Balso tausojimo receptai: tyla, daug miego ir gogelmogelis

Balsas – juo kasdien komunikuojame, reiškiame jausmus, kuriame savo tapatybę, tačiau ką balsas reiškia tiems, kurie be šio įrankio tiesiog negalėtų dirbti savo darbo? Balandžio 16-ąją minimos Pasaulinės balso dienos išvakarėse Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) solistai pasidalijo savais receptais, o teatro gydytoja otorinolaringologė priminė, ko nevalia daryti norint išsaugoti balsą sveiką. Įsiminkime 10 jos patarimų.

M.Pleškytė ir S.Zonys operoje „Bohema“.<br> M.Aleksos nuotr.
M.Pleškytė ir S.Zonys operoje „Bohema“.<br> M.Aleksos nuotr.
S.Zonys operetėje „Sarsuela“.<br> M.Aleksos nuotr.
S.Zonys operetėje „Sarsuela“.<br> M.Aleksos nuotr.
R.Karpis operetėje „Kandidas“.<br> M.Aleksos nuotr.
R.Karpis operetėje „Kandidas“.<br> M.Aleksos nuotr.
M.Pleškytė operoje „Tarnaitė ponia“.<br> M.Aleksos nuotr.
M.Pleškytė operoje „Tarnaitė ponia“.<br> M.Aleksos nuotr.
 LNOBT vadovas J.Sakalauskas.<br> M.Aleksos nuotr.
 LNOBT vadovas J.Sakalauskas.<br> M.Aleksos nuotr.
LNOBT gydytoja otorinolaringologė A.Pečeliūnienė padeda dainininkams spręsti balso problemas.
LNOBT gydytoja otorinolaringologė A.Pečeliūnienė padeda dainininkams spręsti balso problemas.
Daugiau nuotraukų (6)

LNOBT inf.

2022-04-15 17:33

„Dainavimas panašus į lėktuvo pilotavimą – jei nori tapti profesionaliu pilotu, turi ore praleisti atitinkamą kiekį valandų.

Tas pats pasakytina ir apie dainavimą – privalai pažinti savo kūną, išmokti girdėti jo siunčiamus signalus, o tai ateina per patirtį, – sakė LNOBT generalinis direktorius, operos dainininkas Jonas Sakalauskas. – Mums visiems, ne tik dainininkams, reikia suvokti, kad balsas yra ypač jautrus ir pažeidžiamas, todėl vienintelis būdas jį išsaugoti sveiką – kasdien puoselėti ir tausoti.“

Paprašytas papasakoti, kaip rūpinasi savo balsu, J.Sakalauskas teigė, kad stebuklingiausias vaistas pavargusiam balsui vis dėlto yra tiesiog poilsis ir ramybė.

„Mano ritualas paprastas: prieš koncertus stengiuosi mažiau kalbėti, pabūti ramiai, o susikaupti ir nurimti padeda trumpa meditacija, paprasti kvėpavimo pratimai“, – sakė LNOBT vadovas.

Operos solistė Monika Pleškytė, scenoje kurianti įsimintinus vaidmenis, atvira – ji nežinanti geresnio vaisto balsui gydyti kaip kasdienė meilė sau.

„Ir daug daug miego, – tikino ji. – Kai „įbrendu“ į tokią būseną, kai niekas nebepadeda – nei vaistai, nei arbatos, visada žinau, kad balsas sugrįš, jeigu pervargimą gydysiu miegu. Tiesa, tokiais atvejais miego reikia daug valandų – kartais net trylikos ar keturiolikos!“

Žali kiaušiniai stebuklų nepadaro

Šiemet LNOBT Metų solisto apdovanojimu įvertintas operos dainininkas Steponas Zonys neslepia: jam tekę girdėti keisčiausių balso tausojimo būdų: „Vieni žalius kiaušinius geria, kiti maldas kalba. Esu ir pats išbandęs žalių kiaušinių metodą, bet tikrai nepastebėjau, kad būtų padėję. Pasitaiko, kad susergi svarbaus pasirodymo išvakarėse ir negali jo atšaukti – tada jau bandai viską iš eilės.“

Anot S.Zonio, jo receptai paprasti – gerti daug vandens, kad išvengtų dehidratacijos ir kad balsas būtų gerai „suteptas“, taip pat prieš pasirodymą gerai išsimiegoti, o pasirodymo dieną reguliariai pavalgyti, mažiau stresuoti, daugiau tylėti.

