Į Juozo Miltinio dramos teatrą grįžta legendinė „Volponė“

Šį trumpą, bet kūrybiškai labai intensyvų sezoną Juozo Miltinio dramos teatras užbaigia dar viena premjera. Birželio 5 ir 12 d. panevėžiečiai kviečiami į nuotaikingą Beno Jonsono komediją „Volponė“, kurią pastatė komedijų meistras režisierius Aidas Giniotis. 

Scena iš spektaklio „Volponė“.<br> A.Gudo nuotr.
Scena iš spektaklio „Volponė“.<br> A.Gudo nuotr.
Scena iš spektaklio „Volponė“.<br> A.Gudo nuotr.
Scena iš spektaklio „Volponė“.<br> A.Gudo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 5, 2021, 2:21 PM

80-metį mininčiam teatrui šis pastatymas ypač reikšmingas, nes jis atsigręžia į teatro istoriją ir į garsųjį Juozo Miltinio spektaklį, kuriame, beje, vaidino pats Maestro. A.Giniotis, savaip interpretuodamas ir perrašydamas klasikinę pjesę, mezga šmaikštų dialogą ne tik su miltiniškąja „Volponės“ versija, bet ir su J.Miltinio teatro legenda. Ne veltui režisierius „išrado“ naują žanrą ir savo scenos kūrinį pavadino „teatriniu blefu“. 

B.Jonsonas buvo garsus anglų poetas ir dramaturgas, populiarumu nenusileidęs savo amžininkui Williamui Shakespeare‘ui. Jis išpopuliarino charakterių komediją, kurioje svarbiausios yra personažų būdo, temperamento savybės, lemiančios jų troškimus bei veiksmus.

Satyrinio pobūdžio „Volponėje“, kaip ir kitose savo komedijose, B.Jonsonas pašiepė vėlyvojo Renesanso Londono papročius, egoizmą, godumą ir kitas žmonių ydas.

Volponė – tai Venecijos pirklys, kurio vardas, išvertus iš italų kalbos, reiškia „gudrus lapinas“. Jis apsimeta gulįs mirties patale, kad apmulkintų jo palikimo besigviešiančius sėbrus. Gudrusis Volponės tarnas paskleidžia gandą, kad išsekusį šeimininką gali pagydyti tik jaunos gražuolės lova.

Godus, bet naivus Korvino sutinka „paskolinti“ savo jauną žmoną, gavęs patikinimą, kad mainais už tai taps vieninteliu turto paveldėtoju.

Nors spektaklio režisierius A.Giniotis yra didžiausias Lietuvoje italų kaukių komedijos commedia dell‘arte žinovas ir komiškųjų žanrų meistras, jis sako visada pirmenybę teikęs ne grynajai komedijai, o tragikomedijai.

„Tačiau niekada nevengiau naudotis komedijos privalumais, kurie leidžia greičiau suintriguoti žiūrovą, kartais, prisipažinsiu, net apgauti jį. Leidžia blefuoti. Pateikti mintį kritikai.

Komedijos žiūrovai visada skirstysis į dvi kategorijas – besijuokiančius ir mąstančius. Ir tie, ir tie brangūs. Labai. Teatras be komedijos – teatras su nuovargio veidu. Net ir rimčiausiuose teatruose turi būti savikritikos minučių, kai į viską žiūrimą su ironiška šypsena. Tai svarbu ir žiūrovams, ir teatro kūrėjams. Ypač aktoriams“, – mintimis dalijosi A.Giniotis. 

Kuriant „Volponę“ režisieriui talkino nuolatinė jo bendražygė scenografė ir kostiumų dailininkė Ramunė Skrebūnaitė, o spektaklyje vaidina aktoriai Albinas Kėleris, Dainius Jankauskas, Ieva Brikė, Vytautas Kupšys, Giedrius Arlauskas, Gintautas Žiogas, Laimutis Sėdžius, Toma Razmislavičiūtė-Juodė, Andrius Povilauskas, Emilis Pavilionis ir Vita Šiaučiūnaitė. 

„Volponė“ – jau penktoji šio sezono J.Miltinio dramos teatro premjera. Dar rudenį teatras pristatė režisieriaus Aleksandro Špilevojaus spektaklį „Irano konferencija“ pagal šiuolaikinio rusų dramaturgo Ivano Vyrypajevo pjesę, o atlaisvinus karantiną pakvietė į Jono Vaitkaus pastatymą „Tie metai“ pagal Sofijos Kymantaitės-Čiurlionienės dramą, Algirdo Latėno „Aprengėją“ pagal Ronaldą Harwoodą ir Ievos Jackevičiūtės interaktyvų scenos kūrinį patiems mažiausiems „Lopšinė Žemei“.

Rudenį teatras planuoja panevėžiečius pakviesti ir dar kelias premjeras. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.