Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje – jubiliejinis koncertas

Lietuvos chorinės muzikos bendruomenei dirigento Artūro Dambrausko atskirai pristatyti nereikia – per keturis dešimtmečius profesionalios kūrybinės veiklos maestro ne kartą buvo Lietuvos dainų švenčių ir festivalių dirigentu, tarptautinių ir respublikinių konkursų vertinimo komisijos nariu. Jo vadovaujami choro kolektyvai skynė laurus įvairiuose konkursuose Lietuvoje ir užsienyje.

Dirigento Artūro Dambrausko jubiliejinis koncertas.<br>Organizatorių nuotr.
Dirigento Artūro Dambrausko jubiliejinis koncertas.<br>Organizatorių nuotr.
Dirigentas Artūras Dambrauskas.<br>D.Matvejevo nuotr.
Dirigentas Artūras Dambrauskas.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

LNF inf.

Jan 6, 2022, 9:25 AM, atnaujinta Jan 6, 2022, 1:19 PM

Jubiliejiniam koncertui A. Dambrauskas parengė ypatingą programą, kurią 2022 m. sausio 6 d., 19 val., Lietuvos nacionalinės filharmonijos scenoje atliks gausus būrys profesionalių atlikėjų (koncertas perkeltas iš 2021.12.04 d.).

Lietuvos choro dirigentas ir pedagogas Artūras Dambrauskas (g.1961 m.) mokėsi choro dirigavimo specialybės tuometinėje Leningrado (Sankt-Peterburgo) konservatorijoje, vėliau tobulino žinias Lietuvos muzikos akademijos meno aspirantūroje. Per keturis kūrybinės veiklos dešimtmečius Dambrausko autoritetas ir nuopelnai, puoselėjant Lietuvos chorinės muzikos žanrą, yra pastebėti ir pripažinti profesinės bendruomenės.

Savo profesine patirtimi dirigentas dalijasi ir su jaunąja karta – A. Dambrauskas dėsto dirigavimą ir chorines disciplinas Vytauto Didžiojo universiteto muzikos akademijoje bei yra muzikos teorijos ir pedagogikos katedros vedėjas, profesorius.

Nuo 2015 m. maestro tapo valstybinio choro „Vilnius“ meno vadovu ir vyriausiuoju dirigentu bei tarptautinio Šv. Jokūbo festivalio meno vadovu. Šis etapas – ypatingas jo kūrybiniame kelyje – daugelį sumanymų, šiuolaikinės nacionalinės chorinės muzikos kūrybinio potencialo skatinimo iniciatyvų sieja būtent su šiuo kolektyvu. A. Dambrausko ir choro „Vilnius“ parengti projektai plačiai pasklido po Lietuvą ir ne tik – jo sumanymu išraiškingos nacionalinės chorinės muzikos programos skamba choro gastrolių metu ir užsienio šalyse. Už indėlį į Lietuvos chorinės muzikos sklaidą 2018 m. dirigentas Artūras Dambrauskas įvertintas ordinu „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi.

Jubiliejinio A. Dambrausko koncerto programoje – jautrūs ir iškalbingi kūriniai. Maestro pripažįsta laukęs, kada galės atlikti dėl pandemijos vis nukeltą Pēterio Vasko kūrinį „The Fruit of Silence“ („Tylos vaisius“) ir 2018 m. pirmą kartą Lietuvoje suskambėjusį Zitos Bružaitės penkių dalių kūrinį „Fides nostra“ („Mūsų tikėjimas“). Atlieka valstybinis choras „Vilnius“, Lietuvos kamerinis orkestras (meno vadovas ir dirigentas Sergej Krylov), solistai Lina Dambrauskaitė (sopranas), Nora Petročenko (mecosopranas), Edmundas Seilius (tenoras), Paulius Prasauskas (bosas). Skaitovas – aktorius Vaidotas Martinaitis.

„P. Vasko kūrinys – jausmingas, šviesus ir viltingas, o Bružaitės įstabų „Fides nostra“ tiesiog privalu išgirsti atvira širdimi. Gal ir banalu, bet tikiu, kad menas išgelbės pasaulį“, – pasitikdamas jubiliejų kalbėjo dirigentas Artūras Dambrauskas.

Jubiliejinis koncertas jau sausio 6 d., ketvirtadienį, 19 val., Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje. Renginys nemokamas, įleidžiami asmenys, turintys galimybių pasą (epasas.lt) arba ES skaitmeninį COVID pažymėjimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.