„Trimito“ premjera Timofejaus Dokšicerio gimimo 100-osioms metinėms su Sergejumi Nakariakovu

Spalvingoje ir įvairialypėje valstybinio pučiamųjų instrumentų orkestro „Trimitas“ rudens sezono programoje artėja dar vienas ypatingas įvykis – lapkričio 16 d. 18 val. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Didžiojoje salėje skambės koncertas, skirtas vieno garsiausių trimito virtuozų Timofejaus Dokšicerio gimimo 100-osioms metinėms.

Šiemet minimos vieno garsiausių trimito virtuozų T.Dokšicerio gimimo 100-osios metinės.
Šiemet minimos vieno garsiausių trimito virtuozų T.Dokšicerio gimimo 100-osios metinės.
Orkestras „Trimitas“ parengė programą trimitininkui T.Dokšiceriui atminti.<br>D.Matvejevo nuotr.
Orkestras „Trimitas“ parengė programą trimitininkui T.Dokšiceriui atminti.<br>D.Matvejevo nuotr.
S.Nakariakovas yra tituluojamas vienu iš penkių įtakingiausių pasaulio trimitininkų.
S.Nakariakovas yra tituluojamas vienu iš penkių įtakingiausių pasaulio trimitininkų.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 13, 2021, 1:11 AM, atnaujinta Nov 15, 2021, 10:49 AM

T.Dokšiceris paskutinį savo gyvenimo dešimtmetį praleido Vilniuje, tad paminėti šio iškilaus menininko saitus su Lietuva, anot orkestro „Trimitas“ vadovo prof. dr. Antano Kučinsko, būtina: „Norėdami išlaikyti gyvą santykį su T.Dokšicerio asmenybe, nusprendėme surengti kompozitorių konkursą, kuriame varžytųsi kūriniai trimitui ar keliems trimitams su orkestru.

Vengdami įprasto reveranso koncertine forma, savaip aktualizavome T.Dokšicerio legendą. Šio konkurso nugalėtoju tapo kompozitorius Jonas Tamulionis, kurio kūrinio premjera skambės koncerte.“

Koncerte dalyvaus ir šių laikų Trimito Paganiniu, Trimito Karuzo ir kitais skambiais vardais tituluojamas trimitininkas Sergejus Nakariakovas, kurio pasirodymai pasaulio koncertų salėse nepalieka abejingų.

„Jis groja taip lengvai, kaip mes kvėpuojame“, – taip po jo koncerto JAV rašė dienraštis „San Francisco Chronicle“.

Dar jaunystėje talentingo berniuko šeima išvyko į Izraelį, kad sūnus galėtų nevaržomai siekti tarptautinės karjeros.

Šiandien S.Nakariakovas yra tituluojamas vienu iš penkių įtakingiausių pasaulio trimitininkų ir yra laukiamas garsiausiose pasaulio koncertų salėse – Los Andželo „Hollywood Bowl“, Niujorko Linkolno centro, Londono karališkojoje festivalių, Karališkojoje Alberto, Paryžiaus Eliziejaus laukų ir kitose prestižinėse salėse su geriausiais pasaulio simfoniniais orkestrais.

Kritikai trimitininkui negaili pagyrų: „S.Nakariakovas nuostabiai valdo garso spalvą ir dinamiką: jis gali groti garsiai, bet šaižiai – niekada. Tad jo atliekami kūriniai tampa neįtikėtinai iškalbingi“, – rašė įtakingas Didžiosios Britanijos laikraštis „The Sunday Times“.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje lapkričio 17 d. taip pat vyks meistriškumo kursai, kurių metu S.Nakariakovas susitiks su jaunosios kartos muzikais, lavins jų profesinius įgūdžius.

Anot orkestro vadovo prof. dr. A.Kučinsko, „bendradarbiavimas su Lietuvos muzikos ir teatro akademija, meistriškumo kursai yra svarbi mūsų veiklos dalis, kelianti pučiamųjų kultūros kokybę, atlikimo standartus bei ugdanti jaunuosius muzikus“.

Programoje taip pat skambės Aleksandro Arutuniano, Gustavo Holsto, Lino Rupšlaukio, Erico Whitacre'io, Torsteino Aagaardo–Nilseno kūriniai.

Juos diriguos L.Rupšlaukis – jaunosios kartos trimitininkas, kompozitorius bei dirigentas, kurio veikla pastaraisiais metais sulaukia pripažinimo ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.