Pasaulio muzikos šedevrus atliks tėvas ir duktė Juozapaičiai

Sausio 19 d. Nacionalinėje filharmonijoje skambės programa „Keliaujančios dainos“, o publikai koncertuos dainininkai Ieva Barbora Juozapaitytė (sopranas) ir Vytautas Juozapaitis (baritonas) bei pianistas Darius Mažintas.

Juozapaičiai. <br>Rengėjų nuotr. 
Juozapaičiai. <br>Rengėjų nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-01-12 10:37

Pasak atlikėjų, šio kamerinio koncerto koncepcija grįsta nuoširdžiu noru išpažinti savo vertybes ir pasidalinti kūrybine patirtimi, kurią padiktavo gyvenimo pamokos. Taip pat prisiliesti prie pasaulinės muzikos šedevrų ir klausytojams pasiūlyti interpretaciją, pripildytą tyro jausmo, neatsiejamo nuo išsiilgto buvimo scenoje nostalgijos. 

Koncerte „Keliaujančios dainos“ skambės ir vokalinė, ir instrumentinė muzika: Gustavo Mahlerio dainų ciklas „Keliaujančio pameistrio dainos“ („Lieder eines fahrenden Gesellen“) baritonui ir orkestrui (tekstų autorius G. Mahleris), Maurice’o Ravelio „Trys Don Kichoto dainos Dulsinėjai“ („Trois chansons de Don Quichotte a Dulcinée“) pagal Paulio Morand’o eilėraščius ir „Penkios populiarios graikų melodijos“ („5 Mélodies populaires grecques“), Fryderyko Chopino Penki noktiurnai fortepijonui, Francisco Asenjo Barbieri Katalinos arija „De qué me sirve el trono?“ iš sarsuelos „Karūnos deimantai“ („Los diamantes de la corona“) ir Miguelio Marquéso Margaritos arija „Lagrimas mias“ iš sarsuelos „Geležinis žiedas“ („El anillo de hierro“) bei Vytauto Barkausko „Trys satyriniai paveikslėliai“ (Algimanto Pabijūno ž.).

Gustavo Mahlerio, Maurice’o Ravelio ir kitų koncerte skambėsiančių autorių kūrinių atlikimas reikalauja profesinio meistriškumo, vokalinės technikos ir asmenybinės brandos. Kaip teigia solistas Vytautas Juozapaitis: „Balso valdymo ir diapazono galimybių kontekste, drįstu teigti, su Ieva esame lygiaverčiai partneriai, tačiau gyvenimiška patirtis dėl objektyvių priežasčių yra nevienoda. Tad, esu tikras, klausytojui bus labai įdomu palyginti ir įvertinti, kaip to paties laikotarpio kompozitorių kūrybą mato ir supranta skirtingų kartų dainininkai, kuriuos sieja pats stipriausias, tėvo ir dukters, ryšys. Na, o kūrybinė bendrystė drauge su nuostabiu pianistu Dariumi Mažintu mūsų koncertui įneš ypatingo jaudulio, nes kiekvienam mūsų tai bus premjera.“

Publiką kartu keliauti kviečiantys atlikėjai atskleidžia ir gilesnius šios kelionės troškimus. „Kamerinės muzikos atlikimas reikalauja intymaus dvasinio bendrumo. Tai tarsi dar viena nebyli išpažintis, vainikuosianti meno viršenybę virš įvairiausių klystkelių, kuriuose kartais apsigauname, vertindami vieną ar kitą žmogų pagal jo vienadienius poelgius. Muzika turi ypatingą galią sujungti, kaip paskui paaiškėja, giminingas sielas. Būtent apie tai mūsų koncertas, būtent todėl esame drauge, būtent todėl kviečiame visus klausyti mūsų muzikinės išpažinties“, – sako Vytautas Juozapaitis.

Kamerinės muzikos koncertas „Keliaujančios dainos“ vyks sausio 19 d., trečiadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Kviečiame ir primename, kad Filharmonijos renginiuose yra būtinas galimybių pasas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.