47-asis festivalis „Klaipėdos muzikos pavasaris“ laukia pasaulinių žvaigždžių

„Muzikos reikia tiesiog klausytis! Jei įsiklausysi, tikrai išgirsi ir atrasi šį bei tą sau artimo!“ – tokiu šūkiu Klaipėdos koncertų salė pasitiks 47-ąjį festivalį „Klaipėdos muzikos pavasaris“. Seniausias Lietuvoje klasikinės muzikos festivalis šiemet vyks balandžio 2–29 d.

 „The King’s Singers“.<br>F.Marshallo nuotr.
 „The King’s Singers“.<br>F.Marshallo nuotr.
 G.Šlekytė.<br>D.Matvejevo nuotr.
 G.Šlekytė.<br>D.Matvejevo nuotr.
 H.Ticciati. <br>K.Kikkaso nuotr.
 H.Ticciati. <br>K.Kikkaso nuotr.
 D.Nordio.<br> Rengėjų nuotr.
 D.Nordio.<br> Rengėjų nuotr.
 Klaipėdos choras „Aukuras“.<br> V.Petriko nuotr.
 Klaipėdos choras „Aukuras“.<br> V.Petriko nuotr.
  „Trimito skrydis“ .<br> Rengėjų nuotr.
  „Trimito skrydis“ .<br> Rengėjų nuotr.
 Klaipėdos kamerinis orkestras.<br> V.Petriko nuotr.
 Klaipėdos kamerinis orkestras.<br> V.Petriko nuotr.
 Festivalį pradės monodrama „Tuščios valandos“.<br> V.Petriko nuotr.
 Festivalį pradės monodrama „Tuščios valandos“.<br> V.Petriko nuotr.
 Festivalį pradės monodrama „Tuščios valandos“.<br> V.Petriko nuotr.
 Festivalį pradės monodrama „Tuščios valandos“.<br> V.Petriko nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Apr 2, 2022, 9:56 AM

Jis pristatys stambių orkestrinių žanrų programas, kuriose pasirodys aukščiausio meninio lygio orkestrai: Lietuvos nacionalinis simfoninis, Klaipėdos kamerinis bei tarptautinėse scenose žinomas stygininkų kolektyvas iš Švedijos „O/Modernt“.

Pirmą kartą į Koncertų salę atvyks vienas garsiausių pasaulio vokalinių ansamblių „The King’s Singers“ iš Didžiosios Britanijos. Klausytojai scenoje išvys ir teatralizuotus projektus – operą bei edukacinį koncertą šeimai. Klaipėdiečiai ir miesto svečiai taip pat kviečiami į nemokamus koncertus Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje.

Netipiški festivalio žanrai

Balandžio 2 d. festivalį atidarys ispanų kompozitoriaus Ricardo Llorcos opera–monodrama „Tuščios valandos“ („The Empty Hours“). Operos veiksmas sukasi apie vienišą moterį, turinčią priklausomybę nuo interneto ir gyvenančią savo fantazijų pasaulyje. Siužetas atskleidžia itin aktualias dabarties problemas – visuomenės susiskaldymą, izoliaciją ir technologinę pažangą lydintį tapatybės praradimą.

Operą režisavo LR Kultūros ministerijos „Metų debiuto“ premijos laureatė, „Auksinio scenos kryžiaus“ nominantė, teatro režisierė Loreta Vaskova. Solisčių partijas atliks sopranas Agnė Stančikaitė ir aktorė Monika Valkūnaitė. Operoje grieš Klaipėdos kamerinis orkestras (meno vadovas Mindaugas Bačkus) ir vokalinis ansamblis „Singchronize“ (meno vadovas Egidijus Kaveckas).

Vaikams ir šeimai skirta muzikinė–edukacinė pasaka „Trimito skrydis“ vyks balandžio 7 d. Koncerte jaunieji klausytojai bus supažindinami su pasaulio muzika. Salė virs lėktuvu, o publika – jo keleiviais.

Dar prieš spektaklį veiksmas primins keleivių įlaipinimą į lėktuvą. Su skrydžiui diriguojančiais muzikinio lėktuvo pilotais Rainaru ir Vizaru bei stiuardesėmis, klausytojai apkeliaus pasaulio žemynus, išgirs įvairių kraštų muziką, pasieks tolimąją Antarktidą ir Mėnulį.

Koncerte gros Valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“ (vadovas Antanas Kučinskas, vyr. dirigentas Leif Karlsson), vaidins Aleksas Kazanavičius ir Tadas Šileika, kuris taip pat diriguos orkestrui. Koncerto režisierė ir scenarijaus autorė – Birutė Mar.

