Klaipėdiečių „Undinėje“ – du svarbūs debiutai

Balandžio 9-ąją Klaipėdos Žvejų rūmuose neseniai Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatytoje Antoníno Dvořáko operoje „Undinė“ pirmą kartą dainuos solistai Jurgis Jarašius (Princas) ir Vilius Trakys (Medžioklis).

 A.Dvořáko „Undinė“ Klaipėdoje.<br> O.Kasabovos nuotr.
 A.Dvořáko „Undinė“ Klaipėdoje.<br> O.Kasabovos nuotr.
 V.Trakys.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 V.Trakys.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 J.Jarašius. <br> Asmeninio albumo nuotr.
 J.Jarašius. <br> Asmeninio albumo nuotr.
B.Ignatavičiūtė - Svetimšalė Princesė.<br> O.Kasabovos nuotr.
B.Ignatavičiūtė - Svetimšalė Princesė.<br> O.Kasabovos nuotr.
 K.Nevulis - Girininkas. <br> O.Kasabovos nuotr.
 K.Nevulis - Girininkas. <br> O.Kasabovos nuotr.
 J.Butkyte - Virėjukas.<br> O.Kasabovos nuotr.
 J.Butkyte - Virėjukas.<br> O.Kasabovos nuotr.
O.Kolobovaitė (Undinė) ir K.Bondarenko (Vandenis). <br> O.Kasabovos nuotr.
O.Kolobovaitė (Undinė) ir K.Bondarenko (Vandenis). <br> O.Kasabovos nuotr.
 G.Kuzmickaitė - Ragana.<br> O.Kasabovos nuotr.
 G.Kuzmickaitė - Ragana.<br> O.Kasabovos nuotr.
 A.Dvořáko „Undinė“ Klaipėdoje.<br> O.Kasabovos nuotr.
 A.Dvořáko „Undinė“ Klaipėdoje.<br> O.Kasabovos nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

2022-04-05 12:06

„Undinės“ istoriją scenoje taip pat pasakos Ona Kolobovaitė (Undinė), Kšištofas Bondarenko (Vandenis), Beata Ignatavičiūtė (Svetimšalė Princesė), Gabrielė Kuzmickaitė (Ragana), Emilia Janina Kozłowska, Dina Mataitienė, Indra Sofia Maria Nielsen (Laumės), Kęstutis Nevulis (Girininkas) ir Judita Butkytė (Virėjukas).

J.Jarašius Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre dainuos pirmą kartą. Solistas ddiaugėsi debiutu, bet neslėpė turėjęs įveikti nemažai vokalinių iššūkių rengdamas Princo vaidmenį.

„Kadangi dainavimo yra nemažai, svarbiausia buvo paskirstyti jėgas taip, kad galėčiau kuo geriau sudainuoti. Kitas iššūkis – prisitaikyti emociškai, nes susigyvenus su šiuo vaidmeniu tam tikrose dramatiškose vietose emocijos imdavo viršų, o tada dainuoti tampa kur kas sudėtingiau. Tačiau pagrindinė užduotis buvo įsivaizduoti, koks yra mano personažas ir jo požiūris į gyvenimo įvykius. Tai padėjo susitvarkyti su emocijomis ir savo balsu“, – pasakojo debiutantas.

Anot J.Jarašiaus, „Undinės“ istorija jam labai įdomi: „Ji mane paliečia, nes yra man artima. Dirbti su puikiu režisieriumi Gyčiu Padegimu, dirigentu Tomu Ambrozaičiu, talentingais dainininkais, statytojų komanda – didelė likimo dovana. Tai išliks atmintyje kaip malonus prisiminimas“.

Kuo išskirtinis operos herojus Princas? Pasak J.Jarašiaus, tai išlepintas, lengvabūdis žmogus, kuris greitai įsimyli. „Galbūt jis toks dėl to, kad augo supamas tuštybės ir vulgarumo. Todėl jis intuityviai ieško vidinės ramybės, kurią jam galėtų suteikti kitas žmogus, tikra meilė. Tyroji Undinė – tai, ko jis ieško...“, – svarstė solistas.

Baritonas Jurgis Jarašius yra Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijos absolventas, pelnęs pirmąsias vietas tarptautiniuose konkursuose Madeiroje (Portugalija), Lonige (Italija), Kaune. Atlikėjas dainuoja Kauno valstybiniame muzikiniame teatre.

J.Jarašius koncertavo Pažaislio muzikos festivaliuose, „Didžiajame muzikų parade“, Tauragės vokalinės muzikos festivalyje, Kauno Maironio muziejuje, Kauno menininkų namuose bei kitur. Dainininkas yra gavęs LR Prezidentės Dalios Grybauskaitės padėką „Už pasiekimus tarptautiniuose konkursuose“.

J.Jarašius meistriškumą ugdo padedamas vokalo meistrų iš Austrijos, Lenkijos, Italijos, tad puikiai atlieka tiek klasikinę, tiek šiuolaikinę muziką.

„Medžioklis – nedidelis, bet, mano akimis, reikšmingas personažas. Jis stengiasi apsaugoti Princą nuo klaidų, bet jam tai ne visada pavyksta. Ką noriu juo perteikti, supras pamatę operą „Undinė“, tad visų labai laukiame spektakliuose“, – sakė Medžioklio vaidmeniu A. Dvořáko operoje debiutuosiantis V.Trakys.

Solistas kelią į didžiąją sceną skinasi savo žemaitišku užsispyrimu, darbštumu ir optimizmu. 2015 m. jis baigė muzikos pedagogikos bei klasikinio dainavimo studijų programas Klaipėdos universitete, o 2019 m. įgijo magistro kvalifikacinį laipsnį Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakultete. Tais pačiais metais solistas laimėjo pirmą vietą XX Elzbietos Kardelienės dainininkų konkurse.

Nuo 2015 m. jis dirbo Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro choro artistu, o nuo 2021 m. yra teatro solistas. Svarbiausi V.Trakio vaidmenys KVMT: Sulpicijus (G.Donizetti „Pulko duktė“), Ponas (E.Balsio „Kelionė į Tilžę“), Krivis (G.Kuprevičiaus „Prūsai“), Bertranas (P.Čaikovskio „Jolanta“), Don Bazilijus (G.Rossini „Sevilijos Kirpėjas“), Komandoras (W.A.Mozarto „Don Žuanas“), Kareivis (G.Puccini „Bohema“), Vyras I (R.Leoncavallo „Pajacai“), Ubertas (G.B.Pergolesi „Tarnaitė ponia“), Vyras I (Z.Liepinio „Paryžiaus katedra), Perčikas (J.Bocko „Smuikininkas ant stogo“), Maiklas Džeksonas (A.Kučinsko „Žvaigždžių opera“). V.Trakys taip pat dainuoja teatralizuotame E. Balsio dainų koncerte „Aš – senas jūrininkas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.