„Taip pat svarbus veiksnys – šiluma ir drėgmė, todėl kiek įmanoma stengiuosi privengti šalto ir sauso klimato“, – teigė dainininkas.

Jo kolega, žinomas operos solistas Rafailas Karpis su šypsena prisiminė, kad, kai vaikystėje dainuodamas chore užkimdavo, tėvas jam plakdavo žalių kiaušinių ir cukraus trintinį – gogelmogelį.

„Žadėdavo, kad padės. Manau, kad padėdavo tai, kad gogelmogelis man tiesiog būdavo skanus – lyg desertas“, – juokėsi dainininkas.

Paprašytas pasidalinti savo balso tausojimo paslaptimis, R.Karpis pasakojo, kad jam geriausias būdas pasirūpinti balsu yra tyla.

„Kartais net kalbėdami ar garsiau sušaukdami galime prisidaryti daug žalos, todėl mums, solistams, privalu nuolat save stebėti ir kontroliuoti. Taip pat jokiu būdu nekelti balso, kai to daryti nereikia, – sakė jis ir šyptelėjęs pridūrė: – Ir šiaip gyvenime geriau niekada nekelti balso.“

Solistus lygina su sportininkais

LNOBT gydytoja otorinolaringologė Austėja Pečeliūnienė balsą lygino su piršto antspaudu – kiekvienas esąs unikalus ir nepakartojamas. Be to, tiek intonacija, tiek balso intensyvumas, tiek pati balso kokybė aplinkiniams padeda susidaryti vaizdą apie mūsų emocinę būklę, amžių ir asmenybės bruožus.

Anot teatro medikės, daugiau nei ketvirtadaliui Lietuvos gyventojų balsas tarnauja ir kaip darbo įrankis. Be dainininkų, vadinamiesiems balso profesionalams priskiriami mokytojai, aktoriai, žurnalistai ir t.t.

Mokslininkai sutinka, kad į tuos, kurių profesiniame gyvenime balsas turi lemiamą reikšmę, teisinga būtų žiūrėti kaip į balso atletus. Todėl tokiems žmonėms, kaip ir sportininkams, itin svarbu laikytis kasdienės balso higienos, skirti dėmesio balso treniravimui.

„Žinoma, šie žmonės dažniau nei kiti skundžiasi balso nuovargiu, užkimimu ir neretai to priežastis – balso režimo nesilaikymas, jam tenkantis didesnis krūvis.

Įvairių šalių tyrėjai vieningai konstatuoja, kad balso higienos laikymasis gali padėti apsaugoti jį nuo traumų ir išlaikyti sveiką balsą iki pat senatvės“, – pasakojo A.Pečeliūnienė, neretai savo darbe sprendžianti ir teatro solistų balso problemas.

Tiesa, nėra jokių tyrimų, kurie patvirtintų teigiamą žalių kiaušinių poveikį balsui – tai, sako ji, tėra mitas.

Pateikiame 10 patikimų LNOBT gydytojos patarimų, ką kiekvienas, ne tik dainininkai, turime daryti, kad išsaugotume sveiką ir gražų balsą.

1. Neviršyti dienos balso dozės

Balso dozę sudaro visų balso klosčių vibracijų suma per parą, įskaitant ne tik kalbėjimą ir dainavimą, bet ir kosulį, krenkštimą, t.t. Siekiant tausoti balsą, rekomenduojama vengti ilgų pokalbių telefonu, nebūtinų nuotolinių pokalbių, kalbėjimo triukšme.

