„Vilnius Jazz“ laureatas grįžta į festivalį skleisti laisvės polėkio

Spalio 15-ąją „Vilnius Jazz“ festivalio scenoje Lietuvos rusų dramos teatre karaliaus parvykęs iš Niujorko į gimtinę, 2016-ųjų „Vilnius Jazz“ prizo laureatas, būgnininkas Dalius Naujokaitis su bendraminčiais.

 T.Tereko nuotr.
 T.Tereko nuotr.
 A.Mendoza.<br> Festivalio archyvo nuotr.
 A.Mendoza.<br> Festivalio archyvo nuotr.
 Spalio 15-osios festivalio plakatas.<br> Festivalio archyvo nuotr.
 Spalio 15-osios festivalio plakatas.<br> Festivalio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 12, 2021, 11:22 PM

Pastaraisiais metais įvairūs džiazo projektai šį būgnininką dažnai atveda į Lietuvą. Pernai jis inicijavo visą savaitę trukusį, šviesiam Jono Meko (1922-2019) atminimui skirtą festivalį, subūręs rinktinius džiazo, avangardo, etnomuzikos bei akademinės scenos meistrus, ir dalyvavo J.Meko įkvėpto Niujorko trio „Užupis“ virtualioje programoje „Vilnius Jazz“.

Savo, kaip vienminčių telkėjo, talentą D.Naujokaitis atskleidė daugelyje projektų, kurie suvienijo jaunus Lietuvos muzikantus ir Niujorko improvizuotojus, skambėjo „Fluxus ministerijoje“, „Vilnius Jazz“ festivalyje, „Empty Brain Resort“ klube, „Mama Studio“ koncertų salėje, bare „Peronas“.

Ir šį kartą Dalių iš Niujorko atlydi scenos bendražygiai, su kuriais jis penktadienį pristatys net tris projektus, tarp jų – įtrauksiantį ir įspūdingas Lietuvos jauniausios džiazo kartos pajėgas.

Savičiausius D.Naujokaičio kūrybos palydovus praeityje susiejo pasaulinio garso lietuvių menininko, poeto, kuratoriaus, JAV avangardinio kino krikštatėvio Jono Meko aplinka.

Penktadienio programą pradėsiančią grupę „Suo Suo“ Dalius 2019-aisiais įkūrė kartu su saksofonininku Jonathonu Haffneriu, taip pat J.Meko bendražygiu, jau ne kartą dalyvavusiu jo atminimui skirtuose renginiuose Lietuvoje.

Prie šio tandemo prisijungė dvi tarptautinio kalibro avangardo figūros – gitaristė ir kompozitorė Ava Mendoza, net penkis kartus nominuota džiazo žurnalo „DownBeat“ kritikų apklausose kaip „kylanti gitaros žvaigždė“ ir bosininkas, kompozitorius bei pedagogas Simonas Jermynas, prieš kelerius metus atvykęs į Niujorką iš Airijos, bet jau įsitvirtinęs JAV improvizuotojų elite. „Suo Suo“ repertuaras – originalios visų grupės narių kompozicijos.

Nuo 1995-ųjų Niujorke gyvenantis D.Naujokaitis ilgus metus artimai bendravo su J.Meku – rengė pasirodymus „Kino antologijos archyve“, kūrė muziką J.Meko filmams, su juo subūrė ne vieną muzikos grupę. 2006-aisiais įkurtoje „Now We Are Here“ filmininkas griežė pirmu smuiku, – pasirodė su ja kaip savo poezijos skaitovas daugelyje pasaulio muzikos scenų ir meno galerijų.

Grupės koncerte „Vilnius Jazz“ festivalyje skaitovo misiją perims senas J.Meko bičiulis, italų menininkas, filosofas ir poetas Giuseppe Zevola. Pritariant Gintei Preisaitei, Eugenijui Varkulevičiui-Varkaliui, Jonathonui Haffneriui ir Daliui Naujokaičiui-Naujo, jis skaitys tekstus iš savo mėgstamų Giordano Bruno (1542-1600) veikalų.

G.Zevolos teigimu, J.Mekas stipriai įtakojo jo gyvenimą ir meną. Italas eksponavo savo kūrybą „Kino antologijos archyve“, 2013-aisiais rodė savo kūrybą ir Jono Meko vizualiųjų menų centre Vilniuje. Parodos ir kelionės po pasaulį jį suvedė su nepaprastomis asmenybėmis. Įdomu, kad baigęs teisės ir meno studijas, G.Zevola įgijo archyvaro, paleografo ir diplomato kvalifikaciją ir visą dešimtmetį darbavosi Neapolio banko instituto istoriniuose archyvuose.

„Now We Are Here“ narys šiuolaikinio meno kūrėjas E.Varkulevičius-Varkalis šiuo metu gyvena Kaune, bet praeityje dešimt metų praleido Niujorke – ten filmavosi eksperimentiniuose filmuose, dalyvavo parodose, hepeninguose, festivaliuose, buvo reziduojantis „Kino antologijos archyvo“ menininkas, kūrė muziką J.Meko filmams, kartu muzikavo.

Abiejų projektų dalyviai įsilies į gigantišką, daugiau kaip pusšimčio keleivių ir pilotų „Nojo Airlines“ komandą. Šios projekto sumanytojas D.Naujokaitis nuo 2006 metų grojo Butcho Morriso „Nublu Orchestra“ ir, įkvėptas šviesaus atminimo maestro unikalaus dirigavimo metodo, subūrė iš Niujorko muzikantų „Dalius Naujo Orchestra“, su kuriuo dažnai koncertuodavo Niujorke.

„Nojo Airlines“ – dar smagesnis projektas! Dalius jį apibūdino kaip kelionę į begalybę ir nežinią.

Vilniuje prie „Nojo Airlines“ prisijungs ir legendinė Niujorko asmenybė, „Fluxus“ menininkas bei eksperimentinio kino kūrėjas, Jurgio Mačiūno, J.Meko, Yoko Ono, Johno Lennono, Sebastiano Meko ir Daliaus Naujokaičio-Naujo bičiulis Jeffrey Perkinsas.

Festivalį remia Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

34-asis festivalis „Vilnius Jazz“ Lietuvos rusų dramos teatre vyks spalio 14-17 d. platina Bilietai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.