LNSO ir saksofonų kvartetas „Signum“ paminės tango novatoriaus 100-metį

Gruodžio 18 dieną Nacionalinėje filharmonijoje pasklis šokių ritmai. Skambės programa, skirta Ástoro Piazzollos 100-mečiui. Gros Modesto Barkausko diriguojamas Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (LNSO) ir ugningasis saksofonų kvartetas „Signum“ iš Vokietijos.

 Kvartetas „Signum“.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Kvartetas „Signum“.<br> D.Matvejevo nuotr.
 M.Barkauskas.<br> D.Matvejevo nuotr.
 M.Barkauskas.<br> D.Matvejevo nuotr.
 M.Barkauskas ir LNSO.<br> D.Matvejevo nuotr.
 M.Barkauskas ir LNSO.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Kvartetas „Signum“.<br> A.Grilco nuotr.
 Kvartetas „Signum“.<br> A.Grilco nuotr.
 Kvartetas „Signum“.<br> A.Grilco nuotr.
 Kvartetas „Signum“.<br> A.Grilco nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 14, 2021, 10:38 AM

Įžymiojo tango nuevo pradininko Ástoro Piazzollos (1921–1992) kompozicijos, grįstos džiazo ir klasikinėmis formomis, sukūrė ne tik visiškai naują harmoninį ir ritminį žodyną, bet ir ryškų muzikinių emocijų pasaulį, o aistringąjį šokį iš vakarėlių ar klubų perkėlė į koncertų sales.

Šioje muzikoje nebijoma nei aštrių disonansų, nei staigių tempo ir metro permainų, jos plėtotę dažnai sudaro ir fragmentiškas dėstymas, ir nenutrūkstama improvizacija, kviečianti klausytoją nuoširdžiai pasinerti į aistros ir nostalgijos prisodrintą skambesį.

Nors praėjo jau 100 metų, Piazzollos muzika kiekvienam žmogui nepaliauja būti artima savastimi. Piazzollą Lietuvai kadaise padovanojo ištikimas tango gerbėjas Gidonas Kremeris su savo „Kremerata Baltica“. „Ar yra kas reikšmingesnio už tą emocinės įtampos kupiną muziką?“ – kadaise sakė G. Kremeris.

Kompozitoriaus gimimo 100-mečio proga jo muzika skambės koncerte Filharmonijoje, dalyvaujant saksofonų kvartetui „Signum“. „Keturi saksofonininkai, kurie sugeba įsiūbuoti pastatus“, – taip apie šį Vokietijos ansamblį rašė „Hamburger Abendblatt“.

2006 m. Kelne susibūręs kvartetas laimėjo keletą konkursų, pasirodė „Carnegie Hall“ Niujorke, o Europos koncertų salių organizacijos (ECHO) įteiktas „Kylančios žvaigždės“ (2014–2015 m.) apdovanojimas jiems atvėrė kelius į daugelį kitų prestižinių scenų: Londono „Barbican Centre“, Vienos „Konzerthaus“, Amsterdamo „Concertgebouw“, „Elbphilharmonie Hamburg“, „Konzerthaus Dortmund“, Kelno filharmoniją ir daugybę kitų. Neseniai „Signum“ buvo apdovanotas kaip geriausias ansamblis prestižiniame Vokietijos festivalyje „Festspiele Mecklenburg–Vorpommern“.

Saksofonininkų kvartetas nuolat ieško naujų idėjų ir novatoriškų meninių susitikimų. Jų eksperimentinį universalumą atspindi įdomios programos ir unikalios aranžuotės. Savitų tembrinių potėpių aranžuotėmis ansamblio nariai „nuspalvino“ ir šio koncerto kūrinius. Su LNSO kvartetas atliks Á. Piazzollos „Tango siuitą“ saksofonų kvartetui ir styginių orkestrui (Theodore’o Kerkezoso aranžuotė).

Diriguojant maestro Modestui Barkauskui, šventinėje programoje taip pat skambės Manuelio de Fallos – vieno iškiliausių pastarųjų dviejų šimtmečių ispanų kompozitorių – Siuita Nr. 1 iš baleto „Trikampė skrybėlė“, Arturo Márquezo Šokis Nr. 2, Gerónimo Gimenezo Intermedija iš sarsuelos „La boda de Luis Alonso“ ir Alberto Ginasteros šokiai iš baleto „Estansija“, beje, šiandien laikomo bene populiariausiu šio Argentinos kompozitoriaus kūriniu.

Paskutinis baleto šokis, tapęs ir paskutine, ketvirtąja siuitos dalimi, turbūt labiausiai išgarsino Ginasterą. Tai argentiniečių gaučų spalvingasis šokis malambo, kuriame vyrai rungiasi, kuris vikresnis ir ištvermingesnis. Laimi tas, kuris lieka paskutinis stovėti.

Orkestro muzikos koncertas „LNSO ir „Signum“ Ástoro Piazzollos 100-mečiui“ vyks gruodžio 18 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Primename, kad Filharmonijos koncertuose yra būtinas galimybių pasas. Daugiau informacijos: www.filharmonija.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.