M. K. Čiurlionio gimtadienis – su estų fortepijono žvaigžde

K. Čiurlionio namai Vilniuje kartu su partneriais „Tytuvėnų festivalis“ ir Lietuvos nacionaline filharmonija kviečia M. K. Čiurlionio gimtadienį rugsėjo 22 d., 19 val. švęsti su pasaulinį pripažinimą pelniusiu pianistu, fortepijono žvaigžde Peteriu Laulu (Estija, Rusija).

 P.Laulas.<br> Organizatorių nuotr.
 P.Laulas.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-09-20 09:51

Didžiosiose pasaulio scenose aktyviai koncertuojantis pianistas šia ypatinga proga pristatys Aleksandro Skriabino ir Mikalojaus Konstantino Čiurlionio metinėms skirtą programą „Poema Čiurlioniui ir Skriabinui“, kurioje skambės abiejų dvidešimto amžiaus pradžios genijų noktiurnai, preliudai bei sonatinio žanro kūriniai.

Šiuo koncertu tęsiamas pernai pradėtas M. K. Čiurlionio namų projektas „Čiurlionio dialogai“, kurio pagrindinis siekis – sukurti tradiciją švęsti didžiojo Lietuvos genijaus gimtadienį Nacionalinėje filharmonijoje, klausantis muzikos pasaulio žvaigždžių atliekamų M. K. Čiurlionio kūrinių interpretacijų.

Užsienio pianistai, įtraukdami M. K. Čiurlionio kūrinius gretą kitų muzikos grandų į savo repertuarus, prisideda prie šio kūrėjo sklaidos pasaulyje. Pernykštę programą, skirtą M. K. Čiurlioniui ir Skandinavijos kompozitoriams, atliko tarptautinį pripažinimą pelnęs norvegų pianistas Havardas Gimse.

Šiųmetis svečias pianistas Peteris Laulas laikomas vienu svarbiausių šių dienų Aleksandro Skriabino (1871–1916) muzikos interpretatoriumi pasaulyje.

Peterio Laulo koncertinės kelionės driekiasi nuo Japonijos iki JAV ir nuo Norvegijos iki Brazilijos, kur daugybė klausytojų susirenka į jo koncertus svarbiausiose koncertų salėse, tokiose kaip „Théâtre du Châtelet“ Paryžiuje, „Lincoln Center“ Niujorke, „Concertgebouw“ Amsterdame, „Suntory“ salė Tokijuje bei daug kitų, o jo fortepijoninės ir kamerinės muzikos įrašus leidžia „Naxos“, „Aeon“, „Onyx Classics“, BIS, „Harmonia mundi“, „Querstand“, „Integral Classic“, „King Records“ ir „Northern Flowers“ įrašų kompanijos.

Kalbėdamas apie savo specialiai šiam koncertui ruošiamą koncertinę programą, Peteris Laulas svarstė, kad A.Skriabinas ir M.K.Čiurlionis labai organiškai dera vienoje programoje.

„Niekad viename koncerte negročiau, pavyzdžiui, Skriabino su Rachmaninovu ar negrupuočiau Čiurlionio su Čaikovskiu, o štai Čiurlionis ir Skriabinas vienas kitą gerai papildo, ir yra juos siejančių dalykų. Kad ir tas jų abiejų siekis kurti nedidelės apimties, labai kompaktiškus kūrinius, kuriuose randame tobulybę, bet kuriuose taip pat visą laiką jaučiame ir improvizacijos elementus“, – dėstė solistas.

Koncertas vyks rugsėjo 22 d. 19 val. Lietuvos nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje. Bilietus galima įsigyti Filharmonijos interneto svetainėje (www.filharmonija.lt).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.