„Skrajojančio olando“ Zenta – garsiausių operos teatrų graibstoma Manuela Uhl iš Vokietijos

Klaipėdos festivalyje pirmą kartą Lietuvoje publika išgirs garsiausiose pasaulio scenose laukiamą sopraną iš Vokietijos Manuelą Uhl.

Manuela Uhl.<br> Rengėjų nuotr.
Manuela Uhl.<br> Rengėjų nuotr.
Manuela Uhl.<br> Rengėjų nuotr.
Manuela Uhl.<br> Rengėjų nuotr.
Manuela Uhl.<br> Rengėjų nuotr.
Manuela Uhl.<br> Rengėjų nuotr.
 Skrajojantis olandas.<br>M.Aleksos nuotr. 
 Skrajojantis olandas.<br>M.Aleksos nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2021-07-31 11:36, atnaujinta 2021-07-31 11:38

Viena geriausių Richardo Wagnerio muzikos atlikėjų tituluojama solistė liepos 31 dieną operoje „Skrajojantis olandas“ atliks užkeiktojo jūrininko mylimosios Zentos vaidmenį.

Zentos partija – mylimiausia

Manuelą Uhl pirmą kartą atvyksta į Lietuvą, tad su jauduliu laukia pažinties su mūsų šalies publika. „Labai laukiu šio susitikimo. Noriu pamatyti Lietuvą, nes daug apie ją girdėjau iš savo draugės lietuvaitės Mildos Stisienės (Vilnius), kuri rodė nuostabias nuotraukas iš Klaipėdos, Palangos ir Kuršių nerijos. Noriu pasimatyti ir su savo mylimais kolegomis Kristianu Benediktu (Eriku) ir Almu Švilpa (Olandu)“,– džiaugsmingai pasakoja M. Uhl. Kas svarbiausia operos solistui atvykstančiam dainuoti operą pirmą kartą? „Pastatymo atsmosfera, kurioje teks dirbti. Svarbu, kad pavyktų pristatyti publiką įtraukiantį pasirodymą, bet dėl to aš jaudinuosi mažiausiai. Žinau, kad taip ir bus. Visa komanda to sieks“,– sako solistė.

Anot Manuelos, Zenta – jos mylimiausia partija. „Zentos partijos aš mokiausi laive, plaukiodama Baltijos jūroje. Ją teko atlikti daugybėje operos teatrų: Berlyne, Honkonge, Kopenhagoje, Diuseldorfe, Karlsrūhėje. Niekada nenustosiu jos mylėti, nes vis randu joje naujų spalvų“,– tikina solistė. M. Uhl sako, kad KVMT „Skrajojantis olandas“ jai taps išskirtinis, nes pirmą kartą teks dainuoti Zentos partiją lauke, ant marių kranto. „Aš mačiau jūsų „Skrajojančio olando“ vaizdo medžiagą. Mano vyriausiasis sūnus man ją parodė su tokiu entuziazmu. Net nesvajojau, kad galėčiau tapti tokio įspūdingo pastatymo dalyve“,– sako solistė.

Laukiama daugelyje operos teatrų

Manuela Uhl gimė pietų Vokietijoje, studijavo Zalcburge, Ciuriche ir Freiburge. Jos karjera prasidėjo Kylio ir Karlsrūhės operos teatruose. 2011 m. dainininkė sulaukė tarptautinio pripažinimo, o dabar yra viena iš labiausiai operos teatrų graibstomų ir publikos laukiamų Richardo Strausso bei Richardo Wagnerio kūrinių atlikėjų.

M. Uhl atlieka pagrindines partijas Wagnerio, Strausso, Beethoveno, Weberio, Schrekerio, Korngoldo kūriniuose, tarp jų Kaiseriną, Salomę, Marschalliną, Chrysothemisą, Danae, Daphne (Richardas Straussas) ir Zentą, Elisabeth, Elsa, Sieglinde, Venerą, Isabella, Irene (Richardas Wagneris). 

Solistė ne kartą dainavo tokiose garsiose scenose kaip Teatro Colón Buenos Aires, Naujajame Tokijo nacionaliniame teatre, San Carlo Napoli teatre, Drezdeno „Semperoper“, Berlyno „Deutsche Oper“, Madrido „Teatro Real“, Kopenhagos „Königliche“ operoje, Honkongo ir Pekino operose, Budapešte, „Theater an der Wien“, „Nederlandse Opera Amsterdam“, „Teatro del Opera Rom“, Miuncheno nacionaliniame teatre, Hamburgo „Staatsoper“, „Opéra de Nice“, „Teatro Maestranza Seviglia“, „Opéra de Montpellier“, „Taipeh“ operos teatre, „Teatro Massimo Palermo“, Frankfurto operoje ir kitur.

Solistės repertuaras – vėlyvojo romantizmo ir šiuolaikinių kūrinių vaidmenys, kurie reikalauja balso galios, ypatingo muzikinio lankstumo ir jaunatviškos aktorinės išvaizdos.

Tiek operos srityje, tiek koncertų scenose Manuela Uhl dirbo ir dirba su žinomais dirigentais, tarp jų: ??Christianu Thielemannu, Riccardo Chailly, Donaldu Runniclesu, Antonio Pappano, Gustavo Dudameliu, Kentu Nagano, Semyonu Bychkovu, Lorinu Maazeliu, Myungu -Whun Chung, Raphael Frühbeck de Burgos, Mareku Janowskiu, Sebastianu Weigle, Pinchasu Steinbergu, Stefanu Soltesz, Bertrandu de Billy, Jonathanu Nott, Adam Fischer, Aleksandr Liebreich, Juraj Valčuha, Michael Boder, Dimitri Jurowski, Peter Schneider, Simon Rattle, Jes?s Lopéz Cobos ir kitais. Išleista daugybė Manuelos Uhl kūrybos kompaktinių diskų ir DVD.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.