LNSO muzikos šventė – su scenos meistrais iš Vokietijos ir Kinijos

Vasario 26 d. į Nacionalinės filharmonijos sceną žengs svečiai iš Vokietijos ir Kinijos – tai vokiečių batutos meistras, Lietuvos publikai puikiai pažįstamas Kai Bumannas bei Kinijoje ir Vokietijoje studijas baigęs pianistas virtuozas Haiou Zhangas. Jų koncerte su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru (LNSO) skambės Gioacchino Rossini, Wolfgango Amadeus Mozarto ir Franzo Schuberto kūriniai.

 K.Bumannas (kairėje) ir H.Zhangas.<br> Lrytas.lt koliažas.
 K.Bumannas (kairėje) ir H.Zhangas.<br> Lrytas.lt koliažas.
 K.Bumannas. <br> D.Matvejevo nuotr.
 K.Bumannas. <br> D.Matvejevo nuotr.
 H.Zhangas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 H.Zhangas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 H.Zhangas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 H.Zhangas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 K.Bumannas. <br> D.Matvejevo nuotr.
 K.Bumannas. <br> D.Matvejevo nuotr.
 K.Bumannas ir LNSO. <br> D.Matvejevo nuotr.
 K.Bumannas ir LNSO. <br> D.Matvejevo nuotr.
 K.Bumannas ir LNSO. <br> D.Matvejevo nuotr.
 K.Bumannas ir LNSO. <br> D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lietuvos nacionalinė filharmonija

Feb 22, 2022, 9:15 AM

Vienai ar kitai programai sulaukti kūrybiškai uždegančių savo srities profesionalų iš svetur – kiekvieno orkestro svajonė. O tų scenos meistrų, kurie ypač patraukia ir įsimena, kurie orkestrui suteikia savito interpretacinio braižo, laukiama vėl.

Vienas iš tokių – jau daugiau kaip 10 metų su LNSO bendradarbiaujantis, Lietuvos publikai gerai pažįstamas vokiečių batutos maestro Kai Bumannas. Šį kartą koncertui su LNSO prie jo prisijungs tarptautinį pripažinimą savo pasirodymais Europos, Pietų ir Šiaurės Amerikos, Tolimųjų Rytų šalyse pelnęs pianistas Haiou Zhangas. Tai ne pirma pianisto viešnagė Lietuvoje – 2019 m. jis grojo rečitalį Pažaislio festivalyje.

Šio atlikėjo meistriškumą nusako jo pelnyti laurai – Didysis prizas prestižiniame V. Horowitzo pianistų konkurse bei fortepijono duetų konkurse Šenženyje, publikos prizas vadinamojoje Fortepijono olimpiadoje Bad Kisingeno vasaros festivalyje, Gundlacho muzikos bei Dr. Marijos Zbick menininkų prizai. Fortepijono meno atlikėjas mokėsi Pekino muzikos konservatorijoje bei Hanoverio aukštojoje muzikos ir teatro mokykloje (prof. Berndo Goetzke’s kl.).

Apie H. Zhango įrašytą Ferenzo Liszto kūrinių kompaktinę plokštelę kritikai sakė, jog „dėl pianisto muzikalumo ir technikos jo kuriami paveikslai tarsi atgyja... Esu tikras, išgirdęs jį Lisztas bei Horowitzas šypsotųsi.“

Kompanija „Hänssler Classic“ išleido penkis pianisto garso įrašus, 2021 m. jo naujausias solinis albumas „My 2020“ buvo nominuotas ICMA tarptautiniams klasikinės muzikos apdovanojimams, o kompaktinė plokštelė su W. A. Mozarto fortepijoniniu koncertu, atliekamu su NDR filharmonijos muzikantais, pelnė dvi nominacijas Vokietijos muzikos apdovanojimuose „Opus Klassik“.

Koncerte su LNSO pianistas skambins W.A.Mozarto Koncertą fortepijonui ir orkestrui Nr. 9 Es-dur, KV271 („Jeunehomme“). „Mano koncertai užima vietą tarp labai sudėtingų ir lengvų kūrinių; jie virtuoziški, malonūs ausiai ir netušti. Žinovas patirs malonumą, bet ir mėgėjas bus patenkintas, pats nesuvokdamas kodėl“, – yra pripažinęs pats kompozitorius.

Jo Devintasis koncertas – vienas iš ankstyvąją kūrybą vainikuojančių kūrinių. Jis stebina netikėta kontrastų jėga, brandumu, solisto ir orkestro partijų pusiausvyra, didele emocine įtampa. Alfredas Einsteinas pavadino šį kūrinį Mozarto „Herojine“ – šis pradas juntamas antroje, lėtojoje, dalyje ir finale.

Greta Vienos klasiko fortepijoninio opuso LNSO ir dirigento K. Bumanno parengtoje programoje skambės temperamentingojo italo G. Rossini uvertiūra iš operos „Italė Alžyre“ („L’Italiana in Algeri“) bei austrų romantiko, Lied žanro puoselėtojo F. Schuberto Šeštoji simfonija, kartais dar vadinama „Mažąja C-dur simfonija“, kupina subtilių gamtos vaizdų, Haydno stilistikai artimų nuotaikingų muzikinių temų, italų operų uvertiūras primenančių melodijų bei maršo ritmų.

Orkestro muzikos koncertas „Scenoje – fortepijono virtuozas Haiou Zhang ir maestro Kai Bumann“ vyks vasario 26 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Bilietus galima įsigyti Filharmonijos kasose ir kakava.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.