderssonas, A.Žvirblytė ir V.Vitaitė.<br> D.Matvejevo nuotr.
  M.Barkauskas ir LNSO.<br> D.Matvejevo nuotr.
  M.Barkauskas ir LNSO.<br> D.Matvejevo nuotr.
 P.Anderssonas.<br> D.Matvejevo nuotr.
 P.Anderssonas.<br> D.Matvejevo nuotr.
 A.Žvirblytė.<br> D.Matvejevo nuotr.
 A.Žvirblytė.<br> D.Matvejevo nuotr.
 M.Barkauskas ir LNSO.<br> D.Matvejevo nuotr.
 M.Barkauskas ir LNSO.<br> D.Matvejevo nuotr.
  M.Barkauskas.<br> D.Matvejevo nuotr.
  M.Barkauskas.<br> D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

May 2, 2021, 9:48 AM

Koncerte muzikuos net trijų kartų muzikantų dinastijai atstovaujantys pianistai – mama Aleksandra Žvirblytė ir sūnus Paulius Anderssonas, o juos į šį muzikos pasaulį nuosekliai vedė ir jų muzikavimą puoselėjo močiutė ir mama, ilgametė Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) Fortepijono katedros vedėja Veronika Vitaitė.

Duktė Aleksandra Žvirblytė, kaip ir jos mama, garsėja ir kaip pedagogė, yra LMTA profesorė, išugdžiusi daug jaunų talentų. Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos ir LMTA absolventas Paulius Anderssonas, studijavęs ir Diuseldorfe (Vokietija), jau yra laimėjęs keletą tarptautinių konkursų, koncertavęs su įvairiais orkestrais, grojęs rečitalius, gastroliavęs JAV, Japonijoje, Vokietijoje, Švedijoje, Lenkijoje, Gruzijoje ir kitose šalyse. 2020 m. vasario pradžioje jis iškovojo II premiją Tarptautiniame S. Rachmaninovo pianistų konkurse Maskvoje.

Šio vakaro programoje, diriguojamoje lietuvių jaunosios kartos maestro Modesto Barkausko, numatyti Nikolajaus Medtnerio Koncertas fortepijonui ir orkestrui Nr. 3 e-moll „Baladė“ ir Karolio Szymanowskio Simfonija Nr. 4 „Symphonie Concertante“ fortepijonui ir orkestrui.

Nikolajaus Medtnerio Trečiasis koncertas fortepijonui ir orkestrui „Baladė“ – vienas paskutinių šio rusų kompozitoriaus opusų. Jį, pasak paties kompozitoriaus, inspiravo Michailo Lermontovo baladė „Undinėlė“.

„Baladę“ skambins Paulius Anderssonas, šį pavasarį parengęs Medtnerio koncerto įrašą su LNSO. Beje, Medtnerio muzika lietuvių pianistui yra gana artima – Paulius yra įgrojęs Medtnerio sonatą „Nakties vėjas“, op. 25 Nr. 2, įrašą šių metų kovo mėnesį transliavo Olandijos radijo storis „Concertzender“.

Antroji koncerto kompozicija – spalvinga lenkų kompozitoriaus Karolio Szymanowskio Ketvirtoji simfonija „Symphonie Concertante“ – sumanyta ne tik orkestrui, bet ir fortepijonui. Jo partiją koncerte atliks pianistė Aleksandra Žvirblytė.

XIX–XX a. sandūroje gyvenusio bei kūrusio lenkų kompozitoriaus K. Szymanowskio kūryba laikoma svarbia jungtimi tarp romantizmo etalono Fryderyko Chopino ir XX a. muzikos novatorių Witoldo Lutosławskio bei Krzysztofo Pendereckio. Kompozitorius gimė tuo metu Lenkijai priklausančioje Ukrainos teritorijoje, studijavo Varšuvoje.

Ketvirtoji simfonija atstovauja paskutiniam Szymanowskio kūrybos laikotarpiui, tuo metu kompozitorius sėmėsi įkvėpimo iš nacionalinės lenkų muzikos skambesio, buvo susižavėjęs Tatrų regiono etnine muzika, jos pirmykšte ritmine energija ir natūralia melodika. Simfoniją su fortepijonu autorius dedikavo legendiniam pianistui Arthurui Rubinsteinui.

LNSO, pianistų Aleksandros Žvirblytės ir Pauliaus Anderssono bei dirigento Modesto Barkausko koncertas „Dinastija“ vyks gegužės 7 d., penktadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Kviečiame!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.