EXPO Dubajuje Lietuvos kultūrą pristato „Vilnius City Opera“ koncertų programa

Didžiausioje pasaulio parodoje, kurioje jau du šimtus metų tautos pristato pasiekimus verslo, mokslo ir kultūros srityse, šiemet Lietuvos kultūrai atstovauti buvo deleguota Vilnius City Opera. Kartu su ilgamečiais partneriais – Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, menininkai ruošiasi svarbiai datai.

EXPO Dubajuje.
EXPO Dubajuje.
EXPO Dubajuje.
EXPO Dubajuje.
EXPO Dubajuje.<br>Organizatorių nuotr.
EXPO Dubajuje.<br>Organizatorių nuotr.
EXPO Dubajuje.
EXPO Dubajuje.
EXPO Dubajuje.
EXPO Dubajuje.
Marijaus Adomaičio (Ten Walls) kūrinys „e-Carmen“.<br>D.Matvejevo nuotr.
Marijaus Adomaičio (Ten Walls) kūrinys „e-Carmen“.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

VCO inf.

Oct 21, 2021, 2:30 PM, atnaujinta Oct 21, 2021, 4:08 PM

Spalio 22 d. – nacionalinė Lietuvos diena EXPO Dubajuje, – visą dieną akys kryps ne tik į įspūdingą šalies paviljoną, bet ir kvies į 6 koncertų programą, vyksiančią skirtingose scenose.

Bus pristatomi įvairiausi klasikiniai ir elektroninės sintezės kūriniai, o dieną vainikuos didžiulis Gala koncertas 7 tūkstančius žmonių talpinančioje Jubilee scenoje, kurioje bus pristatytas ir unikalus Marijaus Adomaičio (Ten Walls) kūrinys „e-Carmen“.

Spalio 22 d. prasidės iškilmingu vėliavų pakėlimu Tautų scenoje, jame dalyvaus ir šalies premjerė Ingrida Šimonytė. Jo metu VCO solistai atliks žinomas klasikines arijas, kurias užbaigs Ūdrio Daina iš Vytauto Klovos operos „Pilėnai“.

Dienos vienu metu skirtingose EXPO scenose vyks du pasirodymai: Saulės scenoje skambės elektroninės fantazijos „XYZ“ arijos, o Žemės scenoje – LVSO varinių kvinteto programa. Nuo ryto delegacijas Lietuvos paviljone pasitiks styginių kvartetas, o vakarop nuskambės ir solinis pianisto Justo Čeponio pasirodymas.

Jubilee scenoje vyksiantį 3 dalių Gala koncertą sudarys virtuoziškiausios operos arijos, diriguojamos Gintaro Rinkevičiaus, ir specialiai Dubajaus scenai adaptuotas Dalios Ibelhauptaitės režisuotos elektroninės operos „e-Carmen“ pasirodymas. Trečioji dalis – „Ten Walls Symphony“, sukurta su pasaulyje žinomu muzikos prodiuseriu Marijumi Adomaičiu (Ten Walls).

Būtent elektroninės operos eksperimentai padėjo VCO laimėti nacionalinį konkursą atstovauti Lietuvai, o vėliau – ir pirmą kartą šalies kultūros atstovavimo EXPO istorijoje būti įtrauktiems į Europos dienos programą.

„Vienas mano didžiausių asmeninių pasididžiavimų yra tai, jog net 2 mūsų elektroniniai kūriniai yra atrinkti dalyvauti Expo Europos dienoje. Būsime vienintelė šalis, pasirodysianti daugiau, nei 1 kartą. Trupė iš Italijos specialiai kuria choreografinį pasirodymą pagal mūsų „e-Carmen“ ištrauką, tad tai – kompleksinis darbas pasauliniame mastelyje.“, – džiaugėsi D. Ibelhauptaitė, pridurdama:

„Šiemet švenčiamas profesionalaus operos teatro Lietuvoje 100-metis tapo puikiu atskaitomuoju tašku, siekiant apžvelgti šio žanro praeitį ir ateitį. Paskutiniuosius 10 metų su VCO ir LVSO stūmėme kartelę vis aukštyn, siekėme naujų formų, kuomet klasikinė muzika modifikavosi į alternatyvią.

Be to, pripažinkime, jog tokiai mažai mūsų šaliai turėti tokį didelį skaičių tarptautinių pripažintų operos žvaigždžių yra didelis ir stebuklingas pasiekimas. Tad dalyvavimas Expo Dubajuje tapo galimybe peržvelgti ir mūsų šalies operos kelionę, parodant, kokią įvairovę gali sukurti vienas jungtinis kolektyvas, kaip VCO ir LVSO, kiek skirtingų dalykų galima nuveikti bendradarbiaujant ir kaip vienas muzikinis darinys gali skaidytis į daugelį kitų bei kurti naujas formas.“, – pasakojo VCO meno vadovė Dalia Ibelhauptaitė.

Jau 170 metų vykstanti Pasaulinė paroda – didžiausias tokio tipo renginys, sutraukiantis visų planetos šalių ryškiausius atstovus, kas dvejus metus pristatančius reikšmingiausius savo pasiekimus vis kitoje šalyje. Nuo pirmųjų parodų, pagrindinis dėmesys buvo skiriamas technologinėms naujovėms, pasiekimams, skatinantiems progresą, – renginio siekiai nuolat siejosi su ateities vizijomis ir tautų bendradarbiavimu jas kuriant. Čia vyko pirmoji gyva TV transliacija, buvo eksponuota dar tik pradėta gaminti žymiosios Laisvės statulos galva, o 1889 m. Paryžiuje vykusios parodos svečių pasitikimui pastatytą Eifelio bokštą žinome iki šiandien ir kiekvienas.

Įžengus į 21 a. parodos rengėjai daug dėmesio ėmė skirti kultūrinei programai. Pasaulio lyderių suvokimas apie kultūrą keičiasi, šiandien ji matoma, kaip žmones vienijanti, į inovacijas ir jų panaudojimą meno vardan linkusi institucija, dažnai sąmoninga ir atvira planetos tausojimui bei įnešanti ženklų finansinį indėlį į šalies biudžetą. Ne veltui didelis dėmesys kultūrinei programai šiemet skiriamas ir pirmą kartą Artimuosiuose Rytuose, Dubajuje (JAE) rengiamai, iš 2020 dėl pandemijos nukeltai Parodai. Jos tema šiemet – „Minčių jungtys ir ateities kūrimas“ per tvarumą, mobilumą ir galimybes. Būtent čia puikiai įsiliejo Vilnius City Operos ir Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro elektroniniai muzikos projektai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.