Velykoms – nemokami koncertai

Verbų sekmadienį, balandžio 10 d., prieš prasidedant Didžiajai Velykų savaitei, Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje skambės šiam laikotarpiui skirtas nemokamas koncertas „Septyni paskutiniai Kristaus žodžiai“. Klaipėdos kamerinis orkestras atliks Josepho Haydno „Septynis paskutinius mūsų Išganytojo žodžius ant kryžiaus“. Kūrinys susideda iš įžangos, septynių sonatų ir finalo.

Kompozicija keri muzikos grožiu ir gelme. Ji kviečia klausytojus stabtelėti ir pagalvoti apie tikėjimą, gyvenimo prasmę ir tikrąsias tiesas. „Introdukcijos ir septynių sonatų muzika jaudina nuoširdumu, gilumu, išradingumu, tragišku patosu. Po sonatų einąs žemės drebėjimo vaizdas – įspūdinga dramatinė kūrinio kulminacija.

Šis muzikinis paveikslas trunka gana trumpai, tačiau yra labai ekspresyvus, dramatinis ir nepraradęs emocinės jėgos iki šių dienų“, – apie būsimą programą pasakojo Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovas Mindaugas Bačkus.

Šiemet festivalyje „Klaipėdos muzikos pavasaris“ bus pristatytos net dvi programos, kurių miesto gyventojai ir svečiai galės klausytis nemokamai. Antrasis koncertas skambės Atvelykio sekmadienį, balandžio 24 d., Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje.

Klaipėdos choras „Aukuras“, vadovaujamas meno vadovo ir dirigento Alfonso Vildžiūno ir Kauno pučiamųjų instrumentų orkestras „Ąžuolynas“, diriguojamas vyr. dirigento Giedriaus Vaznio, parengė programą, kurioje skambės Nyderlandų kompozitoriaus Jacobo de Haano „Missa brevis“ (lot. trumposios mišios).

Koncerto metu klausytojai išgirs užsienio ir lietuvių autorių giesmių, kurias vainikuos populiarioji „Amazing Grace“ („Dangaus malonė nuostabi“). Visame pasaulyje šiandien populiarią giesmę prieš kelis šimtmečius sukūrė Johnas Newtonas, o jos pagrindu amerikiečių kompozitorius Frankas Ticheli sukomponavo kūrinį pučiamųjų instrumentų orkestrui.

Laukiamiausios programos

Balandžio 12 d. į Klaipėdos koncertų salę atvyksta švedų orkestras „O/Modernt“. Vadovaujami smuikininko Hugo Ticciati, dešimt kameriniame orkestre griežiančių aukščiausio lygio stygininkų iš visos Europos atlieka nutolusias nuo nusistovėjusių griežtų taisyklių programas. „O/Modernt“ savo koncertuose stengiasi kuo išmoningiau atskleisti meninius ryšius tarp to, kas sena ir nauja – laikui nepavaldžią meninę raišką.

Orkestro įkūrėjas H. Ticciati garsėja intelektualiu požiūriu į muzikavimą, kurį sieja su literatūra, filosofija ir netgi meditacija, o garsus estų kompozitorius Arvo Pärtas šį kūrybingą atlikėją apibūdino kaip žmogų, turintį retą sugebėjimą perteikti muzikos gelmę. Šio kompozitoriaus muzika skambės būsimoje H. Ticciati bei jo kolektyvo programoje Klaipėdos koncertų salės scenoje.

Balandžio 21 d. pirmą kartą į uostamiestį atvyksta pasaulinio garso žvaigždės, kolektyvas iš Jungtinės Karalystės „The King‘s Singers“. Atlikėjai dažnai pasirodo didžiausiose Australijos, Naujosios Zelandijos, Pietų Afrikos, Kanados, Jungtinių Amerikos Valstijų, Europos ir kitų pasaulio šalių koncertų salėse.

„Mes pasakojame istorijas per muziką. Dauguma kūrinių pasakoja nuostabias, įkvepiančias, smagias istorijas, kurioms muziką sukūrė vieni iškiliausių praėjusio šimtmečio kompozitorių. Šioje programoje norime su publika pasidalyti keliais mėgstamiausiais kūriniais, sukurtų nuostabiausių pasaulio muzikinių protų“, – būsimą programą pristato a cappella dainuojantys atlikėjai.

