Architektui Jonui Kristupui Glaubicui skirtas koncertas šįkart skambės Šv. Jonų bažnyčioje

„Vilniaus baroko veidas“ – taip pavadintas tarptautinio senosios muzikos ansamblio „Canto Fiorito“ rengiamas koncertų ciklas, skirtas didžiajam Vilniaus baroko mokyklos architektūros meistrui Jonui Kristupui Glaubicui (Johann Christoph Glaubitz), sukūrusiam savitą vėlyvojo baroko stilistiką ir išpuošusiam Vilnių unikaliais bažnyčių bokštais, kurie sufomavo Vilniaus senamiesčio dominantes, išskirtinį šio miesto veidą.

Ansamblio „Canto Fiorito“ koncertas Šv.Kotrynos bažnyčioje Vilniuje.<br>M.Endriuškos nuotr.
Ansamblio „Canto Fiorito“ koncertas Šv.Kotrynos bažnyčioje Vilniuje.<br>M.Endriuškos nuotr.
J.K.Glaubicui skirtame koncerta dalyvaus istorinių styginių instrumentų kvartetas iš Jungtinės Karalystės „Richter Ensemble“.
J.K.Glaubicui skirtame koncerta dalyvaus istorinių styginių instrumentų kvartetas iš Jungtinės Karalystės „Richter Ensemble“.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 19, 2021, 5:11 PM

Ciklo koncertuose publika kviečiama pasiklausyti J.K.Glaubico laikų ir stiliaus muzikos, istoriniais instrumentais atliekamos jo sukurtose bažnyčiose.

2019 metais šiam architektui skirtas koncertas įvyko bažnyčioje, dėl kurios 1737 m. jis ir atvyko į Lietuvos sostinę – Vilniaus evangelikų liuteronų šventovėje, pernai – po Šv.Kotrynos skliautais, o šiemet skambės Šv.Jonų bažnyčioje, daugelio laikomoje iškiliausiu J.K.Glaubico darbu. Kaip ir visi šio J.K.Glaubicui skirto ciklo renginiai, atliekantys svarbią edukacinę misiją, koncertas bus nemokamas.

Lapkričio 25 d. 19 val. 30 min. koncertą Šv.Jonų bažnyčioje Vilniuje pradės LDK baroko architektūros ir dailės tyrinėtojos dr. Auksės Kaladžinskaitės trumpa įžanginė paskaita apie J.K.Glaubicą.

Projekto meno vadovo Rodrigo Calveyros sudarytą vėlyvojo baroko muzikos programą atliks ne tik „Canto Fiorito“ ir nuolatinis šio ciklo partneris „Nova Silesia“ iš Lenkijos, bet ir istorinių styginių instrumentų kvartetas iš Jungtinės Karalystės „Richter Ensemble“, vadovaujamas žymaus baroko smuikininko Rodolfo Richterio.

Privilegiją išgirsti šį kvartetą iki šiol turėjo tik Kretingos senosios muzikos festivalio klausytojai, o dabar su ansambliu susipažins ir sostinės publika. Trijų senosios muzikos ansamblių sudėtis leis pristatyti ir didesnės apimties, kameriniam orkestrui skirtus kūrinius. 

Koncerte „Vilniaus baroko veidas III“ Šv.Jonų bažnyčioje skambės J.K.Glaubico laikų LDK valdovo Augusto II Dresdeno dvaro muzika – Johanno Adolpho Hasse's ir Nicolos Porporos vokaliniai bei instrumentiniai kūriniai.

Į programą įtraukta ir Georgo Philippo Telemanno kūryba – G.Ph.Telemannas yra dirbęs Silezijoje, kur gimė J.K.Glaubicas.

Programos akcentas – J.A.Hasse's kūrinys „Miserere“, skirtas styginių orkestrui ir neįprastai dainininkų sudėčiai – keturiems moteriškiems balsams, kurie sukurs išties angelišką skambesį. 


Koncerto atlikėjai: „Canto Fiorito“: Lina Dambrauskaitė ir Ieva Gaidamavičiūtė (sopranai),  Renata Dubinskaitė ir Saulė Šerytė (mecosopranai). Rodrigo Calveyra, išilginės fleitos, projekto meno vadovas.
 
„Richter Ensemble“: Rodolfo Richteris (barokininis smuikas, ansamblio meno vadovas), Rebecca Huber (barokinis smuikas), Davidas Wishas (barokinis altas), Andersonas Fiorelli (barokinė violončelė).
 
„Nova Silesia“: Tomaszas Wesolowskis (barokinis fagotas), Agnieszka Wesolowska (vargonėliai, klavesinas).

Koncertas nemokamas. Reikalinga registracija į koncertą internetu https://docs.google.com/forms/d/10SkW3Ns9j7tc4Arx_qycXypHJMJb2itPKSIifny1FVI/edit arba koncerto vietoje. Tikrinami galimybių pasai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.