Anna ir Lukas Geniušai Klaipėdoje pristatys naują teatrališką programą

Klaipėdos koncertų salė pristato „Balaganinį teatrą“ – originalią Geniušų dueto programą, kurioje skambės Sergejaus Prokofjevo, Dariaus Milhaud ir Igorio Stravinskio kūriniai. Koncertas vyks lapkričio 10 d. 18.30 val.

 A. ir L.Geniušai.<br> Rengėjų nuotr.
 A. ir L.Geniušai.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 9, 2021, 8:28 PM

Jauniausias giminės muzikas Lukas Geniušas puikiai pažįstamas Klaipėdos publikai. Prieš trejetą metų Koncertų salės scenoje jis pirmą kartą muzikavo su savo žmona Anna, kuri taip pat sužavėjo klaipėdiečius.

Gimę ir augę Maskvoje, abu pianistai baigė prestižinę P. Čaikovskio konservatoriją. „Toks mano likimas – gimti šeimoje, kurios 80 procentų kelių kartų narių yra muzikantai. Sunku buvo priešintis tokiam lemties balsui,“ – sakė L. Geniušas, paklaustas, kodėl pasirinko muziko kelią.

Sukaupti svarbūs laimėjimai, tarp jų – F.Chopino (2010 m.) ir P.Čaikovskio (2015 m.) tarptautiniuose konkursuose, įtraukė pianistą į pasaulyje geidžiamų atlikėjų elitą.

A.Geniušienė taip pat gali didžiuotis profesiniais laimėjimais. 2017 metais pianistė savo kolekciją papildė trimis svarbiais apdovanojimais iš eilės, vėliau sėkmingai pasirodė Lidso ir P. Čaikovskio tarptautiniuose pianistų konkursuose.

„Nors tam tikrą laiką nebuvau tikra, kad muzika taps mano pagrindine veiklos sritimi, augdama ir bręsdama ėmiau suvokti, jog privalau į muziką sutelkti visas savo jėgas, nes muzika turi man tapti ne vien pramoga, bet ir gyvenimo būdu tikrąja šių žodžių prasme,“ – sakė atlikėja.

Abu pianistai šalia solinių programų dažnai groja duetu, atlieka kamerinę muziką, koncertuoja su orkestrais. Turėdami laisvo laiko, Geniušai mėgsta ilsėtis Lietuvos pajūryje. Lukas Kuršių neriją gerai pažįsta nuo vaikystės ir su malonumu prisimena joje vykusias pirmąsias romantiškas poros atostogas.

Įdomu, kad visi trys koncerte skambėsiantys kūriniai turi sąlyčio taškų, ir tai padiktavo programos pavadinimą „Balaganinis teatras“.

Pasak L.Geniušo, skambės kūriniai, „paremti balaganinio teatro stilistika ir „comedie del arte“ bufonada“. Tai XX a. pirmoje pusėje parašytos kompozicijos: S. Prokofjevo „Pasaka apie juokdarį“, D.Milhaud siuita dviem fortepijonams „Skaramušas“ ir I.Stravinskio baletas „Petruška“.

S.Prokofjevas daug savo kūrybinių galių skyrė teatrui – parašė 7 operas ir 8 baletus. „Pasaka apie juokdarį“ – pirmasis kompozitoriaus baigtas rašyti baletas, dabar dažniausiai atliekamas kaip koncertinis simfoninis kūrinys. Šioje programoje klausytojai išgirs jo aranžuotę dviem fortepijonams.

Siuitos „Skaramušas“ autorius D.Milhaud vis turėdavo grįžti prie šio kūrinio – leidėjų pageidavimu ruošdavo naujas aranžuotes skirtingoms instrumentų sudėtims, tarp jų – ir dviem fortepijonams. Trečioji kūrinio dalis „Brazileira“ – akivaizdi nuoroda į šalį, kurioje prancūzų kompozitorius gyveno tik kelerius metus, tačiau visam gyvenimui liko įkvėptas jos kultūros.

Tūkstančio ir vieno stiliaus kompozitoriumi praminto I.Stravinskio muzika teatrui iki šiol atliekama labai dažnai. Jo baletas „Petruška“, pasak autoriaus, yra „linksmos 4 paveikslų scenos“, trunkančios apie 40 minučių.

Kūrinio veiksmas vyksta XIX a. I pusėje Sankt Peterburgo aikštėje, kur švenčiamos Užgavėnės. Spalvingo rusiško karnavalo fone atgyja trijų lėlių istorija... Geniušų duetas atliks paties autoriaus parengtą baleto transkripciją dviem fortepijonams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.