Į Filharmonijos sceną sugrįžta Tarptautinio M. K. Čiurlionio pianistų konkurso nugalėtojas

Vasario 4 d. Kaune ir 5 d. Vilniuje koncertuos 2019 metais M. K. Čiurlionio konkurse triumfavęs rusų pianistas Aleksandras Kašpurinas. Su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru (LNSO) jis atliks Sergejaus Rachmaninovo Trečiąjį koncertą fortepijonui.

 A.Kašpurinas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 A.Kašpurinas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 V.Bagdonas.<br> D.Matvejevo nuotr.
 V.Bagdonas.<br> D.Matvejevo nuotr.
 R.Šervenikas diriguoja LNSO.<br> D.Matvejevo nuotr.
 R.Šervenikas diriguoja LNSO.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Kauno valstybinis choras.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Kauno valstybinis choras.<br> D.Matvejevo nuotr.
 L.Dambrauskaitė.<br> D.Matvejevo nuotr.
 L.Dambrauskaitė.<br> D.Matvejevo nuotr.
 R.Šervenikas.<br> D.Matvejevo nuotr.
 R.Šervenikas.<br> D.Matvejevo nuotr.
 R.Šervenikas ir Kauno choras.<br> D.Matvejevo nuotr.
 R.Šervenikas ir Kauno choras.<br> D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Feb 1, 2022, 10:41 AM

Simfoninės muzikos koncerte dar skambės Césaro Francko oratorija „Atpirkimas“. Ją su LNSO atliks Kauno valstybinis choras, Lina Dambrauskaitė (sopranas) ir Vladas Bagdonas (skaitovas). Programą diriguos Robertas Šervenikas.

Dalyvaudamas 2019 m. pabaigoje vykusiame M. K. Čiurlionio tarptautiniame pianistų konkurse, rusų pianistas Aleksandras Kašpurinas sužibėjo kaip itin ryškus atlikėjas – pelnė klausytojų simpatijas ir aukščiausius komisijos įvertinimus, iškovojo pirmąją premiją.

Daugelio nacionalinių ir tarptautinių konkursų laureatas, kaip solistas ir kamerinių ansamblių narys koncertavo daugelyje Europos šalių, taip pat Kinijoje, Mongolijoje, Maroke, jo įrašų yra išleidusi įrašų kompanija „Melodija“. Tarp naujausių šio pianisto pasiekimų – nugalėtojo laurai Prancūzijoje 2021 m. lapkritį vykusiame pianistų konkurse „Les Etoiles du Piano“.

A. Kašpurino sugrįžimas į Filharmonijos sceną – publikos labai laukiamas įvykis, juolab kad koncerte pianistas skambins didžiojo fortepijono poeto Sergejaus Rachmaninovo Trečiąjį koncertą. Būtent su šio rusų kompozitoriaus Antruoju koncertu solistas sukėlė tiesiog gaudžiančias ovacijas po pasirodymo M. K. Čiurlionio konkurso finale.

Trečiasis koncertas buvo viena paskutinių stambių Rachmaninovo partitūrų. Kompozitorius buvo sumanęs parašyti tokį opusą, kuris priblokštų virtuozų išlepintą amerikiečių publiką.

Koncertas labai sudėtingas techniškai, jame apstu visko – ir ugningo demoniškumo, ir tauraus lyrizmo, ir aštraus tragizmo, ir transcendentinės ramybės. Beje, pats autorius ryškiausiu savo kūrinio atlikėju laikė legendinį Vladimirą Horowitzą, o pianistas Josefas Hoffmannas, kuriam šis koncertas buvo dedikuotas, jo taip ir nepagrojo, mat opusas buvęs per sunkus...

Kitą LNSO simfoninės muzikos koncerte skambėsiantį kūrinį inicijavo Kauno valstybinis choras ir jo meno vadovas bei dirigentas Robertas Šervenikas. Su soliste Lina Dambrauskaite ir skaitovu Vladu Bagdonu bus atlikta prancūziškojo simfonizmo karaliaus Césaro Francko oratorija „Atpirkimas“ sopranui, skaitovui, mišriam chorui ir orkestrui. Jos atlikimu muzikai paminės 200-ąsias šio kompozitoriaus gimimo metines.

Valandos trukmės „Atpirkimas“ neretai apibūdinamas kaip oratorijos ir simfoninės poemos junginys. Patsai kompozitorius jį vadino „poema-simfonija“ („Poème-symphonie“).

Šią monumentalią partitūrą Franckas pradėjo rašyti 1871 m., vos įpusėjęs savo garsiąją oratoriją „Palaiminimai“. Tuo metu jis perskaitė Édouardo Blau tekstą apie pagonybės ir krikščionybės sankirtą, atpirkimą per maldą, kuris jį sukrėtė ir įkvėpė šią istoriją įgarsinti muzikoje.

Kūrinio premjera įvyko 1873-iųjų Didįjį Ketvirtadienį. Tai unikalios formos muzikos kompozicija, kurioje simfoninę poemą supa choro numeriai, soprano arijos, rečitacijos bei itin spalvinga ir meistriška orkestruote išsiskiriantis epizodas „Simfoninis interliudas“ („Morceau Symphonique“).

Didžiules lietuvių atlikėjų pajėgas sutelksiantis koncertas, kuriame pasirodys 2019 m. Tarptautinio M. K. Čiurlionio pianistų konkurso nugalėtojas Aleksandras Kašpurinas, vyks vasario 4 d., penktadienį, 18 val. Kauno valstybinėje filharmonijoje ir vasario 5 d., šeštadienį, 19 val. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje Vilniuje. Bilietus Vilniuje galima įsigyti Filharmonijos kasose ir kakava.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.