Pažaislio muzikos festivalis suvienys Ukrainos ir Lietuvos meno pažibas ypatingam koncertui

Pažaislio muzikos festivalis ir „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ rugpjūčio 12 d. Pažaislio vienuolyno didžiajame kieme pakvies į išskirtinį muzikos projektą „Pasaulio muzikos žvaigždės Pažaislyje“, skirtą Ukrainai.

O.Lyniv visur ir visada primena: Ukraina yra ir ji nepasiduos.<br> Asmeninio albumo nuotr.
O.Lyniv visur ir visada primena: Ukraina yra ir ji nepasiduos.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 O.Lyniv.<br>O.Shamovo nuotr.
 O.Lyniv.<br>O.Shamovo nuotr.
 A.Bondarenko.<br>M.Trepikovos nuotr.
 A.Bondarenko.<br>M.Trepikovos nuotr.
A.Murza. <br> Asmeninio albumo nuotr.
A.Murza. <br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 4, 2022, 7:57 AM

Pasaulinio garso dirigentė ukrainietė Oksana Lyniv kartu su savo tautiečiais – baritonu Andrejumi Bondarenko, smuikininku Andrii Murza, Kauno miesto simfoniniu orkestru bei Kauno valstybiniu choru atliks programą, skirtą Tėvynei.

Koncerte, be žinomų klasikos kūrinių, daug dėmesio bus skiriama ukrainiečių kompozitorių muzikai. Visos lėšos, surinktos už parduotus bilietus, bus skirtos nuo karo nukentėjusiems ukrainiečiams paremti.

„Šie atlikėjai neabejotinai yra vieni garsiausių savo šalies ambasadorių pasaulyje. Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, vyksta daug akcijų Ukrainai ir jos žmonėms palaikyti brutalaus karo akivaizdoje. Su Oksana susipažinome dar Miunchene, jai asistuojant Kirillui Petrenko, vėliau susitikome Lvove, jos įkurto muzikos festivalio koncerte, o su Andrejumi ne kartą esame dainavę kartu, tapome artimais draugais.

Pakviečiau juos kartu koncertuoti Pažaislio muzikos festivalyje šią vasarą ir maloniai nustebau, kad tiek Oksana, tiek Andrejus, nepaisant jų didelio užimtumo, išsyk sutiko atvykti į Kauną ir yra labai dėkingi Lietuvos žmonėms už šiltą ir nuoširdų palaikymą. Beje, šiųmetis „LvivMozArt“ festivalis įvykti negalės, tad, pasak Oksanos, bent simboliškai šio koncerto dėka vienam vakarui jis bus perkeltas į Kauną“, – pasakojo Pažaislio muzikos festivalio meno vadovas Edgaras Montvidas.

O.Lyniv savo šalyje yra festivalio „LvivMozArt“ įkūrėja ir meno vadovė, Ukrainos jaunimo simfoninio orkestro (YsOU) įkūrėja, dirigentė ir meno vadovė. Tarptautinį pripažinimą pelniusi menininkė taip pat yra pirmoji italų operos teatro „Comunale di Bologna“ orkestro vyriausioji dirigentė moteris, o nuo 2022 m. ir šio teatro muzikos vadovė. 2021-aisiais ji tapo ir pirmąja moterimi dirigente, pradėjusia legendinį Bairoito operų festivalį, kuriame debiutavo opera „Skrajojantis olandas“.

O.Lyniv talentas sulaukė aukščiausio įvertinimo ir 2020-ųjų Tarptautiniuose operos apdovanojimuose („International Opera Awards“) Londone – ji buvo pripažinta geriausios dirigentės kategorijoje.

Menininkė, kartu su savo tauta išgyvenanti tamsiausią metą, savo mintis, kūrybą ir jėgas skiria tam, kad padėtų savo šaliai. Savo interviu, neseniai publikuotame „Deutsche Welle“ portale, O.Lyniv sako: „Kultūrinis frontas yra ne mažiau svarbus nei realusis.“

Jos iniciatyva ir pastangomis buvo įkurta stovykla jauniesiems menininkams, dėl Rusijos pradėto karo priverstiems palikti Ukrainą. Slovėnijos sostinėje įkurtą stovyklą „Muzika ateičiai“ jau pasiekė pirmasis šimtas jaunuolių. Jie čia galės tęsti savo muzikinį kelią, taip apsaugodami ukrainiečių kultūrą nuo šiuo metu vykstančio agresyvaus naikinimo.

Viena svarbi ir menininkei labai brangi aprangos detalė, su kuria ji pasirodo koncertuose, – plati Ukrainos vėliavos spalvų juosta aplink juosmenį – visur, visada ir visiems aiškiai primena: Ukraina yra ir ji niekada nepasiduos.

Koncerte Pažaislyje pasirodysiantys kiti Ukrainos atlikėjai – baritonas A.Bondarenko ir smuikininkas A.Murza, dirigentės sutuoktinis, taip pat yra tarptautinėse scenose pripažinti menininkai. 2011 m.

A. Bondarenko laimėjo aukščiausią apdovanojimą prestižiniame „BBC Cardiff Singer of the World“ konkurse metų dainos atlikėjo kategorijoje. Solisto repertuare yra visos pagrindinės baritono partijos, jo pasirodymais gėrėjosi „Carnegie Hall“ (JAV), „Wigmore Hall“ (JK) salių, Kelno, Berlyno, Miuncheno, Štutgarto, Ciuricho, Sidnėjaus bei kitų žinomų pasaulio operos teatrų žiūrovai. Lietuvos operos mėgėjai taip pat puikiai prisimena A. Bondarenkos sukurtą Onegino vaidmenį Dalios Ibelhauptaitės 2016 m. režisuotoje P. Čaikovskio operoje „Eugenijus Oneginas“.

Smuikininkas A.Murza greta solinės ir kamerinės muzikos atlikėjo karjeros yra tarptautinio Odesos smuikininkų konkurso įkūrėjas bei meno vadovas. Jis dalyvavo tarptautiniuose Heidelbergo, Santandero, „LvivMozArt“ festivaliuose, koncertavo daugelyje Europos, Azijos ir JAV koncertų salių.

A.Murza griežė solo su Baden-Badeno filharmonijos, Kordobos, Ukrainos nacionaliniu simfoniniu, Odesos simfoniniu orkestrais, bendradarbiavo su žymiais pasaulio dirigentais: O.Lyniv, Azizu Shokhakimovu, Pawelu Przytocki, Hobartu Earle bei Peteriu Csaba.

„Ukrainai ir jos kūrėjams „Kaunas 2022“ programos rėmuose skiriame didelį dėmesį. Europos kultūros sostinės titulas Kaunui suteikia ne tik garbingą privilegiją, bet ir atsakomybę.

Toji atsakomybė šiame kontekste – padėti Rusijos sukelto nusikalstamo karo prieš Ukrainą fone Ukrainos kūrėjams ir menininkams būti išgirstiems ir pamatytiems tarptautiniu lygmeniu. Šis projektas – tai dalis Ukrainai skirtos meninės „Kaunas 2022“ programos“, – teigė „Kaunas 2022“ vadovė Virginija Vitkienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.