„The King‘s Singers“ koncerte taip pat skambės šiuolaikiniai opusai, kurie darniai susipins su Renesanso kompozitorių muzika, nuo pirmųjų ansamblio gyvavimo metų tapusia jo išskirtine vizitine kortele.

Pabaigai – simfoninė ir kamerinė muzika

Balandžio 22 d. koncertinę programą „Muzikos riteriai ir damos“ pristatys Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas jaunosios kartos lietuvių dirigentės Giedrės Šlekytės. Koncerte „Muzikos riteriai ir damos“ solo partiją atliks Lietuvos kamerinio orkestro meno vadovas ir dirigentas, smuikininkas Sergejus Krylovas, pasižymintis kunkuliuojančiu muzikavimu, intensyviu lyriškumu ir kerinčio grožio muzikavimu.

S.Krylovas su orkestru atliks Sofijos Gubaidulinos „Offertorium“, kuris šiai vienai žymiausių rusų–totorių kilmės kompozitorių atnešė pasaulinį pripažinimą. Kitoje koncerto dalyje Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras atliks Johanneso Brahmso Simfoniją Nr. 2.

Balandžio 29 d festivalį „Klaipėdos muzikos pavasaris“ vainikuos Klaipėdos kamerinio orkestro ir italų smuikininko Domenico Nordio koncertinė programa. Smuikininkas yra pirmasis ir vienintelis italas 1988 m. pelnęs Europos „Grand Prix“ apdovanojimą, nuolat koncertuojantis prestižinėse pasaulio koncertų salėse.

Pasak orkestro meno vadovo Mindaugo Bačkaus, „Būsimos programos mintis remiasi išskirtiniu Maestro Nordio virtuoziškumu ir unikaliu smuiko skambesiu. Nordio yra koncertavęs Milano, Niujorko, Londono ir daugelyje kitų prestižinių pasaulio koncertų salių.

Koncertavo su Londono nacionaliniu, Prancūzijos nacionaliniu, Šveicarijos ir kitais žymiais pasaulio simfoniniais orkestrais. Todėl tokio išskirtinio smuikininko koncertas yra tikra dovana festivaliui ir jo klausytojams“.

Klaipėdos kamerinio orkestro meistriškumas, kūrybinė energija ir polėkis kaskart nustebina publiką netikėtais eksperimentais, įdomiomis klasikos ir šiuolaikinių autorių kūrinių interpretacijomis.

Festivalio „Klaipėdos muzikos pavasaris“ programa:

Balandžio 2 d., 18.30 val.

Opera-monodrama „Tuščios valandos“

Kompozitorius Ricardo Llorca

Klaipėdos kamerinis orkestras

Meno vadovas Mindaugas Bačkus

Vokalinis ansamblis „Singchronize“

Meno vadovas Egidijus Kaveckas

Solistė Agnė Stančikaitė (sopranas)

Aktorė Monika Valkūnaitė

Gaivilė Simaitytė (fortepijonas)

Dirigentas Alexis Soriano (Ispanija)

Režisierė Loreta Vaskova

Kostiumų dailininkė Žaneta Černė

Vaizdo projekcijų autorius Rimas Sakalauskas

Bilietai – 15,20 Eur

Balandžio 7 d., 18.30 val.

Trimito skrydis

Muzikinė edukacinė pasaka visai šeimai

Valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“

Vadovas Antanas Kučinskas

Vyr. dirigentas Leif Karlsson

Režisierė ir scenarijaus autorė Birutė Mar

Dailininkė Indrė Pačėsaitė

Vaizdo projekcijų autorius Karolis Bratkauskas

Lėktuvo pilotai:

Aleksas Kazanavičius (aktorius), Tadas Šileika (dirigentas)

Bilietai – 9,20 Eur

Balandžio 10 d., 19 val. Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčia

Septyni paskutiniai Kristaus žodžiai

Klaipėdos kamerinis orkestras

Meno vadovas Mindaugas Bačkus

Programa: Joseph Haydn. Septyni paskutiniai Jėzaus Kristaus žodžiai ant kryžiaus

Nemokamai

Balandžio 12 d., 18.30 val.

„O‘Modernt“ sujungia sena ir nauja

Orkestras „O‘Modernt“ (Švedija)

Meno vadovas, dirigentas ir solistas Hugo Ticciati (smuikas, Jungtinė Karalystė–Švedija)

Programa: Hildegard von Bingen, Henry Purcell, Ludwig van Beethoven, Benjamin Britten, Arvo Pärt

Bilietai – 19,20 Eur

Balandžio 21 d., 18.30 val.

