Pažaislio vienuolyne prasideda didžiausias Lietuvoje klasikinės muzikos festivalis

Penktadienio vakarą Giacomo Puccini operos „Vilisės“ koncertiniu atlikimu (Lietuvoje – pirmą kartą) prasidės 26-asis tarptautinis Pažaislio muzikos festivalis. Vieną iš solinių vaidmenų operoje atliks šio festivalio naujasis meno vadovas, daugelyje pasaulio scenų publikos simpatijas pelnęs tenoras Edgaras Montvidas.

Pažaislio muzikos festivalis vyks 26-ą kartą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pažaislio muzikos festivalis vyks 26-ą kartą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Birutė Mačienė, ELTA

Jun 18, 2021, 11:02 AM, atnaujinta Jun 21, 2021, 4:40 PM

Kiti atlikėjai – Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras (meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Gintaras Rinkevičius), Kauno valstybinis choras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Robertas Šervenikas), taip pat solistai: sopranas Kamilė Bontė ir baritonas Vytautas Juozapaitis.

Festivalio programos sudarytojai primena, kad pirmoji italų kompozitoriaus G.Puccini (1858–1924) opera „Vilisės“ (it. „Le Villi:) buvo parašyta 1883-iaisiais vienaveiksmių operų konkursui, bet deramo dėmesio nesulaukė. Tačiau rėmėjų dėka „Vilisių“ premjera scenos šviesą išvydo jau po metų.

Opera išsiskyrė savo dramatine galia, operine melodija ir svarbiu simfoninio orkestro vaidmeniu. Kūrinio pavadinimas „Vilisės“ – tai nuoroda į slavų tautų legendą apie vilises – mistinio pasaulio būtybes, panašias į graikų sirenas (šia legenda paremta iržymiojo baleto „Žizel“ istorija).

Opera yra apie stiprią, svaiginamą bei viltingą meilę ir išdavystę. Vilisių legenda pasakoja: kai moteris miršta dėl sudaužytos širdies, vilisės priverčia šokti ją sudaužiusį mylimąjį iki mirties...

ELTA, anksčiau jau pristačiusi šiemečio Pažaislio muzikos festivalio programą, pabrėžė, kad jo moto „Nauja. Klasika“. Festivalio publikai numatyta pateikti 34 meno projektus.

Koncertai vyks iki pat vasaros pabaigos įvairiose erdvėse – Pažaislio vienuolyne, VDU botanikos sode, Kauno valstybinėje filharmonijoje, taip pat Raudondvaryje, Zapyškyje, Šiauliuose, Jonavoje, Rietave, Jiezne bei kitose Lietuvos vietovėse.

Laikydamiesi visų tebegaliojančio karantino apribojimų, Pažaislio festivalio organizatoriai tikisi, kad jų laikysis ir žiūrovai. Jų šį kartą vienuolyno kieme dėl saugių atstumų galės būti tik 1000 vietoj nepandeminiais metais čia suplaukdavusios iki 5000 festivalio gerbėjų minios.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.