„Improdimensijoje“ koncertuos Ukrainą ginklu ginantis kontrabosininkas Markas Tokaras

Avangardinės muzikos lopšys – „Improdimensija“, jau šį trečiadienį, birželio 1 d., kviečia muzikos mylėtojus į akistatą su saksofonininku André Vida iš JAV, Dovydu Stalmoko, Liudu Mockūnu ir netikėtai prie koncerto prisijungusiu kontrabosininku Marku Tokaru bei būgnininku Vladimiru Tarasovu.

„Improdimensija“.<br>Organizatorių nuotr.
„Improdimensija“.<br>Organizatorių nuotr.
„Improdimensija“.
„Improdimensija“.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 30, 2022, 9:59 AM, atnaujinta May 30, 2022, 10:02 AM

„M. Tokaras prasidėjus Rusijos karui prieš Ukrainą savanoriškai stojo ginti tėvynės, todėl birželio 1-osios koncertas – tikras netikėtumas mums patiems. Gavęs leidimą iš Kyjivo 10-čiai dienų išvykti iš Ukrainos, jis atvyko koncertuoti į „Vilnius Mama Jazz“ festivalį, tačiau po pasirodymo jame nusprendė prisijungti prie „Improdimensijos“ renginio.

Turint omeny Marko talentą bei sunkią jo tėvynės dalią mums bus didelė garbė matyti jį „Improdimensijos“ scenoje, juolab, su velniškai gabiu saksofonininku A. Vida, − pasakoja „Improdimensijos“ įkūrėjas saksofonininkas Liudas Mockūnas bei priduria – esame išvien su Ukraina ir visas koncerto metu surinktas lėšas skirsime šiai šaliai“.

Kontrabosininkas Markas Tokaras baigė klasikinę gitarą Lvovo S. Liudkevičiaus muzikos koledže, o vėliau – kontrabosą K. Szymanowskio džiazo akademijoje Katovicuose (Lenkija). Tai gerai Lietuvos publikai pažįstamas muzikantas. Bendri projektai su Petru Vyšniausku ir Arkadijumi Gotesmanu, pasirodymai „Vilnius Jazz“ ar „Vilnius Mama Jazz“ festivaliuose mūsų šalies džiazo mėgėjams leido įsitinkinti išskirtiniu šio muzikanto braižu bei ausims ir širdžiai patraukliu skambesiu.

2005–2006 metais Markas buvo Ukrainos ir Lenkijos festivalio „Jazz Bez“ meno vadovas, rengė „Metro Jazz“ koncertų seriją Lvovo filharmonijoje. Jis yra tarptautinių projektų „Leo’m’art“, „Mark Tokar’s Quintet“ ir „Avtokar“ lyderis, Keno Vandermarko projekto „Resonance“ dalyvis, groja grupėse „Undivided“, „Five Spot“, „Four“, „Varpaj“ ir „Yatoku“. Iki karo Markas aktyviai koncertuodavo JAV ir Europoje, taip pat nuolat skaitydavo paskaitas įvairiuose džiazo mokyklose.

Menininkas bendradarbiavo su daugybe improvizacinės muzikos žvaigždžių, tarp jų – Bobby Few, Perry Robinsonu, Steve‘u Swellu, Michaelu Zerangu, Martinu Küchenu, Timu Daisy, Dave‘u Rempis, Fredu Frithu, Klausu Kugeliu ir Arkadijumi Šilkloperiu, Marku Sandersu ir daugeliu kitų.

Vida – vengrų kilmės amerikiečių saksofonininkas, avangardinės krypties muzikantas, tekstų autorius ir eksperimentinės muzikos kompozitorius, gyvenantis ir kuriantis Berlyne. Jo kartu su Albanijos šiuolaikinio meno ikona Anri Sala koordinuoti projektai pristatyti „The Serpentine“ galerijoje ir „Frieze Art Fair“ Londone, „New Museum“ Niujorke ir daugelyje kitų svarbiausių kultūrinių erdvių.

Vida yra Anthony Braxtono saksofonų kvarteto ir „Ghost Trance Ensemble“ narys, Niujorko kolektyvo „CTIA“ įkūrėjas, psichodelinio, avangardinio folk žanrui priskiriamos Niujorko grupės „The Tower Recordings“ narys, bendradarbiavo su tokiais menininkais kaip Eltonu Johnu, Ceciliu Tayloro, Jimu O’Rourke, Hildur Gudnadottir, Mocky ir daugeliu kitų.

André ir Markas „Improdimensijos“ scenoje pasirodys ne vieni. Jiems talkins trys puikūs mūsų šalies improvizatoriai – saksofonininkai Liudas Mockūnas ir Dovydas Stalmokas bei legendos statusą turintis perkusininkas Vladimiras Tarasovas. Skirtingos kartos, skirtingos muzikinės patirtys, bet tas pats neužgožiamas laisvės troškimas.

„Kaip skambės birželio 1-oji? Neabejoju, kad A. Vidos solo pasirodyme netrūks tarp šiuolaikinės akademinės muzikos ir džiazo tradicijų išsikerojusios A. Braxtono mokyklos įtakotų garsų. Žinoma, tik su pačiam A. Vidai būdingu cinkeliu. O kvinteto pasirodymas bus kupinas spontanikos. Viskas priklausys nuo to kas tą vakarą dėsis mūsų galvose ir širdyse. Galbūt grosime švelniai ir tyliai, o gal šiurkščiai ir trankiai. Bet manau, kad bus ir to, ir to“, − pasakoja „Improdimensijos“ siela L. Mockūnas.

Koncertą iš dalies remia Lietuvos kultūros taryba

Renginys vyks „Mama studios“ patalpose A. Mickevičiaus 29, Vilniuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.