Liepą Palangoje – pasaulinio garso muzikos žvaigždžių lietus

„Tikriausiai ne veltui lietuvių mėgstama patarlė sako, kad nėra to blogo, kas neišeitų į gerą. Matyt, ir pandemija buvo reikalinga, kad sustotume ir iš naujo įvertintume tai, kas buvo tapę rutina“, – sako viena garsiausių Lietuvos pianisčių, viešosios įstaigos „Klasika LT“ įkūrėja ir vadovė Aleksandra Žvirblytė. Dėl karantinų net keliasdešimt pasirodymų turėjusi atšaukti muzikė džiaugiasi gerėjančia situacija ir vėl prasidėjusiu aktyviu koncertiniu gyvenimu bei pastebi pasikeitusią melomanų reakciją.

Liepą Palangoje – pasaulinio garso muzikos žvaigždžių lietus.<br> Pranešimo nuotr. 
Liepą Palangoje – pasaulinio garso muzikos žvaigždžių lietus.<br> Pranešimo nuotr. 
Liepą Palangoje – pasaulinio garso muzikos žvaigždžių lietus.<br> Pranešimo nuotr. 
Liepą Palangoje – pasaulinio garso muzikos žvaigždžių lietus.<br> Pranešimo nuotr. 
Devinto tarptautinio M. K. Čiurlionio muzikos festivalio programa.<br> Pranešimo nuotr. 
Devinto tarptautinio M. K. Čiurlionio muzikos festivalio programa.<br> Pranešimo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 25, 2021, 12:50 PM

„Netikėtai užklupę išbandymai ir visiškai sustojęs koncertinis gyvenimas privertė iš naujo įvertinti tai, ką turime. Kurį laiką tik nuotoliniais renginiais džiaugtis galėję klausytojai grįžta į menų erdves ir iš kiekvieno pasirodymo tikisi ne šiaip smagiai praleisto vakaro, o lavinos emocijų. Žvelgdama į jau devinto tarptautinio M. K. Čiurlionio muzikos festivalio programą neabejoju, kad juose apsilankiusių klausytojų viltys pasiteisins su kaupu“, – įsitikinusi A. Žvirblytė.

Planuojančių liepos pradžioje atostogauti Lietuvos pajūryje laukia net vienuolika išskirtinių festivalio koncertų gražiausiose Palangos vietose – Kurhauze, botanikos parke ir kultūros bare „Kablys + jūra“. Kiekvieną vakarą nuo liepos 4 iki 14 dienos skambės ne tik klausytojų pamėgti klasikinės muzikos šedevrai, bet ir specialiai šiam festivaliui sukurtos kompozicijos, kurias atliks pasaulinį pripažinimą pelnę Lietuvos ir užsienio muzikai.

Lietuvos klausytojams tikrai nereikia pristatyti pianizmo grando Petro Geniušo, kurio rečitaliai jau tapo M. K. Čiurlionio festivalio tradicija. Mindaugo karūnavimo dieną Kurhauze koncertuos vienas ryškiausių šių dienų klasikinės muzikos kolektyvų – Gedimino Gelgoto vadovaujamas Naujų idėjų kamerinis orkestras, kurio programoje skambės specialiai festivaliui parengtos M. K. Čiurlionio kūrinių aranžuotės ir naujausio G. Gelgoto kūrinio premjera.

Teatralizuotą koncertą surengs Lietuvos operos žvaigždė Kristian Benedikt (Vaidas Vyšniauskas) ir charizmatiškasis sopranas Vilija Kuprevičienė. F. Chopino noktiurnus fortepijonu skambins Darius Mažintas, o Čiurlionio provaikaitis, pianistas Rokas Zubovas pristatys specialiai parengtą muzikinę-literatūrinę programą, skirtą tiems romantiškiems laikams, kuriuos kompozitorius leido pajūryje drauge su savo gyvenimo meile Sofija. Naują, M. K. Čiurlioniui skirtą programą pristatys ir kamerinis ansamblis FluPia – fleitininkė Vilmantė Kaziulytė ir Kristina Ivanauskaitė.

Ekspresyvią programą Lietuvos publikai parengė jaunas ir veržlus australų violončelininko Samo Lucaso bei jaunosios kartos pianizmo žvaigždės Pauliaus Andresson duetas, jau pakerėjęs itin išrankią Vokietijos publiką. Klausytojus norinčius pasimėgauti gamtoje skambančiais žaviais Laimos Švabauskaitės ir Gretos Pocevičiūtės fleitos dueto garsais, sudomins Palangos botanikos parke vyksiantis projektas „Muzika ant vandens“.

Ypatinga dovana melomanams – pirmą kartą į Lietuvą atvyksiančio žymaus Prancūzijos pianisto Philippe Casard‘o koncertas, kuriame skambės specialiai Palangai skirta romantiška Claude‘o Debussy kūrinių kompozicija „Vandens muzika“.

Baigiamasis IX tarptautinio M. K. Čiurlionio muzikos festivalio akordas – trijų Lietuvos grandų, legendinio saksofonininko Petro Vyšniausko, pianistės Aleksandros Žvirblytės ir perkusininko Arkady Gotesmano intriguojančios improvizacijos su Palanga susijusių kompozitorių kūrinių motyvais.

„Su komanda šį jau tradicija tapusį festivalį dedikuojame Palangos grąžinimo Lietuvai šimtmečio jubiliejui. Mažai kas žino, tačiau 1918-aisiais, Lietuvai ir Latvijai paskelbus nepriklausomybę, populiariausias Lietuvos kurortas atiteko kaimyninei šaliai ir tik po trejus metus vykusių derybų specialiai suburta arbitražo komisija Palangą grąžino Lietuvai. Manau, šis įvykis labai svarbus mūsų šaliai, todėl vertas ypatingo paminėjimo“, – įsitikinusi muzikos festivalio sumanytoja ir organizatorė A. Žvirblytė.

Detali festivalio programa skelbiama – www.klasika.org.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.