Patirtį užsienyje kaupę muzikai pildys džiazo spragas Lietuvos regionuose

Jaunieji džiazo muzikantai imasi iniciatyvos skleisti džiazo muziką regionuose. Rugpjūčio 29-31 d. Troškūnuose, Alytuje bei Panevežyje vyks renginių ciklas „Jauno džiazo dienos“, jame pasirodys grupės „Collaborative Jazz Septet“ (vad. Donatas Petreikis ir Karolis Šarkus) ir Mindaugo Stumbro kvintetas.

 „Collaborative Jazz Septet“.<br> V.Suslavičiaus nuotr.
 „Collaborative Jazz Septet“.<br> V.Suslavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 27, 2021, 10:22 AM

Renginiai atkreips dėmesį į gretutines autorių teises bei legalius būdus klausytis muzikos, apie tai kalbės ir patys atlikėjai. Prieš kiekvieną koncertą vyks pokalbiai su muzikantais apie kūrybą, pandemijos laikotarpio iššūkius.

Šio turo žinutė – kiekvienas mūsų gali prisidėti prie autorių kūrybos įvertinimo ir palaikymo: įsigyti albumus, klausytis muzikos legaliose platformose, dalintis mėgstamų atlikėjų kūryba socialiniuose tinkluose arba pirkti bilietus į koncertus.

Kiekviename ciklo koncerte pasirodys gitaristo ir kompozitoriaus Mindaugo Stumbro kvintetas, pristatysiantis naują programą „Inspirations“. Šį pavasarį pasirodė ir to paties pavadinimo solinis albumas, kurį jau įvertino džiazo bendruomenė, o gyvai kvintetas pasirodė šiųmečiame Vilnius Mama Jazz festivalyje.

„Karolis, Donatas ir aš esame geri draugai nuo seno. Vienu metu išvykome studijuoti į užsienį ir ieškoti savojo skambesio, kadangi Karolis išvyko į Amsterdamą, Donatas į Odensę, o aš į – Glazgą, manau, galima teigti, kad mūsų muzikinę estetiką suformavo skirtingos muzikinės scenos. Šių koncertų metu pristatysiu savo naująją vinilinę plokštelę „Inspirations“ ir taip pat atliksime keletą visiškai naujų kompozicijų“, – pasakojo M.Stumbras.

„Collaborative Jazz Septet“ – vienintelis džiazo septetas Lietuvoje, autentiškai atliekantis bibopo ir hardboo erų įkvėptą autorinę muziką. Praėjusių metų lapkritį skaitmeninėse platformose pasirodė debiutinis šio kolektyvo albumas, o netrukus bus išleista ir kompaktinė plokštele. Visi grupėje grojantys muzikantai yra ilgą sceninę patirtį turintys profesionalai, dalį grupės atlikėjų sudaro muzikantai iš Lenkijos bei Suomijos. Jie ir įkvėpė kurti kartu bei pristatyti jų bendrą tarptautinę programą Lietuvoje.

„Septetą subūrėme drauge su kompozitoriumi Karoliumi Šarkumi. Abu esam saksofonistai ir geri bičiuliai, todėl senai brendo noras sukurti šį tą drauge. Prieš keletą metų nusprendėme pakviesti dar kelis talentingus instrumentininkus prisijungti prie mūsų, ir taip atsirado grupė.

Kolektyvui muziką rašau aš bei Karolis Šarkus. Dauguma kūrinių yra įkvėpti 60-ujų amerikietiško džiazo tradicijos. Būtent šią kryptį tiek aš, tiek ir Karolis giliname studijuodami užsienyje,“ – kalbėjo saksofonininkas Donatas Petreikis.

„Pandemijos laikotarpis be abejonių privertė muzikantus pasiilgti klausytojų akių bei širdžių, o klausytojus – gyvos muzikos. Negana to, retas postpandeminis koncertas yra nemokamas, o ypač kai jame dalyvauja ne viena grupė.

„Jauno džiazo dienos“ paneigs šią nusistovėjusią normą atveždamos į tris Lietuvos miestus dvi galingas džiazo grupes su unikaliais pasirodymais. Mano nuomone, tai nereali galimybė tiek mums, atlikėjams, susitikti su savo klausytojais, perduoti visas per karantiną susikaupusias emocijas muzika, tiek ir klausytojams, kurie gali pasimėgauti kokybišku džiazu neišvykdami iš savo miesto“, – sakė muzikantas K.Šarkus.

Nors Lietuvoje vyksta ne vienas džiazo muzikos festivalis, muzikantų nuomone, kasdieninio šios muzikos gyvenimo trūksta – džiazo klubų vos keli, o regionuose ši muzika skamba itin retai. Renginių ciklas „Jauno džiazo dienos“ prisidės prie kultūrinės įvairovės Lietuvos regionuose, populiarins šį muzikos stilių bei ugdys būsimus šios muzikos klausytojus.

Nuorodos į Facebook renginius:

08.29 Jauno džiazo dienos @ Troškūnai. nemokamas

08.30 Jauno džiazo dienos @ Alytus. nemokamas

08.31 Jauno džiazo dienos @ Panevėžys bilieto kaina 6 eur

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.