Klaipėdoje pianistė Onutė Gražinytė pristatys naują programą – pavasariu alsuojantį preliudą

Jaunosios kartos pianistė Onutė Gražinytė Klaipėdos koncertų salėje pristatys naują koncertinę programą „Pavasario preliudas“.

 Pianistė O.Gražinytė koncertuos Klaipėdoje. <br> V.Petriko nuotr.
 Pianistė O.Gražinytė koncertuos Klaipėdoje. <br> V.Petriko nuotr.
 Pianistė O.Gražinytė koncertuos Klaipėdoje. <br> J.Anusauskienės nuotr.
 Pianistė O.Gražinytė koncertuos Klaipėdoje. <br> J.Anusauskienės nuotr.
 Pianistė O.Gražinytė koncertuos Klaipėdoje. <br> J.Anusauskienės nuotr.
 Pianistė O.Gražinytė koncertuos Klaipėdoje. <br> J.Anusauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 26, 2022, 10:36 AM, atnaujinta Mar 26, 2022, 11:30 AM

Atlikėja teigė, kad jos rečitalis bus tarsi įžanga į pavasarį, spalvas, džiaugsmą, šviežumą ir jausmų versmes. Koncerto programoje skambės fortepijonui kūrusių įvairių epochų kompozitorių kūriniai. 

Gražinių pavardėje užkoduotas talentas

O.Gražinytės tėtis – choro dirigentas Romualdas Gražinis, mama – pianistė Sigutė Gražinienė, sesuo – žymi visame pasaulyje orkestro dirigentė Mirga Gražinytė–Tyla.

O.Gražinytė skambinti fortepijonu mokėsi Nacionalinėje M.K.Čiurlionio menų mokykloje, vėliau Vokietijoje, Hanoverio muzikos, teatro ir medijos akademijoje bei Berlyno Hannso Eislerio muzikos akademijoje. 

Jaunoji pianistė reguliariai muzikuoja Lietuvoje, ne tik kaip solistė, bet ir kaip kamerinių orkestrų narė yra aplankiusi Lenkiją, Šveicariją, Vokietiją, Prancūziją ir kitas valstybes.

Pastaruoju metu O.Gražinytė sulaukia vis daugiau įtakingų kritikų įvertinimų ir profesionalų atsiliepimų.

Idėją sugretinti kompozitorius pasiūlė tėtis

O.Gražinytė pasakojo: „Tėčio pasiūlyta idėja sugretinti kompozitorius man patiko ir ją brandinau kelis mėnesius. Šiuos preliudus dėliojau ne pagal kompozitorius (t. y. Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, tada Aleksandras Skriabinas ir pabaigoje Olivier Messiaenas), o pagal tonacijas, sugretinimus ar priešpastatymus, kurie sukūrė tam tikrą dramaturgiją. Šiuo nedideliu ciklu labai džiaugiuosi ir tikiu.“ 

O.Gražinytės rečitalio programoje „Pavasario preliudas“ skambės fortepijonui skirti kūriniai, kuriuos parašė Josephas Haydnas, Fryderykas Chopinas, A.Skriabinas, O.Messiaenas ir M.K.Čiurlionis.

Pianistė atrado, kad pavasarišką programą vienija ir spalvų tema: „M.K.Čiurlionis buvo dailininkas, A.Skriabinas, girdėdamas garsus bei harmonijas, matė tam tikras spalvas, o O.Messiaenas prie visų ankstyvųjų preliudų pavadinimų yra parašęs ir konkrečius spalvinius komentarus.

Šalia preliudų programoje priderinau jausminiai spalvingą F.Chopino muziką bei J.Haydno Sonatą As-dur, kuri yra tikras pavasarinis spindulėlis, tobula savo netobulumais ir man kažkuo labai barokiška“.

Pianistės O.Gražinytės koncertinė programa „Pavasario preliudas“. Kovo 29 d. 18 val. 30 min. Klaipėdos koncertų salė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.