Valstybinio pučiamųjų instrumentų orkestro „Trimitas“ permainos ir iššūkiai

Valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“ žurnalistams pristatė naujojo sezono veiklą ir iššūkius. Spaudos konferencijoje dalyvavo orkestro vadovas prof. dr. Antanas Kučinskas, dirigentas Karolis Variakojis ir orkestro muzikantų atstovas Robertas Vasilevskis.

 A.Kučinskas (kairėje) ir K.Variakojis.<br> M.Stankaičio nuotr.
 A.Kučinskas (kairėje) ir K.Variakojis.<br> M.Stankaičio nuotr.
 A.Kučinskas.<br> M.Stankaičio nuotr.
 A.Kučinskas.<br> M.Stankaičio nuotr.
 „Trimito“ spaudos konferencijoje.<br> M.Stankaičio nuotr.
 „Trimito“ spaudos konferencijoje.<br> M.Stankaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 1, 2021, 6:36 PM

Siekia tapti moderniu kolektyvu

Kalbėdamas apie struktūrinius pokyčius orkestre A. Kučinskas atkreipė dėmesį į besikeičiančią pasaulinę pučiamųjų orkestrų praktiką. Jo teigimu, norint išlikti aktualiu ir konkurencingu kolektyvu, būtinos permainos.

„Atkūrus nepriklausomybę susiformavo ir daugiau pučiamųjų orkestrų – Krašto apsaugos, Prezidentūros, Vidaus reikalų ministerijos reprezentacinis orkestras, perėmusių funkcijas, kurias anksčiau atlikdavo „Trimitas“.

Kyla klausimas, kokia mūsų kolektyvo tapatybė ir identitetas, ar jis išskirtinis savo repertuaru, santykiu su profesionaliąja kultūra? Esu įsitikinęs, jog mūsų pagrindinis uždavinys turėtų būti aukštos kokybės meno sklaida.

Praėjusiais metais, kai prie mūsų komandos prisijungė vienas perspektyviausių jaunosios kartos dirigentų Karolis Variakojis bei meno vadovas-vyriausiasis dirigentas Leifas Karlssonas, labai patyręs ir kompetentingas pučiamųjų kultūros žinovas iš Švedijos, orkestras pradėjo rengti ambicingas koncertines bei scenines programas. Šis pokytis yra fundamentalus ir platesniame kultūros kontekste“, – kalbėjo orkestro vadovas.

Posūkis iš „dūdų“ kultūros

Konferencijos metu aptarta situacija tarp profesionaliojo ir mėgėjų meno kolektyvų Lietuvoje. Pasak orkestro atstovų, profesionalieji orkestrai neturėtų atlikti pramoginių ar reprezentacinių funkcijų.

„Posūkis iš vadinamosios „dūdų“ kultūros į pučiamųjų kultūrą – būtinas. Sakydamas žodį „dūdos“ tikrai nenoriu įnešti negatyvios konotacijos. Kai sakome dūdos, dūdorius, padūduoti, turime galvoje liaudiško, mėgėjiško muzikavimo tradiciją, tačiau mūsų orkestro uždavinys kitas.

Žengiame į tarptautinę pučiamųjų kultūrą ir atliekame veiksmus, priartinančius mus prie simfoninio pučiamųjų orkestro žanro. Iš to ir kyla visi fundamentalūs pokyčiai – naujas repertuaras, keliami aukšti profesiniai kriterijai atlikėjams, reikalavimai dirigentui, stojančiam prie pulto“, – teigė A. Kučinskas.

Laukia ypatingos programos

Anot dirigento K.Variakojo, naujomis programomis siekiama mažinti skirtį tarp klausytojo bei atlikėjų. Ankstesnė žygiuojančio orkestro kultūra pritraukdavo labiau praeivius, nei tikslingai orkestro išgirsti ateinančius klausytojus .

„Rugsėjo 24 dieną dalyvausime Kultūros naktyje, ten atliksime J. Cage‘o ir M. Feldmano kompozicijas. „Trimitas“ nieko panašaus dar nebuvo daręs, pasirodymas primins garso instaliaciją. Žengsime į visiškai kitokio pobūdžio muziką, nutoldami nuo įprastų koncertinių programų“, – sezono naujoves pristatė K. Variakojis.