„The King’s Singers“ ir jų šedevrai

Vokalinis ansamblis „The King’s Singers“ (Jungtinė Karalystė):

Patrick Dunachie, Edward Button (kontratenorai), Julian Gregory (tenoras), Christopher Bruerton, Nick Ashby (baritonas), Jonathan Howard (bosas)

Programa: György Ligeti, Luciano Berio, Geoffrey Poole, Judith Bingham, Bob Chilcott, Giancarlo Menotti, Stanley Glasser, Paul Drayton, Willian Byrd, Clément Janequin

Bilietai – 19,20 Eur

Balandžio 22 d., 18.30 val.

Muzikos riteriai ir damos

Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras

Meno vadovas ir vyr. dirigentas Modestas Pitrėnas

Solistas Sergej Krylov (smuikas, Italija,–Lietuva)

Dirigentė Giedrė Šlekytė

Programa: Sergej Rahmaninov, Sofija Gubaidulina

Bilietai – 19,20 Eur

Balandžio 24 d., 19.00 val., Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčia

Atvelykio koncertas

Kauno pučiamųjų instrumentų orkestras „Ažuolynas“

Vyr. dirigentas Giedrius Vaznys

Klaipėdos choras „Aukuras“

Meno vadovas Alfonsas Vildžiūnas

Dirigentas Giedrius Vaznys

Programa: Jacob de Haan, Frank Ticheli, Georg Friedrich Händel, Teodoras Brazys, Zita Bružaitė, Franz Karl Praßl, Henryc Jan Botor

Nemokamai

Projektto partneris – KĮ „Kauno santaka“ (logo

Balandžio 29 d., 18.30 val.

Klaipėdos kamerinis orkestras ir Domenico Nordio

Klaipėdos kamerinis orkestras

Meno vadovas Mindaugas Bačkus

Dirigentas ir solistas Domenico Nordio (smuikas, Italija)

Programa: Niccolo Paganini–Domenico Nordio, Niccolo Paganini–Giedrius Kuprevičius, Ermanno Wolf-Ferrari, Roberto Solci, Dag Wiren, Arvo Pärt

Bilietai – 15,20 Eur

Globėjas: Klaipėdos miesto savivaldybė

Didysis rėmėjas: AB „Limarko grupė“

Rėmėjas: Lietuvos kultūros taryba

Partneriai: Kultūros uostas – Klaiėda; Dienraštis „Klaipėda“, Lietuvos nacionalinė filharmonija

Informaciniai rėmėjai: LRT, dienraštis „Vakarų ekspresas“, Gargždų regioninis laikraštis „Banga“, www.kulturpolis.lt, radijo stotis „Radijo gama“, Soc. platforma „Klaipėda, aš su tavim“.

Bilietus platina BILIETAI.LT

Klaipėdos koncertų salės kasos adresas – Šaulių g. 36, Klaipėda, tel. (8 46) 41 05 66

Darbo laikas:

Pirmadienis–penktadienis – 11.00–19.15 val. (pietų pertrauka – 14.30–15.15 val.);

Šeštadienis – jei yra renginys – 2 val. iki renginio pradžios;

Sekmadienis – kasa nedirba.

Taikomos nuolaidos (pažymėtiems koncertams):

100 proc. – Klaipėdos meno mokyklų moksleiviams, studentams (Klaipėdos St. Šimkaus konservatorijos, Klaipėdos J. Karoso muzikos mokyklos, Klaipėdos E. Balsio menų gimnazijos, Klaipėdos J. Kačinsko muzikos mokyklos, LMTA Klaipėdos fakulteto, Klaipėdos A. Brako dailės mokyklos). Bilietams taikomas 1,20 Eur bilietų platintojo sistemos aptarnavimo mokestis. Nuolaida galioja tik pateikus galiojantį meno mokyklos pažymėjimą.

50 proc. – studentams, moksleiviams, pensininkams, neįgaliesiems;

Neįgaliesiems, turintiems judėjimo negalią, įėjimas nemokamas (su neįgaliojo vežimėliu), vienam lydinčiam asmeniui – 50 proc. (pateikus neįgalaus asmens pažymėjimą);

10 proc. – grupėms (20 ir daugiau žmonių).

Bilietams taikomas Bilietai LT 1,20 Eur aptarnavimo mokestis.

Į vakarinius koncertus, išskyrus edukacinius projektus, ikimokyklinio amžiaus vaikai neįleidžiami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.