Šiame kontekste svarbu paminėti Lombardo efektą – nevalingą polinkį kalbėti garsiau esant aplinkiniam triukšmui. Šį fenomeną tiriantys mokslininkai nustatė, kad tokio kalbėjimo metu didėja balso traumų tikimybė.

Siekiant to išvengti rekomenduojama trumpinti kalbėjimo triukšmingoje aplinkoje trukmę, pasitelkti pagalbines priemones – pavyzdžiui, mikrofoną, naudoti vaizdines priemones informacijai perteikti, specialiai pritaikyti aplinką – pavyzdžiui, keisti auditorijoje kėdžių išdėstymą.

Bendraujant namie su šeimos nariais derėtų sumažinti televizoriaus garsą, pokalbiams pasirinkti ramesnę vietą. Nuotolinių pokalbių metu naudoti mikrofoną ir ausines.

2. Atsisakyti žalingų kalbėjimo įpročių

Reikėtų atpažinti ir vengti ir žalingų kalbėjimo bei vokalizacijos įpročių – intonavimo, manieringo kalbėjimo, šnabždėjimo naudojant didelį poklostinį slėgį. Visa tai gali lemti raumenų įtampos disfonijos ar kitų balso problemų atsiradimą.

Taip pat būtina atsikratyti įpročio krenkšti, kuris įprastai atsiranda dėl ryklės ar gerklų didesnio dirginimo ir gali lemti balso klosčių traumas. Jeigu krenkštimas vargina ilgesnį laiką, verta pasikonsultuoti su gydytoju arba išmokti krenkštimo prevencinių priemonių – vietoje jo gurkštelėti vandens arba tiesiog giliau iškvėpti.

3. Vengti išorinių dirgiklių

Balso sveikatai ir kokybei labai kenkia rūkymas. Tyrimų duomenimis, net viena surūkyta cigaretė 24 valandoms pakeičia balso klosčių paviršiaus drėgnumą – jis tampa sausesnis, labiau pažeidžiamas. Be to, kad rūkymas didina vėžio atsiradimo tikimybę, su rūkymu siejamos ir kitos balso kokybę bloginančios būklės: jautresnis kosulio refleksas, gumulo jausmas gerklėje, balso klosčių uždegimai.

Kitas reikšmingas balso dirgiklis yra alkoholis. Jis skatina intensyvesnį skysčių pašalinimą iš organizmo, o tai gali neigiamai paveikti balso klosčių būklę, skatinti balso klosčių traumų atsiradimą.

Taip pat neigiamą įtaką balso kokybei gali turėti anestetinis alkoholio poveikis, kuris iškreipia kūno pojūčius ir sumažina savikontrolę, o tada didėja balso traumų tikimybė.

Patariama neužsibūti užterštoje, dulkėtoje, prirūkytoje aplinkoje. Joje esančios ir per kvėpavimo takus įkvepiamos dalelės gali veikti kaip dirgikliai – paskatinti kosulį, uždegiminius pokyčius, tiesiogiai veikti viršutinių kvėpavimo takų ir balso klosčių paviršiaus ląsteles.

4. Drėkinti balso klostes

Vartokime pakankamai skysčių, nes balso klosčių būklę neigiamai veikia skysčių netekimas, dehidratacija, tam įtakos gali turėti ir kai kurie vaistai.

Padeda išorinis balso klosčių drėkinimas vandens garais, drėkintuvų naudojimas taip pat gali būti naudingas. Tinkamas aplinkos drėgnumas sukuria optimalias sąlygas sveikam balsui atsirasti, gerina balso kokybę, mažina aplinkoje esančių dirgiklių poveikį balso klostėms.

Vandens garų inhaliacijos gali būti naudingos esant dideliam balso krūviui ar sveikstant po ligos – tai įrodyta moksliniais tyrimais.