Įvairiapusiškomis programomis dalijosi ir orkestro vadovas A. Kučinskas. Jau rugsėjo 22 dieną vyks sezono atidarymo koncertas Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje, kuriame skambės lietuvių ir užsienio autorių premjeros.

Spalio mėnesį orkestro laukia eksperimentinis projektas „Daktaro Kaligario kabinetas“. Tai nauja muzika senam begarsiam siaubo filmui, sukurtam 1921 m. Muziką kuria Nacionalinės premijos laureatas Algirdas Martinaitis, prie jo jungiasi elektroninės muzikos kūrėjas Leonas Somovas, saksofonininkas Liudas Mockūnas, scenografai, šviesų dailininkai.

„Naujojo repertuaro dėka žengiame į naują tapatybę, lygiuojamės į geriausius šalies ir užsienio orkestrus, tad galiu drąsiai sakyti, kad jau esame kitas kolektyvas – simfoninis pučiamųjų instrumentų orkestras“, – kalbėjo A. Kučinskas.

Atmosfera – įkvepianti

Teigiamą įtaką vykstančių pokyčių fone pabrėžė ir orkestro muzikantų atstovas Robertas Vasilevskis: „Kolektyve pokyčiai labai ryškūs, vyrauja teigiama atmosfera. Muzikantai yra motyvuoti keliamų iššūkių, atsirado sveika konkurencija, prie kolektyvo prisijungė daug jaunų aukšto lygio muzikantų, kurie dalinasi idėjomis ir pasiūlymais.

Visa tai pastūmėjo domėtis įvairesne muzika. Šiuo metu programos labai įvairiapusiškos, grojame gerose salėse. Džiugu, kad neretai tenka groti pilnose salėse, klausytojai ateina išgirsti naujų, įdomių programų, o mus, muzikantus, tai labai džiugina, motyvuoja dirbti ir stengtis“, – kalbėjo R. Vasilevskis.

A. Kučinsko teigimu, kiekvieną mėnesį orkestras intensyviai repetuoja ir su meno vadovu bei vyr. dirigentu Leifu Karlssonu, ruošia naujas programas.

„Išeiname į tarptautines scenas, dalyvaujame festivaliuose, kadangi meno vadovo darbas nesibaigia dirigavimu. Jo dėka jau rugsėjo 16 dieną vyksime į Švediją, dalyvausime festivalyje Linšiopingo mieste, kur pristatysime ambicingą koncertinę programą.

Esame išsikėlę tikslą tapti vienu iš dešimties geriausių Europos simfoninių pučiamųjų orkestrų, Manau, kad be didelių tikslų negali būti postūmio į priekį.“

Kriterijus – profesionalumas

Pasiteiravus apie tai, ar orkestras neketina tęsti programų su populiariosios muzikos atlikėjais, orkestro vadovas atsakė, jog prioritetu laiko profesionalumą, o ne žanrus. Anot jo, turint pajėgius atlikėjus ir kokybiškas aranžuotes šie skirtumai yra antraeiliai.

„Šiais laikias tarpžanriniai persipynimai yra neišvengiami. Pagrindinis kriterijus yra profesionalumas. Jei turime programą su popdainininku, ko tikrai neatsisakome, siekiame aukščiausio lygio ir profesionalumo“, – aiškino A. Kučinskas.

Neišvengta klausimų ir apie konfliktą su buvusiu kolektyvo dirigentu Ugniumi Vaiginiu bei pastaruoju metu vykstantį teisminį ginčą dėl jo grąžinimo į pareigas.

„Teisinis procesas vis dar tęsiasi, jis yra apeliacininėje instancijoje. Kol nėra sprendimo, apie grąžinimą negali būti kalbų“, – komentavo A. Kučinskas.

Į klausimą, kaip muzikantai vertina esamą situaciją ir ar tai nekenkia darbui, orkestro muzikantas R. Vasilevskis atsakė: „Susiklosčiusi situacija Lietuvoje tokia, kad jei dirigentai paskiriami dirbti kolektyve, jie tarsi tampa nepakeičiami.

Kiekvienas vadovas ateina su skirtingomis programomis, jo darbo laikas turi terminą – penkerius metus, po to jis keičiasi ir kitas vadovas ateina su naujomis idėjomis, vizija, todėl manau, jog vyriausio dirigento dirigento darbo vieta irgi turėtų būti rotuojama.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.