I. Prudnikovaitė: „Pasaulio įvykių kontekste ši muzika nuskambės kaip žmogiškumo ir taikos ilgesys“

Kovo 10-osios koncertą  Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, vadovaujamas meno vadovo ir vyr. dirigento Gintaro Rinkevičiaus, skirs vokalo menui. Valdovų rūmų scenoje pasirodys mecosopranas Ieva Prudnikovaitė ir sopranas Lina Dambrauskaitė, antrojoje koncerto dalyje Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras atliks čekų kompozitoriaus Antonino Dvořáko Aštuntąją simfoniją. Koncertą diriguos maestro iš Latvijos Martinas Uozuolinis (Mārtiņš Ozoliņš).

 I.Prudnikovaitė (kairėje) ir L.Dambrauskaitė.<br> Lrytas.lt koliažas.
 I.Prudnikovaitė (kairėje) ir L.Dambrauskaitė.<br> Lrytas.lt koliažas.
 I.Prudnikovaitė.<br> D.Matvejevo nuotr.
 I.Prudnikovaitė.<br> D.Matvejevo nuotr.
 M.Uozuolinis.<br> Rengėjų nuotr.
 M.Uozuolinis.<br> Rengėjų nuotr.
 I.Dambrauskaitė.<br> Rengėjų nuotr.
 I.Dambrauskaitė.<br> Rengėjų nuotr.
 LVSO Valdovų rūmuose.<br> D.Matvejevo nuotr.
 LVSO Valdovų rūmuose.<br> D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras

Mar 8, 2022, 5:10 PM

I. Prudnikovaitė šį vakarą publikai pristatys čekų kompozitoriaus Antonino Dvořáko (1841–1904) „Biblines dainas“ mecosopranui ir orkestrui, sukurtas pagal autoriaus atrinktus „Psalmių knygos“ tekstus. Šį įspūdingą vokalinį kūrinį kompozitorius parašė gyvendamas Niujorke, po dvejų metų, praleistų Amerikoje, beprotiškai ilgėdamasis savo gimtosios Bohemijos.

„Labai mėgstu vokalinę-simfoninę muziką, ypač ciklus. Kadangi nėra itin daug tokio repertuaro žemam balsui, nuolat esu paieškose. Šis ciklas man buvo atradimas – ypač jo spalva ir nuotaika. Biblinės dainos grįstos tekstais iš psalmių. Tai – maldos. Esu tikra, kad pasaulio įvykių kontekste jos nuskambės kaip žmogiškumo ir taikos ilgėjimasis“, – prieš koncertą sakė I. Prudnikovaitė.

Su jaunosios kartos sopranu L. Dambrauskaite Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro klausytojai galėjo susipažinti šių metų vasarį, kai solistė kartu su pianistu Petru Geniušu atliko gražiausius klasikinius meilės lyrikos kūrinius.

Baigusi klasikinio vokalo magistrantūros studijas pas prof. Sigutę Stonytę, L. Dambrauskaitė stažavosi Londono karališkosios akademijos operos studijoje. 2019 m. solistė prisijungė prie Jaunųjų atlikėjų programos Ciuriche. L. Dambrauskaitė jau yra koncertavusi Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje, Italijoje, Pietų Korėjoje, Kinijoje ir kitur.

Kovo 10 d. Valdovų rūmuose solistė atliks G. Donizetti, J. Offenbacho, L. Bernsteino operų arijas.

Antrojoje koncerto dalyje skambės A. Dvořáko Aštuntoji simfonija. 1889 m. A. Dvořákas buvo išrinktas Bohemijos mokslų, literatūros ir meno akademijos nariu. Reikšdamas gilią padėką, kompozitorius šia proga nusprendė parašyti simfoniją.

Darbas jam sekėsi puikiai – per du su puse mėnesio simfonija buvo baigta, o jau kitų metų pradžioje įvyko jos premjera Prahoje, diriguojama paties kompozitoriaus. A. Dvořákas stengėsi, kad simfonija skirtųsi nuo prieš tai buvusiųjų, rašė apie minčių raišką joje „nauju būdu“.

Aštuntoji iš tiesų išsiskyrė ne tik iš visų A. Dvořáko simfonijų, bet ir iš kitų to laikotarpio darbų – buvo šviesi, gyvybinga, įkvėpta A. Dvořáko taip mylimos Bohemijos liaudies muzikos.

Koncerte Lietuvos valstybiniam simfoniniam orkestrui diriguos vienas žymiausių Latvijos dirigentų – Latvijos nacionalinės operos vyr. dirigentas M.Uozuolinis. Nuo 2010 m. dirigentas yra Latvijos muzikos akademijos Orkestrinio dirigavimo katedros vadovas.

Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro koncertas „Ieva Prudnikovaitė ir Lina Dambrauskaitė: vokalo menas“ įvyks 2022 m. kovo 10 d. 19 val. Valdovų rūmuose. Dirigentas Mārtiņš Ozoliņš. Bilietų galite įsigyti Vilniaus kongresų rūmų, „Tiketos“ ir „Teatrai.lt“ kasose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.