Artėja britų elektroninės muzikos ikonos „Actress“ pasirodymas Vilniuje

Lapkričio 5 d. Tarptautiniame aktualios muzikos festivalyje „Gaida“ rengiamas išskirtinis vieno ryškiausių britų elektroninės muzikos atlikėjų „Actress“ pasirodymas. Sceniniu „Actress“ vardu koncertuojantis Darrenas J. Cunninghamas yra vadinamas britų elektroninės muzikos ikona.

 „Actress“.<br> Rengėjų nuotr.
 „Actress“.<br> Rengėjų nuotr.
 „Actress“.<br> Rengėjų nuotr.
 „Actress“.<br> Rengėjų nuotr.
 „Actress“.<br> Rengėjų nuotr.
 „Actress“.<br> Rengėjų nuotr.
 D.Pūras.<br> Rengėjų nuotr.
 D.Pūras.<br> Rengėjų nuotr.
 D.Pūras.<br> Rengėjų nuotr.
 D.Pūras.<br> Rengėjų nuotr.
 D.Pūras.<br> Rengėjų nuotr.
 D.Pūras.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 4, 2021, 2:57 PM

Šiuolaikinio meno centro Didžiojoje salėje jis pristatys, pasak „Resident Advisor“, „įspūdingai mįslingą ir kupiną jaudinančio nenuspėjamumo“ audiovizualinį pasirodymą.

Įžanginį vakaro pasirodymą surengs jaunosios kartos lietuvių elektroninės muzikos atlikėjas Domantas Pūras. Tarp elektroninės ir eksperimentinės muzikos balansuojantis menininkas pristatys originalų klubinės muzikos setą, kuris publikai leis smagiai apšilti prieš pat legendinės kompanijos „Ninja Tune“ globojamo britų atlikėjo „Actress“ vienintelį koncertą Baltijos šalyse.

Britų menininkas ir prodiuseris „Actress“ vadinamas vienu labiausiai mėgstamų elektroninės muzikos kūrėjų, kurio albumai formuoja elektroninės muzikos sceną. Pasak „The Guardian“, jo kūryboje muzikos ir vaizdinių sprendimų sąveika eina koja kojon su novatoriškais technologiniais sprendimais.

„Actress“ įrašus leidžia legendinė leidybinė firma „Ninja Tune“, kuriai taip pat priklauso tokie atlikėjai kaip „Cinematic Orchestra“, Amon Tobin, Bonobo, „The Bug“, „Machinendrum“ ir kiti ryškūs elektroninės scenos vardai.

„Actress“ vardu koncertuojantis Darrenas J. Cunninghamas nevengia eksperimentų su dirbtiniu intelektu, taip permąstydamas savo požiūrį į kūrybos procesą. Jo muzika dažnai susijusi su afrofuturizmu, pasirodymuose naudojami magiškojo realizmo ir mokslinės fantastikos elementai.

Įdomu tai, kad anktyvoje jaunystėje Cunninghamas buvo talentingas futbolininkas, žaidė klube „West Bromwich Albion“, ir jei nebūtų patyręs traumos, dėl kurios negalėjo tęsti futbolininko karjeros, muzika galbūt nė nebūtų susidomėjęs.

Debiutinį albumą „Hazyville“ menininkas išleido 2008 m., o 2014 m. šis albumas jau buvo perleistas garsiosios „Ninja Tune“ leidybinės firmos. Antrąjį „Actress“ albumą „Splazsh“ (2010) įtakingas leidinys „The Wire“ įvardino geriausiu metų albumu. Muzikos portalai „Fact“ ir „Resident Advisor“ savo reitinguose jam skyrė 3 ir 4 vietas. Į geriausių dešimtmečio albumų šimtuką „Splazsh“ įtraukė ir amerikiečių muzikos žurnalas „Pitchfork“.

2012 m. „Actress“ ne tik išleido dar vieną aukštai įvertintą diską „R.I.P.“, bet ir dalyvavo svarbiuose pasirodymuose „Tate Modern“ muziejuje. 2014 m. pasirodė albumas „Ghettoville“, kuris netrukus iškilo „Billboard“ geriausių šokių/elektronikos muzikos albumų reitinge.

Toliau sekė „AZD“ – bene labiausiai klubinis ir avagardinis „Actress“ albumas. O naujausias menininko studijinis darbas yra „Ninja Tune“ 2020 m. išleistas „Karma & Desire“, sulaukęs vieningo kritikų pripažinimo ir „Resident Advisor“ išvados: „Cunninghamas vėl kaip niekas kitas geba kurti miražiško grožio momentus.“

Iš gyvų „Actress“ pasirodymų kritikai ypač išsiskiria dalyvavimą Britų meno tarybos rengtoje multimedijinėje Steve’o Reicho „Different Trains“ interpretacijoje (2017) bei Karlheinzui Stockhausenui skirtą projektą „Sin(x)“ Londono „Royal Festival Hall“ salėje (2019). Beje, vos prieš mėnesį „Actress“ surengė pasirodymą garsiame Berlyno „Atonal“ festivalyje – legendinėje „Kraftwerk“ erdvėje.

„Actress“ pasirodymą „apšildys“ jaunosios kartos lietuvių kompozitorius, prodiuseris, DJ ir radijo laidų vedėjas Domantas Pūras. Domanto kūryba apima tiek elektroninės, tiek eksperimentinės muzikos sritis. Elektroninėje muzikoje jis daugiausiai reiškiasi su trio „El Chico Fuendre“, su kuriuo yra išleidęs tris albumus. Kūrėjas yra pasirodęs festivaliuose „Druskomanija“ ir „Vilnius Jazz“.

Britų elektroninės muzikos ikona vadinamo atlikėjo ir prodiuserio „Actress“ vienintelis pasirodymas Baltijos šalyse – lapkričio 5 d. Šiuolaikinio meno centre. Bilietus platina „BILIETAI.LT“. Festivalį „Gaida“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti