Pianisto Dmitrijaus Maiborodos koncertinėje programoje – M. K. Čiurlionio muzikos atspindžiai

Pirmą kartą Lietuvoje viešės ir romantiško polėkio kupiną koncertinę programą „Dialogai su Čiurlioniu“ lapkričio 29 d. 18 val. Valdovų rūmuose atliks vienas geriausių jaunosios kartos pianistų Dmitrijus Maiboroda (Vokietija, Rusija).

Rusų pianistas D.Maiboroda interpretuos M.K.Čiurlionį.<br> M.Linke nuotr.
Rusų pianistas D.Maiboroda interpretuos M.K.Čiurlionį.<br> M.Linke nuotr.
Rusų pianistas D.Maiboroda interpretuos M.K.Čiurlionį.<br>S.Schramke nuotr.
Rusų pianistas D.Maiboroda interpretuos M.K.Čiurlionį.<br>S.Schramke nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 26, 2021, 10:42 AM

„Įspūdžiai pradėjus mokytis Mikalojaus Konstantino Čiurlionio muzikos labai ryškūs: kūriniuose jaučiu glaudų ryšį su menininko paveikslais, su abstrakčiais, fantastiškais įvaizdžiais, kuriuos muzikoje jis įgyvendina tiek romantine, tiek ekspresionistine muzikos kalba.

M.K.Čiurlionio paveikslai padeda dar labiau panirti į paslaptingą jo muzikos pasaulį ir surasti naujus interpretavimo kelius“, – apie pirmąjį susidūrimą su M.K.Čiurlionio kūryba pasakojo pianistas D.Maiboroda. 

Paskutinį rudens pirmadienį Valdovų rūmuose klausytojai išgirs unikalią kūrybinio dialogo tarp trijų dvidešimtojo amžiaus pradžios kompozitorių ir pianistų – M.K.Čiurlionio, Sergejaus Rachmaninovo ir Nikolajaus Medtnerio – interpretaciją.

Pianistas D.Maiboroda atliks M.K.Čiurlionio pjeses, preliudus ir variacijas, kurias įstabiai papildys ir įrėmins 1918 metais sukurta poetišku ilgesiu dvelkianti N.Medtnerio „Sonata-prisiminimas“, op. 38 Nr. 1, ir 1913 metais S.Rachmaninovo sukurta dramatiško polėkio kupina antroji sonata fortepijonui b-moll, op. 36.

„Galvodamas apie lapkričio 29-osios programą labai norėjau parodyti M.K.Čiurlionio muzikos žanrų skirtingumą, taip pat sugretinti labai dažnai atliekamus kūrinius, kaip Noktiurnas op. 6, ir labai retai atliekamas „Sefaa Esec“ variacijas,“ – koncertinę programą pristatė D.Maiboroda.

Atlikėjas proveržio sulaukė pelnęs laureato vardą prestižiniuose Claros Haskil (2013 m., Šveicarija) ir Chaeno (2017 m., Ispanija) pianistų konkursuose.

Pastaraisiais metais D.Maiboroda koncertavo su Čaikovskio, Vienos, Londono, Turino filharmonijų orkestrais, Belgijos nacionaliniu, Bavarijos operos, Sankt Peterburgo Marijos teatro bei kitais simfoniniais orkestrais.

„22 metų Rusijos jaunuolis grojo 18 metų Rusijos jaunuolio S.Rachmaninovo koncertą Nr. 1 fis-moll. D.Maiboroda buvo nuostabus ir užtikrintas, savo aistringu be jokių užuolankų atlikimu pelnė net tris bisus“, – po pianisto debiuto su Londono filharmonijos orkestru britų dienraštyje „The Times“ teigė žymus kritikas Matthew Parris. 

Šis koncertas – tai projekto „Čiurlionio dialogai“ dalis. Jau antrus metus trunkančio projekto siekis – pristatyti M.K.Čiurlionio palikimo atšvaitus įvairiuose kultūriniuose kontekstuose, parodyti Lietuvos kultūros gerbėjams  kitose pasaulio šalyse atsirandančias M.K.Čiurlionio kūrybos interpretacijas.

Bilietus platina www.bilietai.lt. Bilietus taip pat bus galima įsigyti prie įėjimo koncerto dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?