Eglės ir Žilvino meilės istoriją Klaipėdoje vėl pasakos šokėjai Julija Stankevičiūtė ir Mantas Černeckas

Balandžio 13 dieną, trečiadienį, 18.30 val. į Klaipėdos Žvejų rūmų sceną grįžta pirmieji Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro šokio spektaklio „Eglė žalčių karalienė“ pagrindinių vaidmenų atlikėjai: Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro artistė, sparčiai kylanti Lietuvos baleto žvaigždė Julija Stankevičiūtė (Eglė) ir ne vieną pagrindinį vaidmenį šiuolaikinio šokio bei baleto spektakliuose sukūręs Mantas Černeckas (Žilvinas).

Julija Stankevičiūtė (Eglė) ir Mantas Černeckas (Žilvinas).<br>M.Aleksos nuotr.
Julija Stankevičiūtė (Eglė) ir Mantas Černeckas (Žilvinas).<br>M.Aleksos nuotr.
Baletas „Eglė žalčių karalienė“.<br>M.Aleksos nuotr.
Baletas „Eglė žalčių karalienė“.<br>M.Aleksos nuotr.
J.Stankevičiūtė.<br>M.Aleksos nuotr.
J.Stankevičiūtė.<br>M.Aleksos nuotr.
Baletas „Eglė žalčių karalienė“.<br>M.Aleksos nuotr.
Baletas „Eglė žalčių karalienė“.<br>M.Aleksos nuotr.
Baletas „Eglė žalčių karalienė“.<br>M.Aleksos nuotr.
Baletas „Eglė žalčių karalienė“.<br>M.Aleksos nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

KVMT inf.

Apr 7, 2022, 4:04 PM

Tituluotas šokio spektaklis

Laiko išbandymus atlaikiusi E. Balsio muzika pajūryje atgijo originalia šiuolaikinio šokio kalba bei tapo visos Lietuvos kultūros įvykiu. „Eglė žalčių karalienė“ buvo įvertinta „Padėkos kauke“ kaip geriausia 2019 m. Klaipėdos premjera bei pelnė du „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimus: 2019-ųjų geriausiu choreografu pripažintas Martynas Rimeikis, o pagrindinio vaidmens atlikėja Julija Stankevičiūtė apdovanota kaip geriausia šokėja. „Eglė žalčių karalienė“ į Lietuvos šokio spektaklių istoriją įrašytas kaip antras lietuviškas spektaklis, transliuotas kanalu „Mezzo“, kuris turi virš 60 milijonų prenumeratorių 80-yje šalių bei yra tapęs pasauliniu kultūros sklaidos tinklu.

Eglė ir Žilvinas

J. Stankevičiūtė pastaraisiais metais atlieka pagrindinius vaidmenis Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro klasikiniuose baletuose „Žizel“, „Bajaderė“, „Korsaras“, „Don Kichotas“, „Snieguolė ir septyni nykštukai“, „Čipolinas“, taip pat šiuolaikinio baleto estetika grįstuose M. Rimeikio šokio spektakliuose „Dienos, minutės“ ir „Procesas“.

Dar besimokydama Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje (baigė 2017 m.), ji stažavosi Hagos karališkojoje konservatorijoje ir Strasbūro teatro trupėje „Ballet du Rhin“, tobulinosi meistriškumo kursuose ir vasaros stovyklose Vokietijoje, Lenkijoje, Italijoje, Čekijoje. Pelnė apdovanojimus tarptautiniuose baleto šokėjų konkursuose Latvijoje, Prancūzijoje ir Azerbaidžane, o 2018 m. buvo pripažinta LNOBT Baleto viltimi.

Šokėjas Mantas Černeckas sukūrė ne vieną vaidmenį šiuolaikinio šokio ir baleto spektakliuose. Šoka skirtinguose teatruose, tokiuose kaip Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras (KVMT), Šeiko šokio teatras, Baltijos baleto teatras ir kt. Sukūrė vaidmenis spektakliuose „Romeo ir Džuljeta“ (KVMT, 2021) „Altorių šešėly“ (KVMT, 2014), „Mano Piteris Penas“ (Šeiko šokio teatras, 2018), „Eglė žalčių karalienė“ (KVMT, 2019), „Kill, Baby, Kill“ (Šeiko šokio teatras, 2021) ir kt. Sukūrė spektaklio „Nematomi“ (Šeiko šokio teatras, 2020) choreografiją.

Kai kalba šokis

1960 m. sukurtas modernios lietuvių muzikos klasiko E. Balsio neoklasikinis baletas „Eglė žalčių karalienė“ – iki šiol populiariausias šio žanro nacionalinis veikalas. Jį kurdamas kompozitorius rėmėsi Salomėjos Nėries to paties pavadinimo poema: jam rūpėjo išryškinti mitologinius pasakos pradus, plėtoti Eglės ir Žilvino žmogiškųjų jausmų dramą. Baleto partitūrai būdinga spalvinga instrumentuotė, ryškūs nuotaikų kontrastai, atpažįstami liaudies muzikos motyvai.

Kurdami šokio spektaklį pagal E. Balsio baleto muziką, jaunosios kartos kūrėjai – choreografas Martynas Rimeikis, scenografas Marijus Jacovskis ir kostiumų dailininkė Elvita Brazdylytė – stengėsi įsiklausyti į kompozitoriaus sukurtą muzikinę dramaturgiją, neprimesti Eglės ir Žilvino meilės istorijai nederančių nūdienos socialinių kontekstų. Tuo pačiu mėginta išvengti pasakų inscenizacijoms būdingos vizualių detalių gausos, todėl šiame pastatyme istoriją pasakoja pats šokis, o ne dekoracijos ar butaforija.

Debiutai

Balandžio 13 d. bus ir įdomių debiutų: Viktorija Galvanauskienė pirmą kartą pasirodys kaip Motina, o Eglės seserį pirmą kartą įkūnys Anna Chekmarova. Kitus vaidmenis atliks Oleksandra Borodina (Dukra Drebulė), Mykhailo Mordasov (Sūnus Ąžuolas), Daria Verovka (Eglės sesuo), Taurūnas Baužas (Tėvas). Kaimiečiais, žalčiais ir paslaptingais vandens pasaulio gyventojais virs talentingieji KVMT baleto trupės artistai, kurių daugumą sudaro jauni ukrainiečių šokėjai.

Ateikite ir gėrėkitės ne tik šokiu, bet ir nuostabia Eduardo Balsio baleto muzika, kurią atliks Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras, šįsyk diriguojamas vyriausiojo dirigento Tomo Ambrozaičio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.