Vinzoro pilies dainininkai atvežė kalėdinių linkėjimų Vilniui

Nacionalinė filharmonija savo gerbėjams švenčių proga leido rinktis visą kalėdinių ir naujametinių koncertų nuotaikų spektrą. „Kestučio Vaiginio Quartet: New York–Lithuania“ siūlė mėgautis reta galimybe vienoje scenoje išgirsti pasaulyje pripažintus džiazo atlikėjus, Lietuvos kamerinis orkestras, jau laukiant Naujųjų metų, vėl priminė nostalgiškąjį Astorą Piazzollą ir ramybės dvelksmą klasikoje.

 „The Queen's six“.<br> Rengėjų nuotr.
 „The Queen's six“.<br> Rengėjų nuotr.
 „The Queen's six“.<br> Rengėjų nuotr.
 „The Queen's six“.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Rita Aleknaitė-Bieliauskienė

2021-12-28 19:05

O štai vokalinis ansamblis iš Didžiosios Britanijos „The Queen`s six“ („Karalienės šešetas“) vakar, gruodžio 27-ąją, bylote bylojo, kad emocijas, spalvas ir pustonius jautriausiai gali išreikšti žmogaus balsas. Riksmas, prasiveržiantis pro sukąstus dantis, tyli aimana, aukštyn kylanti malda, netikėtomis artikuliacijomis trykštantis sarkazmo protrūkis, nuo žemiškos buities pakylėtas pokštas, – net iš paiko įpročio bemaiganti telefoną dama, trypiantis į ritmą atsitiktinis išsipustęs klausytojas staiga suklūsta ir miglotoje savo sieloje pajunta virpesį: gal tai kažko laukimas, gal liūdesys ar mintis prabunda...

Skirtingų biografijų, puikūs, pasaulyje žinomi vokaliniai ansambliai „The King's Singers“, „Singers United“, „Swingle Singers“, „The Swingles“, „Les Double Six“ ar lietuviškasis Artūro Noviko „Jazz Island“ geba žmogaus balsui suteikti plačiausią spalvų spektrą ir kurti vibruojančių harmonijų pasaulį.

Visi minėti vokaliniai ansambliai skirtingi. Jų meniškai atliekami džiazo standartai puikiai dera su klasikine muzika. Nuo šeštojo dešimtmečio Prancūzijoje, Didžiojoje Britanijoje kuriančių vokalinių grupių repertuare – ir renesanso, ir baroko, ir J.S.Bacho, W.A.Mozarto kūrinių, džiazo, populiariosios muzikos kūrėjų aranžuotės, originalios kompozicijos a cappella ar su instrumentiniu pritarimu.

„The Queen`s six“ įkurtas 2008 metais karalienės Elžbietos Pirmosios 450-ųjų karūnavimo metinių proga. Kolektyvas gieda Vinzoro pilyje esančioje Šv. Jurgio koplyčioje, visų iškilių karališkosios šeimos švenčių metu. Jis atlieka sakralinę ir pasaulietinę muziką, įrašinėja kompaktines plokšteles, kurių galėjome įsigyti ir Filharmonijoje.

Patį ansamblį ir jo atliekamus kūrinius koncerte nuotaikingai pristatė kalbėję visi ansamblio nariai. Vienas jų – Simonas Whiteley – produktyvus aranžuotojas. Savitai, įdomiai, kviesdamos gėrėtis ypatinga harmonijų kaita, skambėjo net ir labai populiarios dainos bei giesmės (Franzo Gruberio „Stille Nacht“, James lordo Pierpointo „Jingle Bells“ ir kt.).

Džiugesį kėlė Filharmonijos akustikoje be mikrofonų, natūraliai, išraiškingai skambėję neforsuojami balsai. Puikus buvo jų ansamblio balansas, soliniuose epizoduose išryškinęs vieno ar kito balso tembrinį savitumą. Pasigedau tik ryškesnės tikro boso linijos.

Kalėdų laikotarpiui pritaikyta koncerto programa leido išgirsti tradicinį anglų žiemos švenčių muzikinį audinį. Tačiau suskambo ir neagresyviai aranžuotos Stevie Wonderio, Beno E. Kingo ir kitų autorių dainos.

„God rest you merry, gentelmen“ – sveikino visus žaismingas, laisvai, be artistiškų fanaberijų scenoje besijaučiantis vokalinis ansamblis „The Queen`s six“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Honest Insights in Sustainability Reporting