„Vilnius Mama Jazz“ kvietimu į Vilnių atvyksta avangardinio džiazo legenda Anthony Braxtonas

Tarptautinio džiazo festivalio „Vilnius Mama Jazz“ scenoje gegužės 29 d. skambės gaivališkas avangardinio džiazo legenda pagrįstai tituluojamo improvizatoriaus Anthony Braxtono saksofonų kvartetas.

 A.Braxtonas.<br> Rengėjų nuotr.
 A.Braxtonas.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2022, 3:17 PM

„Džiaugiamės pasiekę tikslą – daugelį metų norėjome surengti Anthony Braxtono koncertą Vilniuje ir pagaliau tai pavyko – baigiamajame festivalio koncerte išvysime šį eksperimentinio džiazo mohikaną. Esu tikra, kad tai bus tikras gaivaus oro gūsis nepaprastų muzikinių patirčių besiilgintiems džiazo mėgėjams“, – sako festivalio organizatorė Judita Bartoševičienė.

Ikoniškasis kvarteto lyderis A.Braxtonas – pasaulinio pripažinimo sulaukęs saksofonininkas, kompozitorius ir eksperimentatorius, kilęs iš Čikagos. Kūrybinį kelią pradėjęs nuo pamatinių džiazo ritmikos ir faktūros elementų, netrukus A.Braxtonas išėjo už žanro ribų derindamas džiazą su įvairiausiomis eksperimentinėmis kompozicijos technikomis – nuo grafinių notacijų iki serializmo.

Įkvėptas tokių legendinių kūrėjų kaip Johnas Coltrane'as, Paulas Desmondas, Ericas Dolphy, Karlheinzas Stockhausenas bei senosios afroamerikiečių muzikos, A.Braxtonas savo talentu greitai sužadino publikos smalsumą ir atkreipė melomanų dėmesį.

Per įspūdingą ir solidų daugiau nei penkiasdešimtmetį trunkantį aktyvų kūrybinį laikotarpį, menininkas įrašė virš šimto albumų, grojo su tokiais džiazo meistrais kaip Ornette Colemanas, Chickas Corea, Cecilas Tayloras, Maxas Roachas ir daugelis kitų bei sukūrė savitą muzikos sistemą, stimuliuojančią viso pasaulio melomanų klausą bei kvieste kviečiančią švęsti kūrybiškumą.

Kvarteto narių biografijos

Festivalyje maestro Anthony Braxtonas pasirodys su trimis garsiais saksofono meistrais: Jamesu Fei, Chrisu Jonasu ir André Vida. Šis galingas pasaulinio įvertinimo susilaukusių menininkų aljansas klausytojams vienareikšmiškai dovanos nepamirštamas muzikines patirtis.

James Fei – šiuolaikinės klasikinės ir elektroninės muzikos kompozitorius ir atlikėjas iš Taipėjaus. Menininkas 1992 metais atvyko į JAV studijuoti elektros inžinerijos, tačiau vėliau pasirinko sekti savo muzikinį pašaukimą ir tapo kompozitoriumi, saksofonininku ir gyvos elektroninės muzikos kūrėju.

Jamesas Fei ne tik aktyviai kuria ir koncertuoja, bet ir užsiima visuomenine veikla bei edukacija – 2014 m. jis gavo „Grants for Artists“ apdovanojimą iš Niujorko „Foundation for Contemporary Arts“, yra A.Braxtono „Tri-Centric“ fondo prezidentas ir „Mills College“ elektroninių menų profesorius, vadovauja Meno ir technologijų programai.

Chrisas Jonasas – kompozitorius, dirigentas ir prodiuseriu, visame pasaulyje dirbantis su garsiausiais muzikos ansambliais, dokumentiniais ir eksperimentiniais filmais. Ch.Jonasas buvo vienas iš dviejų A.Braxtono 100 atlikėjų projekto „Sonic Genome“ dirigentų Torino ir Berlyno džiazo festivaliuose, vienas iš vaidybinio dokumentinio filmo „Sembene!, kurio premjera įvyko „Sundance“ bei Kanų kino festivaliuose, kompozitorių ir prodiuserių.

Menininko kūrybiniame bagaže – virš 75 albumų bei pasirodymai su tokiais garsiais naujosios muzikos kūrėjais kaip Cecilas Tayloras, Williamas Parkeris, Butchas Morrisas ir daugeliu kitų.

André Vida – vengrų kilmės amerikiečių saksofonininkas, avangardo muzikantas, tekstų autorius ir eksperimentinės muzikos kompozitorius, gyvenantis ir kuriantis Berlyne. Jo kartu su Anri Sala koordinuoti projektai pristatyti „The Serpentine“ galerijoje ir „Frieze Art Fair“ Londone, „New Museum“ Niujorke ir daugelyje kitų svarbiausių kultūrinių erdvių.

André Vida buvo A.Braxtono „Ghost Trance Ensemble“ narys, Niujorko kolektyvo „CTIA“ įkūrėjas, psichodelinio, avangardinio folk žanrui priskiriamos Niujorko grupės „The Tower Recordings“ narys, bendradarbiavo su tokiais menininkais kaip Eltonas Johnas, Cecilas Tayloras, Jimas O'Rourke'as, Hildur Gudnadottir, Mocky ir daugeliu kitų.

A.Braxtono saksofonų kvarteto koncertas – viena iš dviejų gegužės 29 d. „Vilnius Mama Jazz“ vakaro programos dalių – tą patį vakarą festivalio lankytojus džiugins ir Vladimiro Tarasovo bei jo bendražygių iš Ukrainos – Volodymyro Solianyko ir Marko Tokaro – trio pasirodymas „We stand with Ukraine“. Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.