Mikalojaus Noviko kūrinių koncertas, skirtas kompozitoriaus 80-mečiui

Lapkričio 10 d. Nacionalinėje filharmonijoje skambės populiarios ir naujos kompozitoriaus Mikalojaus Noviko dainos. Autoriniu koncertu bus paminėta garbinga sukaktis – muziko 80-metis.

Kompozitorius Mikalojus Novikas.<br>LMIC nuotr.
Kompozitorius Mikalojus Novikas.<br>LMIC nuotr.
Kompozitorius Mikalojus Novikas.<br>Organizatorių nuotr.
Kompozitorius Mikalojus Novikas.<br>Organizatorių nuotr.
„Jazz Island“ su Artūru Noviku.<br>Organizatorių nuotr.
„Jazz Island“ su Artūru Noviku.<br>Organizatorių nuotr.
„Jazz Island“ su Artūru Noviku.<br>Organizatorių nuotr.
„Jazz Island“ su Artūru Noviku.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

LNF inf.

Oct 28, 2021, 9:27 AM

Pernai 80-metį atšventęs Mikalojus Novikas – kompozitorius, pedagogas, vienas ryškiausių lietuviškos estradinės dainos kūrėjų, parašęs apie 500 skirtingų žanrų kūrinių, bet labiausiai žinomas savo estradinėmis dainomis, iki šiol skambančiomis scenose, radijuje, mėgstamomis plačiosios visuomenės. Tokios jo dainos kaip „Gera“, „Žalioj stotelėje“, „Putinai“, „Pėdos“, „Dar nežinia“ vadinamos lietuviškos estrados aukso fondu.

Pasak muzikologo Viktoro Gerulaičio, „jau pirmos M. Noviko dainos parodė, kad į lietuvišką estradą ateina originalus, talentingas šio žanro kūrėjas. Iš kitų kolegų jo dainos išsiskyrė savitu melodiniu braižu, pagavia, išmoninga ritmika, žvalia nuotaika, skoningu humoru. Lyrinė jausena jam buvo mažiau būdinga. Tuo M. Noviko kūryba buvo ir liko savita, novikiška. Matyt, iš dalies tai lėmė ir paties kompozitoriaus gyvas temperamentas, optimistinė pasaulėjauta. Kai dėl M. Noviko muzikos ritminės energijos ir sugestyvumo, tai užtektų priminti, kad jis pirmasis Lietuvoje dainose ėmė naudoti bosanovos ritmą, jam nesvetimi rumbos, sambos, tango ritmai, svingas, apskritai džiazo muzikos elementai.“

Populiariausios ir naujos M. Noviko dainos skambės ir dėl pandemijos perkeltame jubiliejiniame koncerte, į kurį kviečia kompozitoriaus sūnaus – taip pat kompozitoriaus, aranžuotojo ir atlikėjo Artūro Noviko – suburtas ansamblis „Jazz Island“.

„Jazz Island“ – tai plačiai žinomas profesionalus kolektyvas, daugiabalse a cappella dainuojantis įvairių žanrų muziką, kuri ansamblio repertuare skamba novatoriškai ir netikėtai. Kolektyvas yra pelnęs geriausio Lietuvos vokalinio ansamblio titulą, laimėjęs daugybę aukščiausių apdovanojimų konkursuose, nuolat atstovauja Lietuvai įvairiuose svarbiuose tarptautiniuose renginiuose mūsų šalyje ir užsienyje.

M. Noviko dainų programą taip pat parengė A. Noviko vadovaujamos džiazo mokyklos auklėtiniai bei žinomi muzikai profesionalai. Koncertas, beje, ir rengiamas su A. Noviko džiazo mokykla.

Koncerte dalyvaus styginių kvartetas „Arco“: Irma Bakševičienė, Dalia Suraučiūtė, Ramūnas Zakaras, Dainius Palšauskas, taip pat instrumentinė grupė: Edgar Sabilo, Gintaras Mockus, Laimonas Jančas, Sergejus Sopelevas-Vysocki, Mindaugas Stundžia.

Autorinis Mikalojaus Noviko kūrinių koncertas vyks lapkričio 10 d., trečiadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Renginys atkeltas iš 2020 m. lapkričio 22 d. ir 2021 m. gegužės 16 d., bilietai galioja. Primename, kad Filharmonijos koncertuose yra būtinas galimybių pasas. Daugiau informacijos: www.filharmonija.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.