„Vilnius Mama Jazz“ žvaigdžių kolekcija: festivalyje koncertuos „Ben Wendel Group“

Trečiąją „Vilnius Mama Jazz“ festivalio dieną melomanų klausą stimuliuos „Ben Wendel Group“ – „Grammy“ apdovanojimui nominuoto saksofonininko Beno Wendelio, pianisto Shai Maestro, bosininko Joe Sanderso ir būgnininko Grego Hutchinsono kvartetas iš JAV.

Šiemet į festivalio sceną žengsiantis amerikiečių saksofonininkas ir kompozitorius B.Wendelis „Vilnius Mama Jazz“ krikštą gavo dar prieš aštuonerius metus.<br>D.Stapletono nuotr.
Šiemet į festivalio sceną žengsiantis amerikiečių saksofonininkas ir kompozitorius B.Wendelis „Vilnius Mama Jazz“ krikštą gavo dar prieš aštuonerius metus.<br>D.Stapletono nuotr.
Šiemet į festivalio sceną žengsiantis amerikiečių saksofonininkas ir kompozitorius B.Wendelis „Vilnius Mama Jazz“ krikštą gavo dar prieš aštuonerius metus.<br>Sh.Lainezo nuotr.
Šiemet į festivalio sceną žengsiantis amerikiečių saksofonininkas ir kompozitorius B.Wendelis „Vilnius Mama Jazz“ krikštą gavo dar prieš aštuonerius metus.<br>Sh.Lainezo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Vilnius Mama Jazz“

May 16, 2022, 9:44 AM

Šiemet į festivalio sceną žengsiantis amerikiečių saksofonininkas ir kompozitorius B.Wendelis „Vilnius Mama Jazz“ krikštą gavo dar prieš aštuonerius metus. Tais metais festivalio scenoje jis pasirodė su grupe „Kneebody“, po kurios pasirodymo melomanai dar ilgai gaudė kvapą.

„Sakykime tiesiai – nė viena šiuo metu koncertuojanti grupė negali jums pasiūlyti to, ką siūlo „Kneebody“, – apie Beno su bendražygiais 2001-aisiais suburtą grupę rašė leidinys „Los Angeles Times“.

Vilniuje 2014-ųjų rudenį turėjome progą įsitikinti, kad tai visiška tiesa. Niekam nekilo abejonių – ši grupė tikrai pagrįstai vadinama džiazo atsaku alternatyviosios scenos superžvaigždėms „Radiohead“. Tokio drąsių eksperimentų ir visiškai patrakusios laisvės gūsio Lietuvos džiazo scenos nematė jau seniai.

Nuo Dave'o Douglaso iki Joshua Redmano – „Kneebody“ komplimentuose maudė daugelis džiazo pasaulio gigantų. Šiemet atėjo metas susipažinti su muzika, kurią grupės narys B.Wendelis kuria už „Kneebody“ ribų.

Kanadoje gimusio, JAV gyvenančio ir kuriančio muzikanto biografija – tokia įvairi ir spalvinga, kad kartais ją skaitant iš nuostabos kilsteli antakį.

Kompozitorius, muzikantas, dėstytojas, tarpdisciplininių meno projektų kūrėjas yra pasižymėjęs ir soline veikla, ir bendrais darbais su daugeliu džiazo įžymybių – nuo „Vilnius Mama Jazz“ scenoje pasirodžiusio Geraldo Claytono (kuriam prodiusavo „Grammy“ nominuotą albumą „Life Forum“) iki Antonio Sanchezo ir Tigrano Hamasyano. Beno talentas scenose ir įrašų studijose šviečia šalia gausybės ryškiausių jaunesnės kartos pasaulio džiazo muzikantų.

„Grammy“ apdovanojimui nominuotas muzikantas yra grojęs su legendiniu dainininku Prince'u, vienu žymiausių pasaulio reperių Snoop Doggu, popžvaigžde Jasonu Mrazu ir rokeriais „Good Charlotte“. Jis taip pat prisidėjo prie filmo „Burleska“ muzikinio takelio, kuriame spindėjo popžvaigždės Christina Aguilera ir Cher. Ir tai – tik ilgo jo muzikinių nuotykių sąrašo dalis.

