Įspūdingai startavusiame Vilniaus festivalyje galimybių paso neprireiks

Sekmadienį Nacionalinėje filharmonijoje įspūdingai prasidėjęs 25-asis Vilniaus festivalis užsimojo vesti publiką iš tamsos į šviesą.

 Lrytas.lt koliažas.
 Lrytas.lt koliažas.
Dainininkė V.Genaux iš Jungtinių Valstijų po trejų metų pertraukos pakartojo savo triumfą Vilniaus festivalyje.<br>D.Matvejevo nuotr.
Dainininkė V.Genaux iš Jungtinių Valstijų po trejų metų pertraukos pakartojo savo triumfą Vilniaus festivalyje.<br>D.Matvejevo nuotr.
Dainininkė V.Genaux iš Jungtinių Valstijų po trejų metų pertraukos pakartojo savo triumfą Vilniaus festivalyje.<br>D.Matvejevo nuotr.
Dainininkė V.Genaux iš Jungtinių Valstijų po trejų metų pertraukos pakartojo savo triumfą Vilniaus festivalyje.<br>D.Matvejevo nuotr.
Dainininkė V.Genaux iš Jungtinių Valstijų po trejų metų pertraukos pakartojo savo triumfą Vilniaus festivalyje.<br> D.Matvejevo nuotr.
Dainininkė V.Genaux iš Jungtinių Valstijų po trejų metų pertraukos pakartojo savo triumfą Vilniaus festivalyje.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Th.Noally.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Th.Noally.<br> D.Matvejevo nuotr.
Šiemet festivalio nuotaikos kur kas geresnės negu pernai.<br> D.Matvejevo nuotr.
Šiemet festivalio nuotaikos kur kas geresnės negu pernai.<br> D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 8, 2021, 9:27 AM

„Tai pirmosios mano gėlės šiais metais“, – ištarė JAV dainininkė Vivica Genaux Filharmonijos scenoje birželio 6-ąją.

Užvakar ji pakartojo savo triumfą Vilniaus festivalyje, sugrįžusi į jo sceną po trejų metų pertraukos dar ryškesnė, karštesnė, efektingesnė.

Jau pirmąja savo arija solistė įkaitino salę.

Šį kartą su smuikininko Thibault Noally vadovaujamu baroko muzikos ansambliu iš Prancūzijos „Les Accents“ ji parengė programą „Viva Vivaldi!“, sudarytą iš baroko genijaus operų arijų ir koncertų styginiams.

Nepaprasto virtuoziškumo reikalaujančių kūrinių – operų „Ištikimoji nimfa“ („La fida ninfa“), „Katonas Utikoje“ („Catone in Utica“), „Grizelda“ ir kitų fragmentų – publika klausėsi apmirusi iš susižavėjimo, palydėdama kiekvieną aistringais plojimais.

Artistai iš scenos buvo išleisti tik po dviejų bisų.

V.Genaux su prancūzų kolektyvu susitiko Vilniuje po ilgo išsiskyrimo. Bet vakaras pateisino geriausius lūkesčius.

Galimybių paso neprireiks

„Šiemet festivalio nuotaikos kur kas geresnės nei pernai: numatyta daugiau koncertų, leistinas klausytojų skaičius salėje – 250, o ne 100.

Publikos laukia dar septyni susitikimai su iškiliais užsienio ir Lietuvos menininkais, net dvi pasaulinės lietuvių kompozitorių premjeros, kelis koncertus įrašys Lietuvos televizija“, – komentavo programą festivalį rengiančios Nacionalinės filharmonijos vadovė Rūta Prusevičienė.

Praplėsti koncertų auditoriją buvo atsisakyta atlikėjams nepageidaujant tiesioginių transliacijų.

„Kai kurie muzikantai tik birželį susitinka repetuoti po ilgos pertraukos, todėl nuogąstauja dėl pasirodymų kokybės“, – aiškino R.Prusevičienė.

Klausytojams, iš anksto nusipirkusiems bilietus į koncertus, nerimauti neteks – į salę pateks visi. „Nusprendėme nereikalauti galimybių paso, nes žmonės ir be jo yra susipainioję informacijoje – kas perkelta, kaip ir kur galioja“, – dėstė R.Prusevičienė.

Šiuo metu Filharmonija skolinga publikai koncertų už beveik 100 tūkst. eurų. Pirmasis, atšauktas dėl pandemijos dar praėjusių metų kovą, – „Nuo Bacho iki Glasso“ – įvyks tik šio festivalio metu, po dviejų nukėlimų.

Kad šią programą galėtų išgirsti visi, nusipirkę į ją bilietus, atlikėjai – Vilmanto Kaliūno diriguojamas Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras ir smuikininkas Sergejus Krylovas birželio 18-ąją grieš ją du kartus – 17 ir 19 val.

O S.Krylovo koncertą su Lietuvos kameriniu orkestru teko netgi perkelti iš festivalio į rudenį. Jo klausytojai nebūtų tilpę ir į du koncertus.

Pandemija darbų nenutraukė

„Užšaldytų koncertų turime iki Naujųjų metų. Pajamų negavome nuo lapkričio, o naujas programas pasitvirtinome dar pernai.

Tačiau skolos publikai mums neleidžia įsukti veiklos. Be to, neaišku, kada galėsime užpildyti visą salę“, – dalijosi galvos skausmu R.Prusevičienė.

Bet ir ištuštėjus Nacionalinei filharmonijai atlikėjai nesnaudė – surengė daug skaitmeninių koncertų, kurie sulaukė peržiūrų visame pasaulyje.

Įrašyta ir išleista su užsienio kompanijomis „Ondine“, „Naxos“, „Accentus“ reikšmingų kompaktinių ir vinilo plokštelių.

„Pasaulį galima pasiekti įvairiausiais būdais ir formatais“, – džiaugėsi R.Prusevičienė.

Tačiau gyvų susitikimų su publika nepakeis niekas.

Užleidę salę Vilniaus festivaliui Filharmonijos kolektyvai jau intensyviai koncertuoja Lietuvos regionuose.

Po pusę metų trukusio darbo grupėmis pagaliau susijungė Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras.

Premjeros įpūs optimizmo

Pandemijai sudie tars ir Vilniaus festivalio premjeros.

Birželio 9-ąją kompozitorė Žibuoklė Martinaitytė savo autoriniame vakare pristatys festivalio užsakymu sukurtą kompoziciją „Ex Tenebris Lux“ („Iš tamsos šviesa“).

„Norėjosi, kad ši muzika taptų vedliu per užsitęsusios tamsos zoną ir galiausiai atvestų mus į šviesą, leistų ją patirti bent garsiniu pavidalu“, – aiškino autorė kūrinio idėją.

Jaunosios kartos atstovė Silvija Miliūnaitė-Bliudžiuvienė savo opusu „Drive for Life“ festivalyje primins, jog „gyvenimas turi prasmę, kad ir kas nutiktų“.

Artimiausi festivalio koncertai

Birželio 9 d. koncerte „Ex Tenebris Lux“ publika kartu su K.Variakojo diriguojamu Lietuvos kameriniu orkestru (LKO) ir solistais P.Geniušu (fortepijonas) bei P.Giunteriu (mušamieji) galės nerti į kompozitorės Ž.Martinaitytės muzikos erdves.

Birželio 11 d. festivalyje numatyta kamerinės muzikos programa „Dramatiškasis XX a. palikimas“. D.Šostakovičiaus ir M.Weinbergo fortepijoninius kvintetus atliks į festivalio sceną po trejų metų drauge grįžtantys pianistė M.Rubackytė ir styginių kvartetas „Mettis“.

Birželio 13 d. koncerte „Pabaiga yra pradžia“ NIKO (Naujų idėjų kamerinis ansamblis), vargonininkė R.Marcinkutė-Lesieur ir G.Gelgotas (vargonai, dirigentas) atliks mūsų amžininkų A.Pärto (Estija), P.Vasko (Latvija), M.Richterio, K.Gundermanno (Vokietija) ir visos programos sumanytojo G.Gelgoto (Lietuva) kompozicijas.

Birželio 17 d. į festivalio sceną grįš pasaulyje plačiai žinomas G.Kremerio vadovaujamas orkestras „Kremerata Baltica“. Ypatinga šio koncerto viešnia – pianistė, 16-ojo tarptautinio F.Chopino pianistų konkurso nugalėtoja J.Avdejeva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.