Kokybiškai kvėpuokime per nosį. Viršutiniuose kvėpavimo takuose oras apvalomas, sušildomas ir sudrėkinamas, tik tada jis patenka į plaučius. Šį procesą gali sutrikdyti nosies, nosiaryklės problemos, nosies gleivinės uždegiminiai pokyčiai.

5. Atpažinti ir gydyti laringofaringinį refliuksą

Laringofaringinis refliuksas, dar vadinamas tyliuoju refliuksu, nes žmogus gali ir nejausti deginimo jausmo už krūtinkaulio, gali lemti gumulo jausmo gerklėje, kosulio atsiradimą, uždegiminius gerklų audinių pokyčius.

Nuo laringofaringinio refliukso kenčiantiems dainininkams reikia daugiau laiko įsidainuoti, juos neretai vargina noras atsikrenkšti. Norint išvengti refliukso, gali prireikti medikamentinio gydymo, taip pat mitybos įpročių pakeitimų – valgyti mažesnėmis porcijomis, ne vėliau kaip tris valandas iki naktinio miego, vengti rūgščių maisto produktų, riebaus, aštraus, kepto maisto.

Rūkymas, kava, alkoholis, šokoladas, gazuoti gėrimai taip pat skatina refliukso atsiradimą.

6. Atlikti balso apšilimo pratimus

Balso apšilimas naudingas koordinuotai balso aparato veiklai, leidžia balso raumenims dirbti optimaliai.

Tyrimai rodo, kad 5–7 minučių trukmės balso apšilimas prieš krūvį yra pakankamas tiek dainininkams, tiek kitiems balso profesionalams.

7. Nepraleisti tylos pertraukėlių

Dainininkai, aktoriai ir kiti balso profesionalai turėtų leisti savo balsui pailsėti po pasirodymo ar repeticijų. Lektoriams rekomenduojama pailsinti balsą bent dešimt minučių per valandą, taip pat kaskart pajutus balso nuovargį.

8. Neignoruoti balso nuovargio

Didžiajai daliai žmonių, kurie neturi balso patologijos, balso nuovargis pasireiškia grįžtamais balso klosčių pakitimais, kurie mažėja jau per pirmą parą po balso krūvio. Pajutus balso nuovargį, būtina leisti jam ilsėtis ir mažiausiai parą vengti intensyvaus balso krūvio.

Jeigu simptomas dažnai kartojasi ar pasireiškia kartu su užsitęsusiu užkimimu, patartina pasikonsultuoti su gydytoju.

9. Palaikyti taisyklingą laikyseną

Efektyvus dainavimas ar kalbėjimas neatsiejamas nuo kokybiško kvėpavimo. Tyrimų duomenimis, taisyklingos laikysenos dėka galima laimėti iki 30 proc. gyvybinės plaučių talpos, o tai reikšmingai padidina dainavimo ar kalbėjimo efektyvumą.

Sėdimas darbas, o solistų atveju – dinamiški sceniniai pasirodymai ne visada suderinami su idealia laikysena. Įrodyta, kad padėti pagerinti balso kokybę gali vadinamoji Nobelio laikysena (aukštesnis krūtinkaulis, atpalaiduoti pečiai, aktyvus stuburas, subalansuota galvos padėtis).

10. Sveikai gyventi

Sveikame kūne – sveikas balsas. Reguliarus sportas padeda treniruoti fizinę ištvermę, kvėpavimą, jis naudingas širdies ir kraujagyslių sistemai.

Visa tai didina sceninio pasirodymo metu reikalingą ištvermę, padeda susidoroti su psichologine, o taip pat išorinių gerklų raumenų įtampa, kuri dažnai atsiranda po intensyvaus balso krūvio.

Ypatingą dėmesį skirkime ir emocinei būklei. Kokybiškas miegas, scenos baimių ir nerimo valdymas gali turėti lemiamos reikšmės sėkmingam pasirodymui ir balso kokybei.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.