Aktorė Žygimantė Elena Jakštaitė apie spektaklį „Vapsvos“: „Būti teisiems mums svarbiau nei būti laimingiems“

„Man artima tai, kad, kaip ir Elena, gyvenu vedama savo įsitikinimų. Kartais jie man padeda, kartais įkalina. Kartais jais prisidengiu, kartais teisinu save, žongliruoju tiesomis, kasdien mėgindama suvokti, kas esu“, – paklausta, koks jos kuriamo personažo bruožas jai artimas, atsakė spektaklyje „Vapsvos“ vaidinanti aktorė Žygimantė Elena Jakštaitė.

Aktorė Ž.E.Jakštaitė spektaklyje „Vapsvos“.<br>G.Jauniškio nuotr.
Aktorė Ž.E.Jakštaitė spektaklyje „Vapsvos“.<br>G.Jauniškio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 22, 2022, 5:55 PM

Pagal Ivano Vyrypajevo pjesę pastatytas Artiomo Rybakovo spektaklis – jau šį šeštadienį, balandžio 23 d., OKT/Vilniaus miesto teatro studijoje. Artėjant spektakliui, kalbamės su pačia Žygimante Elena.

– Žygimante, prie šio spektaklio buvo dirbama dvejus metus. Šiais laikais spektaklio pastatymui – tai išties labai daug. Kas jums leido išlaikyti dėmesingumą ir susidomėjimą šiuo spektakliu?

– Nuo pat pirmo karto, kai perskaičiau pjesę, pajutau keistą jausmą. Pirmą kartą patyriau tokį stiprų įspūdį – pavadinčiau tai džiaugsmu ir azartu. Tas azartas taip niekada ir neapleido. Tai nuostabi dramaturgija, kuri pati savaime įtraukia ir žavi.

– Pats pjesės autorius buvo sakęs, kad tai viena sudėtingiausių jo pjesių, kurioje be galo sunku susigaudyti. Ką jūs sau asmeniškai radai „Vapsvose“?

– Joje susigaudyti taip pat sunku, kaip ir šiame pasaulyje, taigi tą ir radau – tiesą. Autoriui pavyko perteikti subtilius ir gilius dalykus: gyvename skirtingose tikrovėse ir mums nepavyksta susitikti vieniems su kitais. Ir beje, tai skaudu, esame vieniši. Būti teisiems mums svarbiau nei būti laimingiems.

– Gyvename informacinėje eroje. Šiandien turime prieigą prie gausybės knygų, pjesių, kino filmų. Kaip manote, kuo šis spektaklis galėtų būti įdomus šiuolaikiniam žiūrovui?

– Spektaklis labai patiks žiūrovui, jis supras, apie ką visa tai, jis atpažins tą absurdą, nesusišnekėjimą ir galės kartu iš viso to pasijuokti arba paverkti.

Spektaklis lengvas, smagus, jame nėra jokio „grūzo“. Tikra meistrystė kalbėti lengvai apie nelengvus dalykus – būtent tai pavyko šios pjesės autoriui.

Šiandien reikia teatro, kuris būtų skirtas žiūrovui, kuris neštų viltį ir gyvybę. Teatras visada turi būti gyvas, toks ir yra šis spektaklis.

– Ir vis dėlto pjesėje keliami fundamentalūs žmogiškieji klausimai: apie gyvenimo prasmę, paskirtį, laisvę ir priklausymą kažkam. Kuris pjesės momentas jums įstrigo labiausiai?

– Mėgstu tą vietą, kai Marko personažas sako, kad jo viduje nukrito didelė brangi vaza ir sudužo į gabalus, kad jis ieškojo, bet, deja, taip ir nesugebėjo rasti priežasties – jo tragedijos priežastys taip ir liko paslėptos nuo jo paties. Man tai labai gražu.

Tikros priežastys mums nežinomos arba nepasiekiamos. Gali tapti lengviau gyventi, kai nustoji jų ieškoti, čia yra vilties.

– Spektaklyje personažai tarsi žaidžia kažkokį keistą žaidimą ir gana dažnai keičia savo elgesio, veikimo modelį. Ką jūs galite papasakoti apie savo personažą?

– Kokį personažą? Kurį personažą? Tai suktas reikalas, personažas ar ne… Kad ir ką papasakočiau, bus dalis tiesos, bet ne visa.

– Koks jūsų personažo bruožas jums asmeniškai artimas, o koks – svetimas?

– Artima tai, kad, kaip ir Elena, gyvenu su savo įsitikinimais. Kartais jie man padeda, kartais įkalina. Kartais jais prisidengiu, kartais teisinu save, žongliruoju tiesomis, kasdien mėgindama suvokti, kas esu.

– Spektaklyje yra momentų, kai personažai gali pasiryžti viskam, kad tik įrodytų savo tiesą. Galima pamanyt, kad jiems nėra nieko švento. Kas tavo gyvenime turėtų atsitikti, kad darytum tą patį, kas vyksta spektaklyje?

– Galbūt būtent taip ir elgiuosi? Mes, žmonės, esame linkę apie save galvoti geriau, nei kokie kartais esame iš tiesų.

Pjesėje būtent ir perteiktas tas žmogaus dualumas ir neapčiuopiamumas. Tiesa ta, kad nežinau. Nežinau, kaip elgčiausi jei įvyktų „A“ arba „B“. Bet „nežinau“ – jau nebloga pradžia.

I.Vyrypajevo „Vapsvos“ (režisierius A.Rybakovas) – jau šį šeštadienį, balandžio 23 d., 19 val., OKT studijoje. Spektaklio prodiuseris – OKT/Vilniaus miesto teatras. Bilietus platina „Tiketa“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.