Mirė vienas žymiausių mūsų laikų dirigentų Bernardas Haitinkas

Viena iškiliausių muzikos pasaulio asmenybių B.Haitinkas ketvirtadienį ramiai užgeso savo namuose Londone. Dirigentui buvo 92-eji. Jo įspūdinga karjera truko 65 metus.

 B.Haitinkas Zalcburgo festivalyje, 2019 m. <br> Zalcburgo festivalio nuotr.
 B.Haitinkas Zalcburgo festivalyje, 2019 m. <br> Zalcburgo festivalio nuotr.
 B.Haitinkas Zalcburgo festivalyje, 2019 m. <br> Zalcburgo festivalio nuotr.
 B.Haitinkas Zalcburgo festivalyje, 2019 m. <br> Zalcburgo festivalio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 23, 2021, 2:43 PM

B.Haitinkas dirbo su svarbiausiais daugelio šalių orkestrais, pelnė daug apdovanojimų, paliko per 450 įrašų.

Dirigentas gimė 1929 metais Amsterdame, muziko karjerą pradėjo kaip smuikininkas. Lemtingas jo kūrybinio gyvenimo lūžis įvyko, stojus prie Amsterdamo „Concertgebouw“ orkestro dirigento pulto – šiam elitiniam kolektyvui jis vadovavo 27 metus, pelnydamas iškilaus G.Mahlerio ir A.Brucknerio muzikos interpretuotojo šlovę.

Šių kompozitorių veikalai, atliekami B.Haitinko, buvo laikomi etalonu ir Zalcburgo festivalyje, kur maestro paskutinį kartą pasirodė jau būdamas 90-ties su Vienos filharmonijos orkestru. Tąkart jis atliko A.Brucknerio Septintąją simfoniją, kuri lydėjo šį dirigentą visą gyvenimą.

B.Haitinko gedi Londono ir Berlyno filharmonijų, Drezdeno „Staatskapelle“, Čikagos ir Bostono simfoniniai orkestrai, Londono karališkoji opera ir Glaindborno festivalis – tai tik dalis kolektyvų, kurių istorijoje jis paliko ryškų pėdsaką.

Kolegos B.Haitinką apibūdina kaip tikrą džentelmeną, visus įkvėpdavusį be žodžių savo autoritetu ir pagarba artistams. Pasak bendražygių, jis niekada netroško būti superžvaigždė nei ant podiumo, nei gyvenime, apsieidavo be efektingų gestų.

„Jis nesiekė triumfuoti, bet gal kaip tik todėl sulaukdavo triumfo savo interpretacijomis“, – teigė Zalcburgo festivalio prezidentė Helga Rabl-Stadler.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.