Leidinys „L.A. Weekly“ Beną sykį yra pavadinęs geriausiu šių dienų saksofonininku abiejose Atlanto pusėse. Skambių epitetų bei įvertinimų jo kolekcijoje yra ir daugiau.

Už savo kūrybą jis yra pelnęs Amerikos kompozitorių, autorių ir leidėjų asociacijos Džiazo kompozitoriaus apdovanojimą, ne vieną svarbią stipendiją Jungtinėse Valstijose ir Kanadoje.

Benui buvo patikėtas meno programų prodiuserio ir vadovo vaidmuo įvairiose kultūros institucijose ir festivaliuose Vokietijoje, JAV ir kitose šalyse. Jo dėstytojo veikla – plati ir intensyvi. Savo patirtimi Benas dalijosi universitetuose ir muzikos mokyklose Niujorke, Kalifornijoje ir Amsterdame, yra surengęs daugiau nei tris šimtus meistriškumo pamokų.

Greta daugybės kitų projektų, B.Wendelis plėtoja ir kūrybinių sėkmių kupiną solinę karjerą. 2009-aisiais išleidęs pirmąjį savo, kaip lyderio, albumą „Simple Song“, šiandien jis jau yra įrašęs penkis solinius diskus.

Solinė Beno kūryba – išties mažiau „pankiška“ nei „Kneebody“, turinti kitokį atspalvį, tačiau tikrai ne mažiau įdomi ir intriguojanti.

Beno muzikinių interesų įvairovę atspindi ir jo muziką išleisti trokštančios leidyklos. Rasite nedaug muzikantų, kurių grojimas randa sau vietą ir džiazą populiarinančios kompanijos „Concord“, ir elektroninės muzikos bastiono „Ninja Tune“ kataloguose.

Pristatyti savo kūrybą „Vilnius Mama Jazz“ Benas atvyksta su talentingų bendražygių grupe.

Amerikiečių bosininkas J.Sandersas džiazo pasaulyje išgarsėjo prieš dešimtmetį, kai išleido puikių įvertinimų sulaukusį albumą „Introducing Joe Sanders“. Savo grupę „Joe Sanders‘ Infinity“ subūręs muzikantas nuolat bendradarbiauja ir su kitais džiazo muzikantais, tarp jų – G.Claytonu ir B.Wendeliu.

Pianistas Sh.Maestro gimė Izraelyje ir nuo mažens demonstravo išskirtinį talentą. Ne vieną jaunų muzikantų konkursą laimėjęs muzikantas anksti atkreipė Izraelio džiazo žvaigždės, „Vilnius Mama Jazz“ ne kartą viešėjusio bosininko Avishai Coheno dėmesį.

Prie šio grupės prisijungęs Shai kartu įrašė keletą albumų, dar prieš dvylika metų subūrę savo trio, o prieš kelerius metus diską „The Dream Thief“ išleido legendinėje įrašų kompanijoje ECM. Pianistas taip pat yra bendradarbiavęs su Vokietijos džiazo žvaigžde, dainininku Theo Bleckmannu.

Puikiai žinomas amerikiečių būgnininkas G.Hutchinsonas jau tris dešimtmečius yra aktyvus džiazo scenoje – per tą laiką jis prisidėjo prie daugiau nei 160 albumų įrašų.

Muzikanto biografijoje šmėžuoja daugybė ryškiausių džiazo pasaulio vardų – jis grojo su Diana Krall, Wyntonu Marsalisu, Betty Carter, Roy Hargrove'u, J.Redmanu, Dianne Reeves, „Vilnius Mama Jazz“ viešėjusiu Johnu Scofieldu ir daugybe kitų.

Kai scenoje susitinka tokios asmenybės, abejonių dėl puikaus skambesio negali kilti. Aukščiausio kalibro muzikantai atvyksta vienam vakarui užkariauti „Vilnius Mama Jazz“ scenos ir, tikimės, išsivežti dar daugiau mielų prisiminimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu