Šakiuose organizuojami „Cirko žiburiai“ – tarp ryškiausių pasaulio cirkų festivalių

 Į Šakius rugpjūčio pabaigoje atkeliavo cirkas! Mieste jau septintą kartą vyko tarptautinis cirko festivalis-konkursas „Cirko žiburiai 2021“. Pasirodymus pristatė net 24 cirko artistai iš 12 šalių.

Pasirodymus pristatė net 24 cirko artistai iš 12 šalių.
Pasirodymus pristatė net 24 cirko artistai iš 12 šalių.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2021, 12:05 PM, atnaujinta Sep 6, 2021, 12:08 PM

Apie festivalį ir iššūkius rengiantis pasakoja jo iniciatorius bei organizatorius Raimondas Januševičius.

Šiųmečiai „Cirko žiburiai“ neeiliniai – dėl pandemijos užsienio šalių atlikėjo pasirodymai vyko nuotoliniu būdu internetu, tačiau rugpjūčio 28 d. žiūrovai atėję į Šakių kultūros centrą galėjo gyvai matyti penkis lietuvių cirko artistų pasirodymus: cirko studijos „Dzūkija“ ir Šakių cirko mokyklos oro akrobates ir gimnastes.

„Sėdintys salėje festivalio žiūrovai papuolė į tikrą filmavimo studiją. Renginys buvo transliuojamas tiesiogiai į visą pasaulį per YouTube kanalą ir portale Lrytas.lt. Visi, kas negalėjo atvykti į Šakius, galėjo stebėti festivalį tiesioginiame eteryje“, – sako pašnekovas pridurdamas, kad online tarptautiniai cirko festivaliai jau vyko Australijoje bei Rusijoje.

„Aišku, tokia festivalio organizavimo forma neatstos to reginio, kuomet cirko atlikėjai pasirodytų gyvai Šakių cirko arenoje. Rengti festivalį ir suburti visus į nuotolinį renginį buvo tikras iššūkis. Iki liepos pradžios dar tikėjomės, jog festivalio dalyviai galės atvykti į Lietuvą, tačiau nesulaukus karantino atlaisvinimo atvykstantiems teko liepos mėnesį kardinaliai pakeisti festivalio koncepciją ir pasilikti prie nuotolinės transliacijos“, – komentavo R.Januševičius, pridurdamas, kad rengiant festivalį ypač nelengvas buvo komunikavimas tarp žemynų bei techninis festivalio tiesioginės transliacijos parengimas.

Jis patikslino, kad šiemetiniame festivalyje konkurse dalyvavo cirko artistai iš beveik visų žemynų: Amerikos, Afrikos, Azijos, Australijos, Europos – savo meistriškumą demonstravo atlikėjai iš tokių šalių kaip Argentina, Brazilija, Etiopija, Mongolija, Australija, Rusija, JAV.

Šiųmečiai „Cirko žiburiai“ žiūrovams dovanojo daugiau nei dvi valandas trukusį įspūdingą reginį. Autoritetinga festivalio-konkurso žiuri, kurią sudarė 12 pasaulio cirko agentūrų vadybininkų, festivalių vadovų, cirkų direktorių, po pasirodymų jungėsi į „Zoom“ pokalbių platformą, vertino atlikėjų pasirodymus ir paskelbė „Grand Prix“, pirmos, antros ir trečios vietos laimėtojus.

„Visa solidi festivalio komisija, manau, parodo paties festivalio svarbą. Festivaliui buvo atrinkti gabiausieji cirko artistai: pateikti 39 filmuoti pasirodymai, atrinkti 24“, – aiškino pašnekovas.

„Cirko žiburius“ rengia Šakių kultūros centras, projektą dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Šakių rajono savivaldybė. Projekto vadovas R.Januševičius viliasi, kad šiųmečiai „Cirko žiburiai“ – nors buvo kitokie – džiugino cirko gerbėjus inovatyvumu bei geriausiais pasaulio cirko artistų pasirodymais.

„Cirko žiburių“ kokybės kartelė kilstelėta į pasaulinį lygį. Šiandien daug kas bando surasti žemėlapyje, o kur tie Šakiai? Nors ir sunkiai ištariamas Šakių miesto pavadinimas skamba šešiuose kontinentuose. Tūkstantinės svetainės www.circusfestival.lt peržiūros parodo visą margumyną pasaulio šalių vėliavų ir kalba pačios už save.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.